-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie Irano krantų bręsta naujas karinis konfliktas, JAV ir Teheranas grasina vienas kitam susirėmimais jūroje

Prie Irano krantų bręsta karinis konfliktas. Po šios šalies grasinimų blokuoti Ormūzo sąsiaurį, JAV reagavo gana griežtai. Penktasis JAV laivynas pažadėjo neleisti uždaryti Ormūzo sąsiaurio. Bahreine dislokuoto Penktojo JAV karinio jūrų laivyno vadovybė pareiškė, kad neleis trukdyti laivybai Ormūzo sąsiauriu, praneša „Reuters“.
Lėktuvnešis „John C. Stennis“
Lėktuvnešis „John C. Stennis“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teheranas, kurį Vakarai įtaria kuriant branduolinį ginklą, pagrasino blokuoti naftos tranzitą Ormūzo sąsiauriu, jeigu Vakarų šalys įves sankcijas Irano naftos pirkimui. Teheranas įsitikinęs, kad tokiu būdu pavyks uždaryti Ormūzo sąsiaurį ir sustabdyti naftos tiekimą iš kitų Persijos įlankos šalių.

Dideli kariniai mokymai

Ketvirtadienį Irano žiniasklaida pranešė, kad į didžiulių karinių pratybų jūroje zoną (jas ši Islamo valstybė pradėjo dar gruodžio 24 d.) įplaukė JAV karinė flotilė, kurios smaigalyje – lėktuvnešis „John C. Stennis“.

Šią laivų grupę pastebėjo Irano žvalgybos lėktuvas. Žvalgyba toliau stebi JAV laivų judėjimą į pietus.

Irano karinių jūros pajėgų atstovas Mahmudas Musavis pareiškė, kad ši šalis pasirengusi „atremti pažeidėjus, kurie nesilaiko karinių mokymų saugumo perimetro“. Ir pasiūlė „užsienio šalies pajėgoms rimtai reaguoti į perspėjimus“. Antraip teks imtis atsakomųjų veiksmų.

Tuo pat metu JAV karinio jūrų laivyno atstovai pareiškė, kad neatsisakys aktyvių veiksmų šiame problemiškame regione ir neleis Iranui destabilizuoti situacijos.

„Reuters“ pabrėžia, kad visas Irano karinis laivynas negalėtų prilygti minėtai laivų flotilei, kurioje – ne mažiau nei 20 laivų ir 15 tūkst. kariškių. Tad griežtą Irano retoriką, anot britų, galima laikyti tik tuščiažodžiavimu. Tačiau Rusija jau ruošiasi karui Irane ir Kremliuje kuria strategijas. Kremliaus nuomone, JAV tik prisidengia „branduolinio ginklo“ klausimu, o iš tikrųjų nori tiesiog nuversti valdžios režimą.

VIDEO: CNN reports 28 Dec 2011 - U.S. warns Iran on Strait of Hormuz

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius