Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pranešimą apie „pasaulinio teroristo“ Anwaro al Awlaki žūtį Jemene paneigė jo brolis

Vienas „al Qaeda“ grupuotės Arabijos pusiasalyje vadovų Anwaras al Awlaki yra gyvas, pranešė Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“, kuri remiasi vieno iš A.al Awlaki brolių žodžiais. Tai skelbiama ir tinklalapyje lenta.ru.
Anwaras al Awlaki
Anwaras al Awlaki / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak šios informacijos, A.al Awlaki nebuvo toje automobilių kolonoje, kuri buvo atakuota iš oro Jemene penktadienio rytą.

Anksčiau, anot „Reuters“, oficialioji Jemeno naujienų agentūra „Sana“ paskelbė Gynybos ministerijos pranešimą, kad Jemeno pajėgos nukovė Jungtinėse Valstijose gimusį musulmonų dvasininką Anwarą al Awlaki, kuris palaikė ryšius su vietine tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ grupuote.

Kiek vėliau minimo teroristo žūtį patvirtino nenurodytas šaltinis Vašingtone. Tačiau pastarasis negalėjo pateikti jokių įvykio detalių – kaip buvo nukautas arabų „al Qaeda“ lyderis. Taip pat nei Jungtinėse Valstijose, nei Jemene nebuvo pateikta A.al Awlaki žūties įrodymų.

Jemeno pareigūnai, iš pradžių paskelbę apie jo nužudymą, kiek vėliau pareiškė paskubėję daryti išvadas.

A.al Awlaki įtariamas 2009 metais prisidėjęs prie Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) sąmokslo susprogdinti bombą į JAV skridusiame lėktuve. JAV agentūros jį yra paskelbusios „pasauliniu teroristu“, tačiau Sana iki šiol vengė imtis veiksmų prieš šį dvasininką.

Naujosios Meksikos valstijoje gimęs ir užaugęs, gerai anglų ir arabų kalbas mokantis A.al Awlaki ragindavo rengti išpuolius prieš Jungtines Valstijas ir buvo laikomas žmogumi, kuris galėjo padėti „al Qaeda“ užverbuoti daugiau ekstremistų Vakarų šalyse.

Arabų „al Qaeda“ lyderis nukautas, patvirtino JAV pareigūnai, bet vėl anonimiškai

JAV pareigūnai patvirtino, kad A.al Awlaki buvo nukautas penktadienį per Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) bepiločio aparato antskrydį, ir laiko tai amerikiečių bei jų sąjungininkų sėkme kovoje su ginkluotais islamo radikalais.

Dar du kiti amerikiečių pareigūnai nurodė, kad A.al Awlaki žuvo per nepilotuojamo aparato antskrydį viename atokiame Jemeno kaime, kur vyko CŽV surengta aviacijos smūgių kampanija.

„Galiu patvirtinti, kad jis negyvas“, – sakė vienas prezidento B.Obamos administracijos pareigūnų, pageidavęs likti nežinomas.

Dar du kiti amerikiečių pareigūnai nurodė, kad A.al Awlaki žuvo per nepilotuojamo aparato antskrydį viename atokiame Jemeno kaime, kur vyko CŽV surengta aviacijos smūgių kampanija.

JAV vyriausybė pernai paskelbė jį „pasauliniu teroristu“. JAV tam tikroms pajėgoms buvo nurodyta nužudyti A.al Awlaki, ir tai mėginta padaryti, nes Vašingtonas yra įsitikinęs, kad A.al Awlaki ragindavo angliškai kalbančius musulmonus rengti išpuolius prieš Jungtines Valstijas ir buvo laikomas žmogumi, kuris galėjo padėti „al Qaeda“ užverbuoti daugiau ekstremistų Vakarų šalyse.

JAV žvalgyba vadino jį Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ „išorinių operacijų vadovu“. Ši grupuotė laikoma pavojingiausiu teroristų tinklo šaka.

„Jis planavo ir tiesioginius išpuolius prieš Jungtines Valstijas, – sakė vienas JAV pareigūnas. – Taip pat Awlaki viešai ragino puldinėti amerikiečius ir JAV objektus pasaulyje bei ragino imtis smurto prieš arabų vyriausybes, kurios, anot jo, veikia prieš „al Qaeda“.

Pasak šio pareigūno, A.al Awlaki nužudymas esąs naujausias „pasaulinio kovos su terorizmu JAV ir jos partnerių sėkmės pavyzdys“.

B.Obama Jemeno teroristo žūtį vadina „labai svarbiu“ smūgiu „al Qaeda“ tinklui

JAV prezidentas B.Obama penktadienį pareiškė, kad A.al Awlaqi sunaikinimas yra „labai svarbus“ smūgis „al Qaeda“ grupuotei Jemene, ir pažadėjo be jokio gailesčio ardyti pasaulinius teroristų tinklus.

„Awlaqi žūtis yra labai svarbus smūgis „al Qaeda“ aktyviausiai narei. Tai yra dar viena svarbi gairė didesnio masto pastangose nugalėti „al Qaeda“ ir jos padalinius“, – kalbėjo B.Obama.

Jis nurodė, kad A.al Awlaqi buvo „al Qaeda“ grupės Arabijos pusiasalyje išorinių operacijų lyderis, vadovavęs nekaltų amerikiečių žudymo planavimui ir įsakinėjimui.

A.al Awlaqi žūtis per antskrydį Jemene yra dovana JAV žvalgybos bendruomenei ir Jemeno bendradarbiavimui su Jungtinėmis Valstijomis bendroje kovoje su terorizmu kampanijoje, sakė B.Obama.

Nors ir susilpnėjusi AQAP visa dar pavojinga, perspėjo JAV prezidentas: „Tęsdami toliau šią kovą, mes liksime budrūs JAV ir mūsų sąjungininkėms bei partnerėms kylančioms grėsmėms.“

„Veikdami kartu su Jemenu ir kitomis mūsų sąjungininkėmis bei partnerėmis mes veiksime ryžtingai, apgalvotai, negailestingai; mes tvirtai laikysimės savo įsipareigojimo ardyti teroristų tinklus, kurie taikosi žudyti amerikiečius“, – nurodė B.Obama.

Jemeno gynybos ministerija, paskelbusi apie šio teroristo žūtį, taip pat pranešė, kad per tą patį antskrydį žuvo ir iš Pakistano kilęs amerikietis Samiras Khanas, redagavęs „al Qaeda“ anglų kalba leidžiamą žurnalą „Inspire“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius