-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Privatus erdvėlaivis „Virgin Galactic“ atliko pirmąjį bandomąjį skrydį (nuotraukos)

Suborbitinis erdvėlaivis, priklausantis privačiai kosmoso turizmo bendrovei „Virgin Galactic“, pirmadienį buvo iškeltas į padangę virš Mohavių dykumos Kalifornijoje ir atliko pirmąjį bandomąjį skrydį.
Privatus erdvėlaivis „Virgin Galactic“ atliko pirmąjį bandomąjį skrydį
Privatus erdvėlaivis „Virgin Galactic“ atliko pirmąjį bandomąjį skrydį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grakštus šešis keleivius galintis skraidinti aparatas „VSS Enterprise“ per 2 val. 54 min. trukusį skrydį visą laiką išliko pritvirtintas prie lėktuvo nešėjo „White Knight Two“ (WK2) sparno.

„Virgin Galactic“ yra Londone įsikūrusios milijardieriui Richardui Bransonui priklausančios kompanijų grupės „Virgin Group“ padalinys.

Ši bendrovė jau surinko apie 45 mln. JAV dolerių iš daugiau nei 330 trokštančių pakilti į kosmosą klientų. Kiekvienas iš jų turės sumokėti 200 tūkst. dolerių, kad galėtų patirti kelias minutes trunkantį suborbitinį skrydį.

„Virgin Galactic“ skelbia, kad jos komercinis pilotuojamas erdvėlaivis „VSS Enterprise“ šį rytą sėkmingai baigė pirmąjį "jungtinį" bandomąjį skrydį, pakilęs 7 val. 5 min. vietos (16 val. 5 min. Lietuvos) laiku iš Mohavių oro uosto ir kosmodromo Kalifornijoje", – sakoma kompanijos pranešime.

„Enterprise“ suprojektavo ir pastatė konstruktorius Burtas Rutanas, aviacijos kompanijos „Scaled Composites" įkūrėjas. Ši firma, įsikūrusi Kalifornijos Mohavio miestelyje, dabar priklauso stambiai JAV lėktuvų gamintojai „Northrop Grumman“.

Ateityje WK2 iškels „SpaceshipTwo“ klasės erdvėlaivį į 16 kilometrų aukštį, o šis, įjungęs raketinį variklį, pakils virš Žemės atmosferos.

Pirmadienio skrydis buvo pirmasis, per kurį abu skraidantys aparatai nebuvo atsiskyrę. Šis bandymas vyko už maždaug 130 kilometrų į šiaurės rytus nuo Los Andželo.

„Stebėdami „VSS Enterprise“ skrendantį pirmąjį kartą iš tiesų suvokiame, kokius gražius revoliucinius aparatus mums sukonstravo Burtas ir jo komanda“, – sakoma R.Bransono pranešime.

Planuojama, kad erdvėlaivių bandymai vyks iki 2011 metų, o pirmojo komercinio skrydžio tikimasi 2012 metais.  

„Enterprise“ yra labai panašus į suborbitinio erdvėlaivio prototipą „SpaceShipOne“. Pastarasis 2004 metais tapo pirmuoju į kosmosą pakilusiu privačiu pilotuojamu erdvėlaiviu ir pelnė 10 mln. JAV dolerių prizą. Šiuo metu tas aparatas eksponuojamas Smithsono aviacijos ir kosmoso muziejuje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius