-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjusiame Davoso forume bus diskutuojama apie galios centrų pasislinkimą į Pietus ir Rytus

Šveicarijos Alpių kurorte Davose trečiadienį prasidėjo kasmetis pasaulio elito susitikimas, į kurį atvykę verslo lyderiai kalba apie galios centrų pasislinkimą iš išsivysčiusio pasaulio į besivystančias rinkas, paspartėjus ekonomikų atsigavimui po pasaulinės krizės.
Ekonomikos forumas Davose
Ekonomikos forumas Davose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas patvirtino pasakysiantis kalbą per forumo atidarymą, tačiau smarkiai sutrumpino savo vizito Davose programą dėl teroro išpuolio Maskvos oro uoste.

Pagal atnaujintą darbotvarkę D.Medvedevas tik kelias valandas dalyvaus susitikimuose su verslo lyderiais ir pasakys atidarymo kalbą, o trečiadienio vakarą grįš į Maskvą, nurodė pareigūnai.

Prieš jo atvykimą forume, kuris vyksta su šūkiu „Bendri požiūriai į naują realybę“, daugiausiai buvo aptarinėjamas galios centrų persislinkimas iš tradicinių Vakarų pasaulio ekonomikos jėgainių į kylančias milžines Azijoje ir Lotynų Amerikoje.

„Iš tikrųjų vyksta lėtėjimas Vakarų pasaulyje ir kylančių rinkų augimas, – per forumo atidarymą sakė Indijos programinės įrangos milžinės “Wipro„ valdybos pirmininkas Azimas Premji. – Tai visiškas jėgų balanso persiskirstymas“.

„Po dešimties metų besivystančio pasaulio ekonomika bus ... lygi arba šiek didesnė negu JAV ekonomika“, – pridūrė milijardierius.

Aukščiausio rango Kinijos pareigūnas Tarptautiniame valiutos fonde (TVF) Zhu Minas sakė, kad pasaulio ekonomikos atsigavimą labiausiai lemia Azijos milžinės Indija ir Kinija.

Antrosios didžiausios pasaulyje reklamos bendrovių grupės WPP generalinis direktorius Martinas Sorrellas taip pat atkreipė dėmesį į kitas kylančias besivystančių rinkų žvaigždes.

„Dabar – Lotynų Amerikos dešimtmetis, o Brazilija organizuos pasaulio futbolo čempionatą ir olimpines žaidynes, – sakė jis. – Azijoje taip pat yra ne vien Indija ir Kinija, bet ir Pakistanas, Bangladešas, Tailandas“.

Per 40 metų gyvavimo metų Davoso forumas, kaip taikliai pažymėjo jo steigėjas Klausas Schwabas, pavertė ramų Šveicarijos kalnų kurortą „mažyčiu viso pasaulio analogu, kur per penkias dienas pavyksta pažvelgti į aktualias žmonijos problemas bei pasikeitusį jėgų išsidėstymą“.

O pasikeitęs jėgų išsidėstymas iš tikrųjų darosi ženklus: į dabartinį forumą Indija atsiunčia 140 žmonių delegaciją, Kinija taip pat aktyviau dalyvauja, nors šiek tiek mažina atstovavimą, palyginti su praėjusiais metais.

Darbotvarkėje taip pat kiekvieną dieną yra renginių, diskusijų, skirtų Kinijai ir Indijai: „Kinijos verslininkystės ateitis“, „Kinijos įtaka pasaulio prekybai ir ekonomikos augimui“, „Indija: permainų ateitis“ – svarstomi klausimai: „Kaip Indija gali spartint savo plėtotę greičiau nei Kinija?“.
 
Negana to, programoje yra ir Indijos meno paroda, taip pat Bolivudo vakaras.

Patvirtino savo dalyvavimą 35 šalių vadovai, tarp jų Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, kuris šiais metais pirmininkauja Didžiajame dvidešimtuke, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Camerobas, Japonijos premjeras Naoto Kanas.

JAV atstovaus finansų sekretorius Tymothy Geithtneris.

Ne taip, kaip renginiai, skirti kylančioms besivystančių šalių rinkoms, kaip dabar kai kurie ekonomistai linkę vadinti greitai plėtojančias savo ekonomiką Kiniją, Indiją arba Braziliją, darbotvarkės punktai, skirti Europai, skamba nelabai optimistiškai: „Europa: sugrįžimas prie braižymo lentos“, „Euro zona: perėjimas nuo išlikimo prie atsigavimo“.

Graikijos, šalies, kuri pirmoji gavo specialią Europos Sąjungos ir TVF pagalbą praėjusiais metais, premjeras Georgas Papandrėjas ir finansų ministras Georgas Papakonstantinas taip pat pamėgins „atgaivinti“ investuotojų susidomėjimą ir pagerinti savo šalies įvaizdį.

Diskusijos forume vyks, be kita ko, apie krizę Europoje, bankų reguliavimo problemas, naujos maisto krizės grėsmę ir valiutų karus, susijusius su pasaulio ekonomikos plėtotės „dviem greičiais“.

Bet, be ekonomikos problemų, kurios nurodytos Davoso forume pavadinime, atskiras dėmesys bus skiriamas diskusijoms ir susitikimams užkulisiuose, kur svarstomi politikos klausimai.

Be abejo, po įvykių Maskvoje, itin svarbią reikšmę turi saugumo problemos ir kova su terorizmu. Taip pat papildomai numatyta diskusija: „Tunisas – lūžis ar cunamis?“.

Svarbią vietą užims socialiniai klausimai, susiję jau ne su krizės ir recesijos padariniais, o taupymo priemonės daugelyje išsivysčiusių šalių dėl biudžeto deficitų ar didėjančios infliacijos, kuri itin didelė sparčiai augančios ekonomikos šalyse.

„Mes turime būti itin atidūs, – sakė K.Schwabas, – ir neleisti, kad ši (finansų) krizė ateitų į socialinę sritį, kaip tai jau įvyko kai kuriose šalyse“.

Kaip pranešta, forume iš viso numato dalyvauti apie 2 500 dalyvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius