-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 05 /09:50

Preliminarūs rinkimų į Rusijos Dūmą rezultatai: valdžios partija „Vieningoji Rusija“ laimėjo, tačiau jos populiarumas smarkiai sumažėjo

Vladimiro Putino valdančioji partija vos laimėjo pusę balsų Rusijos parlamento rinkimuose, kuriuos temdė pranešimai apie nešvarų valdžios žaidimą, – tai didelis smūgis premjerui prieš jo suplanuotą grįžimą į prezidento postą.
Vladimiras Putinas (kairėje) ir Dmitrijus Medvedevas
Vladimiras Putinas (kairėje) ir Dmitrijus Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vieningoji Rusija“ gavo žeminamai mažai – 49,54 proc. – balsų, pirmadienį pranešė centrinė rinkimų komisija, suskaičiavusi 96 proc. balsalapių. Tokiu būdu valdančioji partija dramatiškai prarado vadinamąją konstitucinę daugumą, kurios reikia norint netrukdomai keisti konstituciją.

Rusijos Federacijos komunistų partija (RFKP) liko antroje vietoje su 19,16 proc. balsų – daugiau nei po 2007 metų rinkimų turėti 12 procentų.

Valdančioji partija prastai pasirodė po to, kai V.Putinas rugsėjo mėnesį paskelbė, kad planuoja per kovo mėnesį įvyksiančius prezidento rinkimus grįžti į Kremlių. Tai galėtų rodyti, kad vis daugiau rusų nusivilia jau 11 metų trunkančiu V.Putino valdymu.

Gaus 238 mandatus

Šių rinkimų rezultatai yra pribloškiamas pasikeitimas po praėjusių parlamento rinkimų 2007 metais, kai „Vieningoji Rusija“ užsitikrino net 64,3 proc. balsų ir gavo 315 iš 450 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose – Valstybės Dūmoje.

Populistinė partija „Teisingoji Rusija“ sekmadienį gavo 13,22 proc. balsų, o ultranacionalistinė Rusijos liberalų demokratų partija (RLDP) su 11,66 proc. balsų yra ketvirtoje vietoje.

Pasak Centrinės rinkimų komisijos vadovo Vladimiro Čiurovo, remiantis šiais rezultatais „Vieningoji Rusija“ gaus 238 iš 450 vietų šeštojo šaukimo Valstybės Dūmoje.

Didžiausia opozicinė jėga bus RFKP su 92 vietomis, „Teisingoji Rusija“ turės 64 vietas, o ultranacionalistinė RLDP – 56 vietas.

Rinkėjų aktyvumas visoje šalyje buvo 60,2 procento. „Tai 5 proc. daugiau nei 2003 metais ir, deja, 3 proc. mažiau nei 2007 metais“, – spaudos konferencijoje sakė V.Čiurovas.

Komunistų partijos lyderis veteranas Genadijus Ziuganovas sakė, kad šis balsavimas yra aliarmo signalas Kremliui, rodantis, kad jis turės padaryti parlamente vietos opozicijai.

„Žmonės atsisakė patikėti valdžia ir ateityje turėsime ryškų naują politinį išsidėstymą Dūmoje“, – sakė jis.

„Valdančioji galia turės ieškoti partnerių“, – pirmadienį rašo laikraštis „Kommersant“, o verslo dienraštis „Vedomosti“ „Vieningąją Rusiją“ kandžiai pavadino „mažumos partija“.

Stengėsi nedemonstruoti nusivylimo

V.Putinas stengėsi neparodyti nusivylimo rinkimų rezultatais ir sakė, kad jie atspindi padėtį šalyje.

„Remdamiesi šiais rezultatais galėsime užtikrinti stabilią mūsų šalies plėtrą“, – sakė jis trumpoje kalboje, stovėdamas šalia prezidento Dmitrijaus Medvedevo „Vieningosios Rusijos“ kampanijos būstinėje.

D.Medvedevas pripažino, kad „Vieningoji Rusija“ turės dalytis valdžia ir sudaryti „koalicinius susitarimus“. Jis sakė, kad rinkimų rezultatai rodo Rusijos „veikiančią demokratiją“, ir atmetė įtarimus dėl valdžios nesąžiningo žaidimo.

Ir V.Putinas, ir D.Medvedevas prieš rinkimus sakė, kad nenori matyti besiriejančio parlamento, tokio, koks buvo 10-ajame dešimtmetyje, valdant Borisui Jelcinui.

Oponentai ir Maskvoje įsikūrusi Vakarų finansuojama stebėtojų asociacija „Golos“ sakė, jog balsavimą temdė precedento neturintys pažeidimai – valdantysis elitas uždarė interneto svetaines ir trukdė stebėtojams.

Prognozuojama, kad V.Putinas, kuris Rusijoje dominuoja nuo 2000-ųjų, kovo mėnesį po ketverių metų darbo premjero poste susigrąžins senąjį prezidento darbą.

Valdžia praranda pasitikėjimą – jiems tai nauja situacija

Jo protežė D.Medvedevas turi pasitraukti ir tapti premjeru. Toks apsikeitimas postais, kaip viliasi abu valstybės vyrai, nulems Rusijos politinę ateitį ir stabilumą.

„Valdžia praranda pasitikėjimą – jiems tai nauja situacija, – sakė Sergejus Lukaševskis, Andrejaus Sacharovo muziejaus vadovas. – Režimo ideologija išsisemia“.

Maskvos Carnegie centro analitikė Marija Lipman sakė, kad dėl prasto valdančiosios partijos pasirodymo Kremlius turės rinktis: „Ką daryti toliau? Labiau priveržti varžtus ar taikytis prie naujos realybės, kai „Vieningoji Rusija“ nebėra neginčijama monopolija?“.

Radijas „Echo Moskvy“, remdamasis aukšto rango šaltiniais „Vieningojoje Rusijoje“, pranešė, kad partijos pirmininkas Borisas Gryzlovas atsistatydins iš Valstybės Dūmos pirmininko posto. Tai rodytų, kad Kremlius pasimokys iš sekmadienio rinkimų. Pati partija atsisakė patvirtinti šį pranešimą.

Liberalų politiko veterano Grigorijaus Javlinskio partija „Jabloko“ liko penktoje vietoje – ji gavo 3 proc. balsų, kurių nepakanka vietoms parlamente gauti.

Balsavusiųjų apklausos taip pat rodė, kad „Vieningoji Rusija“ laimi mažiau nei 50 proc. balsų. Valstybės kontroliuojamas Rusijos viešosios nuomonės tyrimo centras ( VTsIOM) pranešė, kad „Vieningoji Rusija“ turi laimėti 48,5 proc., o Komunistų partija – 19,8 proc. balsų.

Ketverius metus po praėjusių parlamento rinkimų valdžia buvo vis labiau kritikuojama internete, kuriuo naudotis Rusijoje pagaliau galima beveik taip pat plačiai kaip ir likusioje Europos dalyje.

V.Putinas neseniai pasirodęs po vienos imtynininkų kovos, išgirdo precedento neturintį tribūnų švilpimą Maskvos arenoje, o visuomenės apklausos rodė, kad jo kažkada nepajudinamas populiarumas ėmė svyruoti.

Skundai dėl sukčiavimo

Asociacija „Golos“, kuri teigė, kad kampanijos metu buvo padaryta daug pažeidimų, paskelbė, kad per rinkimus dėl kibernetinės atakos buvo neprieinamas jos „Pažeidimų žemėlapio“ tinklalapis, kuriame skelbiami pranešimai apie sukčiavimą, ir paralyžiuotas elektroninis paštas.

Komunistai skundėsi, kad rinkimų metu buvo „masiškai sukčiaujama“, todėl rinkimai virto „karo zona“.

Rinkimų proceso maratonas didžiausioje pasaulio valstybėje prasidėjo Ramiojo vandenyno pakrantės regionuose ir baigėsi 21 valanda vėliau, rinkimų apylinkių Kaliningrado srityje – Europos Sąjungos (ES) pasienyje už devynių laiko zonų – uždarymu.

Rusijos regionų rezultatai rodo prastą „Vieningosios Rusijos“ pasirodymą, ypač – Tolimųjų Rytų regionuose, kur apmaudas dėl tolimoje Maskvoje esančios valdžios politikos yra didžiausias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius