Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidedant G-8 viršūnių susitikimui įžvelgiami pavojai ekonomikai

Pasaulio labiausiai išsivysčiusių šalių, vadinamojo Didžiojo aštuoneto arba G-8 grupės, lyderiai trečiadienį pradėjo savo metinį posėdį susirūpinę, kad pavojus pasaulio ekonomikai tebegresia, ir kol kas atsisakė svarstyti klimato kaitos keliamas problemas.
Pasaulio galingųjų valstybių vadovų susitikimas
Pasaulio galingųjų valstybių vadovų susitikimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ekonomika

G-8 renginį L'Akviloje, kurią prieš mažiau kaip 100 dienų nuniokojo žemės drebėjimas, aptemdė smurto protrūkis Kinijoje, dėl kurio prezidentas Hu Jintao turėjo skubiai grįžti į Pekiną.

Jis trečiadienio rytą nutraukė oficialų vizitą Italijoje ir išvyko į savo šalį „dėl padėties Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango uigūrų autonominiame regione“, pranešė naujienų agentūra „Xinhua.“

Viršūnių susitikimo pasirengimui trukdė ir protestai, kurie vyko JAV prezidento Baracko Obamos ir kitų valstybių vadovų bei premjerų atvykimo išvakarėse.  Italijos policija sulaikė apie 40 asmenų, kai demonstrantai ėmė mėtyti butelius į policininkus, padeginėjo padangas Romos gatvėse.

Deryboms jau prasidėjus L'Akvilos kareivinėse, paaiškėjo, kad viršūnių susitikimo deklaracijoje net neužsimenama apie ketinimą iki 2050 metų per pusę sumažinti šiltnamio efektą skatinančių dujų išmetimą į atmosferą, taip pat minima nedaug konkrečių priemonių pasaulio ekonomikai paskatinti.

Didysis aštuonetas, kuriam priklauso Italija, Jungtinės Valstijos, Kanada, Rusija, Japonija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, anksčiau laikytas svarbiausiu pasaulio lyderių diskusijų forumu.

Tačiau keičiantis jėgos pusiausvyrai didelė dalis diskusijų apims ir stiprėjančių valstybių - Indijos, Kinijos, Brazilijos, Pietų Afrikos - reikalus.

Kadangi pagrindinis dėmesys skiriamas pasaulio ekonomikai, lyderiai atidės tokius klausimus kaip klimato kaita, pasaulinė prekyba, Irano ir Šiaurės Korėjos branduolinės programos. Dabartinis G-8 susitikimas yra didžiausias nuo balandžio, kai vyko G-20 grupės vadovų susitikimas, kuriame buvo nuspręsta skirti Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) ir kitiems fondams vienas trilijonas dolerių ekonomikai skatinti.

Sprendžiant pagal bendros G-8 lyderių deklaracijos kopiją, kai kurių pažangių postūmių pastebima, bet nemanoma, jog pasaulinė ekonomika jau yra saugi.  „Nors esama stabilizavimosi, akcijų rinkos atsigavimo ženklų, padėtis lieka neapibrėžta, išlieka ir ryškių grėsmių ekonomikos ir finansų stabilumui“, - sakoma pranešime.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius