Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų filosofui Jacques’ui Attali vėl primeta kalbas apie masinę eutanaziją

Prancūzų filosofui, ekonomistui Jacques’ui Attali priskiriami žodžiai vėl audrina sąmokslo teorijų kūrėjų vaizduotę. Jis kaltinamas dar 1981 metais pareiškęs apie planuojamą masinę eutanaziją, tačiau tokie teiginiai – laužti iš piršto. J.Attali ne kartą laimėjo bylas dėl šmeižto.
Jacques Attali
Jacques Attali / Imago / Scanpix nuotr.

Lietuvos koronaskeptikai dalijasi vaizdo įrašu rusų kalba, kuriame teigiama, kad buvęs Prancūzijos prezidento Francois Mitterrand’o patarėjas J.Attali tariamai rašė apie pandemiją dar 1981 metais.

Eutanazija turės tapti svarbiu mūsų visuomenės elementu – tiesiog visais atvejais. Žinoma, mes negalėsime tiesiog žudyti žmonių ar kurti jiems koncentracijos stovyklų.

Mes atsikratysime jų, privertę patikėti, kad tai darome jų pačių gerovei. Didelis beverčių gyventojų perteklius pernelyg daug kainuoja ekonomikai“, – tokius žodžius, pasak melagienos kūrėjų, J.Attali rašė dar 1981 metais.

Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

J.Attali parašė daugybę knygų, tačiau dažniausiai dezinformacijai naudojama citata – ištrauka iš interviu.

1981 metais išleistas Michaelo Salomono interviu rinkinys „Gyvenimo ateitis“ (pranc. L'avenir de la vie).

Knygoje sudėti pokalbiai su dvidešimčia pašnekovų. Vienas jų – J.Attali.

Interviu metu J.Attali kalbėjo ne apie planus vykdyti masinę eutanaziją ar būtinybę dirbtinai reguliuoti populiacijos skaičių, kaip teigiama melagienoje, o apie orią senatvę visuomenėje

Filosofas ir ekonomistas J.Attali atsakė į žurnalisto klausimą, ar įmanoma ir pageidautina, kad žmogaus gyvenimo trukmė būtų 120 metų?

„Kai tik amžius viršija 60-65 metus, žmogus gyvena ilgiau, nei gamina, todėl jis ima brangiai kainuoti visuomenei.

Taigi, manau, kad remiantis pačia industrinės visuomenės logika, tikslas bus ne ilginti gyvenimo trukmę, o užtikrinti, kad tam tikrą gyvenimo trukmę žmonės gyventų kuo geriau, bet taip, kad sveikatos išlaidos būtų kuo mažesnės, kiek įmanoma atsižvelgiant į bendruomenės patiriamas išlaidas“, – į M.Salomono klausimą knygoje atsakė J.Attali.

Visą J.Attali interviu „Ateities istorijoje“ galima rasti čia.

J.Attali interviu ištrauka
J.Attali interviu ištrauka

Apie pandemiją nekalbėjo

Socialiniuose tinkluose platinamame vaizdo įraše prancūzų ekonomistui J.Attali melagingai priskiriami žodžiai apie koronaviruso gydymą.

„Mes negalėsime patikrinti milijardų žmonių intelekto. Kaip jūs galite tai įsivaizduoti? Mes rasime ar inicijuosime kai ką, pavyzdžiui, pandemiją, nutaikytą į konkrečius asmenis. Virusą, kuris paveiks pagyvenusius ar nutukusius gyventojus. Tai nėra taip svarbu.

Silpni ir bailūs taps viruso aukomis. Išsigandę ir kvailiai patikės juo – patys paprašys gydymo ir keliaus nuo jo gydytis. Mes pasirūpinsime, kad gydymas būtų paskirtas būtent toks, kuris taps sprendimu. Tuomet natūrali idiotų atranka taps išspręstu klausimu“, – taip neva dar 1981 metais pareiškė J.Attali.

Socialiniuose tinkluose dar galima aptikti, kad šią frazę J.Attali tariamai parašė savo knygoje „Verbatim“. Tai nėra tiesa.

Šioje knygoje J.Attali užrašė buvusio Prancūzijos prezidento F.Mitterrand’o pokalbius su pasaulio šalių lyderiais.

Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Tai – ne pirmas kartas, kai J.Attali priskiriami melagingi teiginiai apie neva planuojamą masinę eutanaziją.

J.Attali advokatas Maître Georges’as Kiejman’as patvirtino „CheckNews“ nepriklausomiems faktų tikrintojams, kad jo klientas ne kartą laimėjo bylose dėl šmeižto.

Advokatas teigė, kad pirmuosius ieškinius J.Attali kėlė daugiau nei prieš tris dešimtmečius.

1984 metais J.Attali laimėjo bylą prieš žurnalą, kuris jį apkaltino tariamu senyvo amžiaus žmonių eutanazijos rėmimu. Teismas pripažino, kad leidinys kaltas dėl šmeižto.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius