-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Priblokšti olandai reikalauja atsakymų dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos

Per Malaizijos lėktuvo katastrofą Ukrainoje žuvusių olandų giminaičiai, kuriems vis dar sunku suvokti siaubingą artimųjų netektį, penktadienį reikalauja nuodugnaus tyrimo.
Olandai palieka įrašus užuojautų knygoje Amsterdamo oro uoste
Olandai palieka įrašus užuojautų knygoje Amsterdamo oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalis pabudo ištikta šoko, vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, o giminaičiai ir draugai stengiasi suvokti mažiausiai 173 olandų keleivių žūtį per katastrofą, kuri iš viso pareikalavo 298 gyvybių.

„Tikiuosi, kad valdžia atliks nuodugnų tyrimą dėl to, kas įvyko“, – Hagoje sakė Sanderis Essersas, kuris neteko kelių giminaičių: 66 metų brolio Peterio, jo 60 metų žmonos Jolette Nuesink ir jųdviejų vaikų: 20 metų Emmos ir 17 metų Valentijno.

Jų istorija yra tokia kaip ir daugelio kitų tame lėktuve buvusių Olandijos piliečių. Essersų šeima su draugais skrido trijų savaičių atostogų į Borneo salą, tyrinėti neliestų džiunglių.

„Tikiuosi, kad valdžia atliks nuodugnų tyrimą dėl to, kas įvyko“, – sakė Sanderis Essersas, kuris neteko 66 metų brolio Peterio, jo 60 metų žmonos Jolette Nuesink ir jųdviejų vaikų: 20 metų Emmos ir 17 metų Valentijno.

„Kalbėjausi su broliu 20 minučių prieš tai, kai jis įlipo į lėktuvą“, – emocingai pasakojo S.Essersas, kuris su ašaromis pridūrė: „Bet negaliu jums pasakyti, ką jis man pasakė“.

S.Essersas sakė, kad jo brolis, pensininkas, anksčiau dirbęs Olandijos telekomunikacijų industrijoje, buvo žmogus, „vis dar turėjęs didelių planų“.

„Jo jachta yra štai čia, uoste. Jis dar planavo pamatyti pasaulio“, – sakė S.Essersas, turėdamas omenyje netoliese esantį Scheveningeno uostą.

Peterio Esserso žmona Jolette buvo klinikinės psichologijos specialistė, turėjo savo kabinetą ir, ironiška, dirbo su karo traumą patyrusiais žmonėmis.

Pasak S.Esserso, jo dukterėčia Emma, kuri studijavo pirmame medicinos kurse šalies šiaurėje esančio Groningeno universitete, buvo „linksmas ir nuotykių nebijantis žmogus“, o sūnėnas Valentijnas dar mokėsi mokykloje, mėgo sportą, puikiai žaidė tenisą ir futbolą.

Katastrofa „Neįsivaizduojama“

Tuo Malaizijos lėktuvu taip pat skrido garsus buvęs „International AIDS Society“ prezidentas Joepas Lange, kuris drauge su maždaug 100-u kitų keleivių vyko į Melburną dalyvauti 20-ojoje tarptautinėje AIDS konferencijoje, pranešė žiniasklaida.

„Tai neįsivaizduojama, – sakė J.Lange draugas Jaapas Goudsmitas. – Mano žmona matė jį vakar (ketvirtadienį) ryte, prieš jam išskrendant“.

„Jis turėjo penkis vaikus ir buvo labai jautrus šeimos žmogus“, – pridūrė J.Goudsmitas.

Prieš pat lipdamas į lėktuvą C.Panas paskelbė lėktuvo nuotrauką ir prirašė dabar šiurpiai skambantį komentarą: „Jei jis dings, štai kaip jis atrodo“.

Daugelį kitų taip pat pribloškė naujienos, kad jų giminaičiai ir draugai buvo „Malaysia Airlines“ lėktuve, kuris sudužo vos keturi mėnesiai po to, kai kitas tos pačios bendrovės lėktuvas su 239 žmonėmis dingo virš Indijos vandenyno.

„Tai negali būti tiesa!“ – „Facebook“ parašė Alicia de Boer, paaiškėjus, kad tame lėktuve buvo jos draugas Coras Panas.

Prieš pat lipdamas į lėktuvą C.Panas paskelbė lėktuvo nuotrauką ir prirašė dabar šiurpiai skambantį komentarą: „Jei jis dings, štai kaip jis atrodo“.

C.Panas, kuris į Malaiziją vyko paatostogauti paplūdimiuose, juokavo apie „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvą, kuris dingo kovo 8 dieną ir kurio likimas vis dar yra paslaptis.

Antra pagal aukų skaičių katastrofa

Tai antra pagal olandų aukų skaičių lėktuvo katastrofa – po siaubingos 1977 metų tragedijos, kai Tenerifėje sudužus dviem „Boeing 747” žuvo 238 Nyderlandų piliečiai.

2010 metais Libijos sostinėje Tripolyje sudužus „Airbus A330“, žuvo 103 žmonės, tarp jų – 70 Olandijos piliečių. Vienintelis tą katastrofą išgyvenęs žmogus buvo devynerių metų olandų berniukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius