-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prasidėjo buvusio Kongo Demokratinės Respublikos viceprezidento teismo procesas dėl žaginimų ir žudymų

Buvęs Kongo Demokratinės Respublikos viceprezidentas Jeanas-Pierre'as Bemba pirmadienį stojo prieš Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT) dėl žaginimų ir nužudymų, kuriuos vykdė jo vadovaujami kariai.
Jeanas-Pierre'as Bemba
Jeanas-Pierre'as Bemba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.-P.Bembai pareikšti trys kaltinimai dėl karo nusikaltimų ir du kaltinimai nusikaltimais žmogiškumui, kuriuos, kaip įtariama, nuo 2002 metų spalio iki 2003 metų kovo vykdė maždaug 1 500 jo Kongo išsivadavimo judėjimo (MLC) kovotojų.

Šis svarbus teismo procesas turėtų trukti ne vieną mėnesį.

„Mes pradedame pirmąjį posėdį“, – paskelbė TBT teisėja iš Brazilijos Sylvia Steiner po to, kai J.-P.Bemba, vilkintis mėlyną kostiumą ir pasirišęs žydrą kaklaraištį, užėmė savo vietą už savo advokatų.

48 metų J.-P.Bemba yra aukščiausio rango politikas, teisiamas šiame teisme, pradėjusiame savo veiklą 2002 metais.

„Ponas Bemba tikrai suprato kaltinimą ir per mane pareiškia esąs nekaltas“, – kartojo teismui jo advokatas Nkwebe Lirissas po kiekvieno iš penkių garsiai perskaitytų kaltinimų.

Šis teismo procesas laikomas įspėjimu, kad lyderiams gresia baudžiamasis persekiojimas už jų karių vykdytą lytinę prievartą.Šis teismo procesas laikomas įspėjimu, kad lyderiams gresia baudžiamasis persekiojimas už jų karių vykdytą lytinę prievartą.

Būtent J.-P.Bemba pasiuntė kaimyninę Centrinės Afrikos Respubliką 1 500 MLC karių, kurie, užėmę sukilėlių kontroliuotus rajonus, nedidelėmis grupėmis ėjo iš namo į namą ir „prievartavo, plėšė bei žudė“, prieš teismo proceso pradžią žurnalistams sakė Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausiasis prokuroras Luisas Moreno-Ocampo.

„Tai pirmasis kartas tarptautinės teisenos istorijoje, kai karinis vadas stoja prieš teismą dėl netiesioginės baudžiamosios atsakomybės už žaginimus, kuriuos vykdė jo kovotojai“, – agentūrai AFP sakė prokuroro biuro atstovė.

„Ši byla turėtų tapti „pavyzdžiu“ kitiems asmenims, kurie kare vadovauja kovotojams“, – pridūrė ji.

„Kariniai vadai, kurie leidžia savo vyrams žaginti, privalo žinoti, kad gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, net jeigu jie yra nušalinti nuo tiesioginio vadovavimo savo kariams jų dislokavimo vietoje, sakė prokuroro biuro atstovė.

Prokurorai tvirtina, kad Centrinės Afrikos Respublikos (CAR) sostinėje Bangyje per penkis mėnesius, kai MLC padėjo tuometiniam CAR prezidentui Ange'ui Felixui Patasse kovoti su perversmininkais, vadovaujamais dabartinio šalies vadovo Francois Bozize, buvo pranešta apie maždaug 400 išprievartavimo atvejų.

„Aukų amžius – nuo aštuonerių iki 70 metų“, – sakė prokuroro atstovė.

Tuo tarpu J.-P.Bembos advokatas Aime Kilolo tvirtina, kad MLC kariai „kovojo vilkėdami Centrinės Afrikos Respublikos uniformas, su šios šalies vėliava ir būtent Centrinės Afrikos valdžios pareigūnai buvo atsakingi už vadovavimą ir drausmę“.

Kol kas į teismą iškviestos 135 aukos, kurioms atstovauja du advokatai. Dar 1 200 asmenų laukia, kol bus pripažinti nukentėjusiaisiais – šis statusas leis jiems reikalauti kompensacijų.

J.-P.Bemba buvo sulaikytas 2008 metų gegužę Briuselyje pagal TBT arešto orderį. Teismą imtis šios bylos paprašė F.Bozize.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius