Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie Lenkijos ambasados Bulgarijoje vyksta protestai dėl mišrios šeimos vaikų grąžinimo motinai

Prie Lenkijos ambasados Sofijoje penktadienį kelios dešimtys žmonių protestavo prieš teismo sprendimą mišrios bulgaro ir lenkės šeimos vaikų globos teises skirti motinai, praneša Lenkijos naujienų agentūra PAP.

Protestuotojai motiną ir Lenkijos atstovybės darbuotojus kaltina vaikų pagrobimu. Perduodant vaikus motinai Barbarai, kaip teigiama bulgarų žiniasklaidoje, vienas jų, berniukas, pabėgo ir dabar slapstosi Bulgarijoje, o mergaitė buvo užmigdyta ir išvežta į Lenkiją.

Tokių atgarsių byla sulaukė šią savaitę, kai motina Bulgarijos teismo sprendimu gavo teises globoti 8-metę Nikoletą ir septynmetį Pavelą. Vaikai iki šiol gyveno su tėvu Asenovgrade netoli Plovdivo miesto.

Lenkijos ambasada Bulgarijoje savo interneto puslapyje paskelbė, jog pagal Hagos konvenciją ir Bulgarijos teismo sprendimą, pačių vaikų labui, jie turi būti perduoti motinai.

Tuo pačiu metu Lenkijos ambasada išreiškė apgailestavimą, kad šią bylą pagarsino bulgarų žiniasklaida ir kad joje skelbiama informacija neretai neatitinka tikrovės.

Vaikų tėvas Todoras Vasilevas tvirtina, kad jo dukra buvo užmigdyta ir prieš jos valią išvežta į Lenkiją.

Protesto akciją prie Lenkijos ambasados Sofijoje surengė nacionalistinės jaunimo organizacijos ir bulgarų futbolo komandos „Levski“ aistruoliai.

PAP pranešime sakoma, kad sekmadienį prie ambasados bus surengta dar didesnė demonstracija.

Ši šeimos drama prasidėjo maždaug prieš dvejus metus, kai T.Vasilevas iš Lenkijos grįžo į savo gimtąjį Asenovgradą Bulgarijos pietuose ir kartu atsivežė vaikus. T.Vasilevo žmona Lenkijoje iškėlė bylą dėl vaikų pagrobimo, kuri pagal Hagos konvenciją buvo perduota Bulgarijos pareigūnams, ir galiausiai, po dvejų metų, T.Vasilevas buvo nuteistas dėl savo paties vaikų pagrobimo. Teismas nurodė grąžinti vaikus į Lenkiją.

Pasak T.Vasilevo, vaikai nenorėjo grįžti pas motiną, kuri turi problemų dėl alkoholio ir narkotikų. T.Vasilevas su savo žmona gyvena atskirai, bet nėra oficialiai išsiskyręs.

Barbara, padedant Asenovgrado policijai, galiausiai pabandė atsiimti savo vaikus jėga, tačiau kilo peštynės, per kurias septynmetis Pavelas sugebėjo pabėgti. Jo buvimo vieta šiuo metu nežinoma.

Pasak vaikų tėvo, kurį cituoja radijas „Darik“, motina praėjusią naktį su dukra sugebėjo išskristi į Lenkiją.

T.Vasilevas teigia, kad tai buvo padaryta neteisėtai, nes jis turi abiejų savo vaikų tapatybės dokumentus, o Nikoleta tikriausiai buvo išvežta į Lenkiją padedant Lenkijos ambasados Bulgarijoje diplomatams.

Bulgarijos teisėsaugos pareigūnai, įskaitant prokuratūrą ir Nacionalinę vaikų apsaugos agentūrą, inicijavo tyrimą ir siekia išaiškinti, ar į šį reikalą yra įsivėlę tretieji asmenys, kurių veiksmai galėjo pakenkti vaikams ar būti kaip nors kitaip pavojingi.

Tuo tarpu įvairios pilietinės organizacijos Sofijoje ir visoje Bulgarijoje pradėjo organizuoti mitingus ir peticijas, kuriais protestuojama prieš tai, kas vadinama siaubingu elgesiu su bulgarų vaikais, atsispindinčiu ir Nikoletos bei Pavelo atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius