Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų filosofas Bernard'as-Henri Lévy ukrainiečiams Maidane: „Jūs – tikresni europiečiai nei Sočio pagyrūnai“

Įtampos kupinomis dienomis, kai Kijevo Maidane buvo sprendžiama Ukrainos ateitis, palaikyti protestuotojų nuvyko prancūzų filosofas Bernard'as Henri Lévy. Pateikiame kalbą, kurią jis pasakė Nepriklausomybės aikštėje susirinkusiems ukrainiečiams vasarį, kai valdžią Kijeve ir visoje šalyje tebekontroliavo nuverstasis prezidentas Viktoras Janukovyčius.
Bernard'as-Henri Lévy
Bernard'as-Henri Lévy / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maidano žmonės! Čia, šioje aikštėje, draugėn suėjo Ukrainos žmonės. Iš šalies vakarų ir iš rytų. Ukrainiečiai iš miesto ir iš kaimo. Totoriai ir lenkai. Kazokai ir žydai. Čia susirinko žmonių, išgyvenusių Holodomorą – Stalino organizuotas skerdynes badu – ir Babi Jaro žudynes, to siaubingo holokausto kulka simbolio, anūkai. Paryžiuje mes turime Bastilijos aikštę, kurioje susirinko Prancūzijos žmonės. Jūs turite Maidaną, kuriame įsitvirtina Ukrainos žmonės.

Esu sujaudintas kaip šalies, kuri pirmoji paskelbė žmogaus teisių deklaraciją, pilietis galėdamas būti čia, šioje aikštėje, šiuo išskirtiniu istorijos momentu, kokį gali sukurti tik didi tauta. Arsenijus Jaceniukas, įkalintosios Kijevo geležinės ledi Julijos Tymošenko partijos lyderis, ką tik šiame forume paskelbė apie paralelinės vyriausybės įkūrimą, vyriausybės, kuri kilo iš Maidano, kuri yra legitimesnė nei Kremliaus marionetės. Aš sveikinu šią naują vyriausybę.

Jūsų svajonė yra Europa. Ne buhalterių Europa, bet vertybių Europa. Ne biurokratų Europa, bet dvasios. Ne nuo savęs pačios pavargusi Europa, abejojanti savo misija ir savo reikšme, bet aistringa, užsidegusi, herojiška Europa.

Maidano žmonės, jus vienija svajonė. Jūsų svajonė yra Europa. Ne buhalterių Europa, bet vertybių Europa. Ne biurokratų Europa, bet dvasios. Ne nuo savęs pačios pavargusi Europa, abejojanti savo misija ir savo reikšme, bet aistringa, užsidegusi, herojiška Europa.

Europiečiui, atvykusiam iš abejonių prislėgtos Europos, kuri nebežino, kas esanti ir kur einanti, lygiai taip pat nuostabu atrasti tą ugnį čia. Jūs mus mokote, kas yra Europa. Jūs mums primenate, koks stebuklas gali būti Europa, jei ištrauksime ją iš to, ką nacius kritikavęs vokiečių filosofas Edmundas Husserlis pavadino „didžiulio nuovargio pelenais“.

Aš esu Prancūzijos pilietis. Aš esu Europos federalistas. Bet šiandien, čia, Maidane, kur Europa kviečiama grįžti prie savo pirminio pašaukimo ir išskirtinio genijaus, aš taip pat esu ukrainietis.

Beje, aš klystu kalbėdamas apie europietišką svajonę. Nes nieko nėra konkrečiau už tą Europą, kurią man piešia kiekviena moteris ir vyras, kurių jūs paprašėte vesti jūsų judėjimą – Europą, kuri reiškia, visiems, laisvę, pilietines vertybes, gerą valdymą ir kovą su mafijine oligarchų valstybe.

Jūs įkūnijate Europos projektą. Jūs jam grąžinate turinį ir programą. Jūs žodžiui ir Europos idėjai suteikiate prasmę, kuri nėra „grynesnė“, kaip pasakė prancūzų poetas, bet tikslesnė ir turtingesnė. Štai kodėl manau, kad tikroji Europa yra čia. Štai kodėl tikrieji europiečiai yra čia, suėję draugėn Maidane. Štai kodėl Ukraina yra ne Rusijos imperijos vasalė, meldžianti, kad ją prijungtų prie Europos. Ji, bent dabar, yra plakanti žemyno širdis, o Kijevas yra šio žemyno sostinė.

Žinau, kad jūs jaučiatės, lyg jus apleido Europa, kuri atsukdama nugarą jums nusisuka ir nuo savo pačios esmės. Tai tiesa. Bet tiesa ir tai, kad Europos visuomenėse jūs turite draugų.

Maidano žmonės, broliai ir seserys Europoje! Taip pat noriu jums pasakyti, kiek daug mūsų, nuo Paryžiaus iki Berlyno ir visur kitur Europoje, išgirdome jūsų žinią.

Žinau, kad jūs jaučiatės vieni. Žinau, kad jūs jaučiatės, lyg jus apleido Europa, kuri atsukdama nugarą jums nusisuka ir nuo savo pačios esmės. Tai tiesa.

Bet tiesa ir tai, kad Europos visuomenėse jūs turite draugų. Netgi čia, Kijeve, Europos diplomatų postuose, jūs turite tylių sąjungininkų, kurie jaučia jūsų dvasią ir stengiasi jūsų naudai. Jie yra jūsų viltis, tačiau jūs esate jų. Jei jie jus paliks, jūs pralaimėsite, bet jei jūs pralaimėsite, jie taip pat pralaimės. Jie tą žino. Visi žinome. Milijonai mūsų supratome, kad mūsų pačių likimas sprendžiamas čia, Nepriklausomybės aikštėje, kurią jūs pervadinote Europos aikšte.

Aš tvirtai pasiryžęs, kai grįšiu į Prancūziją, paskelbti garsiai ir aiškiai: jokių vizų nusikaltėliams, kurie – kaip Liudvikas XIV, kuris ant savo patrankų išgraviravo „Ultima Ratio Regis“ – grasina šturmuoti Maidaną; įšaldyti jų turtą kiekviename Europos Sąjungos banke ir mokesčių rojuje, kurių duris dabar mokame išlaužti. Demokratijos gali pritaikyti įvairiausių sankcijų ir turime neleisti niekam to pamiršti. Mano šalies prezidentas netrukus susitiks su Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu. Kas žino? Galbūt F.Hollande'as sugebės įtikinti B.Obamą dar kartą prisijungti ir išgelbėti šią pagrobtą Europos dalį.

Ilgoje žmonių, kurie pareiškė savo suverenitetą užimdami aikštes savo miestuose, istorijoje mes prisimename Bastilijos aikštę Paryžiuje, Vaclovo aikštę Prahoje, netgi Agorą Atėnuose. Taip pat negalime pamiršti kito modelio, antimodelio: Tiananmenio aikštės.

Maidano žmonės – paskutinis dalykas. Palieku jus apsunkusia širdimi, nes žinau, kad per ateinančias dienas gali nutikti bet kas, net blogiausia. Ilgoje žmonių, kurie pareiškė savo suverenitetą užimdami aikštes savo miestuose, istorijoje mes prisimename Bastilijos aikštę Paryžiuje, Vaclovo aikštę Prahoje, netgi Agorą Atėnuose.

Taip pat negalime pamiršti kito modelio, antimodelio: Tiananmenio aikštės ir sukilimo, paskandinto kraujyje! Bet taip pat žinokite, kad palieku jus kupinas susižavėjimo drąsa, savitvarda, išmintimi ir santūrumu, kurį parodėte pasauliui. Jūsų ginklas yra jūsų savitvarda. Jūsų stiprybė yra ramus ryžtas, neslegiamas patoso, kuriuo pasižymi visi – nuo Lizos, kuri vadovauja Maidaną maitinančiai valgyklai, iki Vitalijaus Klyčko, buvusio boksininko, kuris vieną dieną gali būti naujosios Ukrainos prezidentas – visi man pasakė, kad niekas nenuslopins Maidano etoso.

Jūsų stiprybė taip pat slypi atsakomybės – norėjau sakyti, drausmės – dvasioje, su kuria jūs saugote barikadas, o už jų rūpinatės miesto dalimi, kurią išlaisvinote. Nes vienas žodis apibendrina ir miestą, ir civilizacijų kokybę. Civilizuotas – kalboje, kuria sakau aš bei freskų tapytojas, X amžiuje jūsų Šv. Sofijos sobore nutapęs besimeldžiančią Mergelę, iškėlusią rankas taikos ženkle – apibūdina tiek civitas mylėtoją, tiek civilizacijos nešėją. Ir taip, jūsų stiprybė yra ta didi civilizacija, kurios dalimi esate, nepaisant tos tragiškos ir nusikalstamos Europos istorijos dalies, kuri persekioja jus kaip ir visas žemyno tautas. Ukraina ir Kijevas klestėjo prieš atsirandant Rusijai.

Kiekvienas Maidano pilietis turi daugiau istorijos ir kultūros nei Sočio pagyrūnas, tariamas Tarzanas, kuris veikiau yra Popajus, popierinis tigras ir tikrasis Šv. Sofijos bei jos išminties priešas. Štai kodėl jūs laimėsite. Štai kodėl anksčiau ar vėliau jūs įveiksite šeimininką Putiną ir jo tarną Janukovyčių.

Sveikinu jus atvykus į Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius