Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos ultradešiniųjų lyderis Le Penas nacių koncentracijos stovyklas laiko istorijos „smulkmena“

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderis Jeanas-Marie Le Penas trečiadienį sukėlė kai kurių ES parlamento narių pasipiktinimą dėl savo pozicijos, kad nacių koncentracijos stovyklos – tik „Antrojo pasaulinio karo istorijos smulkmena“.
Osvencimo koncentracijos stovyklos kalinės, 1945 m.
Osvencimo koncentracijos stovyklos kalinės, 1945 m. / „Scanpix“ nuotr.

Pasigirdus prieštaringoms nuomonėms dėl galimybės seniausiam parlamentarui sakyti įžanginę kalbą naujai išrinkto parlamento sesijoje, J.-M.Le Penas pareiškė, kad jis tapo EP socialistų frakcijos vadovo ir Vokietijos parlamentaro Martino Schulzo „kurstančių kaltinimų“ auka, nes pastarasis jam priklijavęs Holokausto neigėjo etiketę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Marie Le Penas
Jeanas-Marie Le Penas

„Aš tik sakiau, kad dujų kameros buvo Antrojo pasaulinio karo istorijos smulkmena, kuri yra neabejotina“, – Strasbūre įsikūrusiame Europos Parlamente pareiškė politikas.

Rasistiniais ir antisemitiniais įsitikinimais garsėjęs politikas visų europiečių nuostabai 2002 metais Prancūzijos prezidento rinkimuose užėmė antrąją vietą. 2007 metais vykusiuose Prancūzijos prezidento rinkimuose J.-M.Le Penas surinko apie 10 proc. balsų.

J.-M.Le Penui buvo skirta 1,2 mln. frankų (185 tūkst. eurų) bauda, už radijo interviu 1987 metais išsakytus pastebėjimus.

„Tai tik dar kartą patvirtina, kokia žodžio laisvės padėtis šiuo metu yra Europoje ir Prancūzijoje“, – sakė jis, prisiminęs šį atvejį.

J.-M.Le Penas pareikalavo, kad M.Schulzas jo atsiprašytų.

Antradienį socialistų ir žaliųjų frakcijos EP pasiūlė pakeisti egzistuojančią taisyklę, kad J.-M.Le Penas, kaip vyriausias parlamentaras, negalėtų pirmininkauti naujojo parlamento sesijoje.

„Man kelia susirūpinimą tas faktas, kad Holokausto neigėjas gali pirmininkauti EP įžanginėje sesijoje“ liepą, po rinkimų ES šalyse, tada sakė M.Schulzas, pridūręs, kad vienintelį sprendimą matantis „taisyklių pakeitime“.

J.-M.Le Penas Europos Parlamento narys yra nuo 1984-ųjų metų. Birželį jam sukanka 81-eri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius