Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prostitucija Rusijos kariuomenėje – apie ką uždraudė pasakoti teismas (video, N-18)

Jungtinių Tautų Tarptautinės komisijos kovai su seksualiniu žmonių išnaudojimu duomenimis, Rusija pirmauja pagal karių įtraukimą į prostituciją ir pornografijos verslą. Kad tai nėra laužta iš piršto, neslepia ir daugybė pačios Rusijos žiniasklaidos priemonių.
Naujokai priversti iškęsti įvairiausias patyčias.
Naujokai priversti iškęsti įvairiausias patyčias. / Kadras iš „YouTube“

Kaip rašo laikraštis „Sobesednik“, Rusijos kariai prostitucija pradeda užsiimti dėl įvairių priežasčių. Vieni yra priverčiami jėga, kiti prekiauja kūnu savo noru. Pastarieji atiduoda dalį gauto uždarbio už galimybę laisvai išeiti iš dalinio teritorijos.

Klientus dažniausiai aptarnauja naujokai, Rusijos armijoje žargonu vadinami „salagomis“. Prievarta užsiimti prostitucija dažniausiai verčiami aukštosiose mokyklose studijavę kariai, rašo newsru.com.

Vokietijos leidinys „Sueddeutsche Zeitung“ pažymi, kad pastaruoju metu į Rusijos kariuomenę pašaukiama vis daugiau buvusių nuteistųjų.Kaip galima perskaityti tarptautiniame gėjų kelionių gide „Spartacus“, pačiame Maskvos centre galima nakčiai nusipirkti kareivį arba karo mokyklos kursantą. Ten pat pateikiami ir „patyrusių klientų“ komentarai – rekomenduojama susiorganizuoti sekso turą po Maskvos apylinkėse įsikūrusius karinius dalinius. Neva juose karininkai atneša fotografijų albumus ir vyriškų glamonių išsiilgęs klientas gali išsirinkti sau patinkantį karį.

Kainos, jeigu tikėti tokiu gidu, svyruoja nuo 100 iki 500 dolerių už naktį, anksčiau rašė „Komsomolskaja pravda“. Vėliau teismas pareikalavo, kad laikraštis paneigtų savo straipsnyje apie prostituciją vienoje vidaus kariuomenės dalyje paskelbtą informaciją.

Kaip papasakojo Ščiolkove įsikūrusios karinės dalies karys, „kai budėjau poste, prie manęs prisiartino „seniai“ (paskutinės tarnybos stadijos ir aukščiausią laiptelį nestatutinių santykių sistemos hierarchijoje užimantys kariai) ir jėga įtempė į sandėliuką. Sandėliuke kiekvienas iš eilės manimi pasinaudojo. Kitą dieną daugelis pradėjo kreivai žiūrėti į mano pusę. Iš karto suvokiau, kad gandai apie tai, kas įvyko, pasklido po visą dalį. Prie manęs priėjo karininkas ir tiesiai pareiškė: „Rytoj aptarnausi du klientus“. Aš supratau, kad jeigu pasakysiu „ne“, tai po to spjaudysiu krauju, tačiau vis dėlto atsakiau neigiamai. Išgirdęs „ne“ karininkas metė man į veidą fotografijas („seniai“ fotografavo išprievartavimą) ir pasakė: „Neaptarnausi – nuotraukas pamatys tavo motina“.

Kitas kareivis, Ilja, prostitute tapo antrąjį tarnybos mėnesį. Jis gavo laišką nuo savo mylimosios. Seržantui nepatiko, kad karys nedavė jam pirmam perskaityti šio laiško. „Jis man pasakė, kad man daugiau nebeprireiks mergaičių. Keturiese nuvilko mane už kareivinių į apleistą sporto aikštyną, kur vyko remontas ir viskas buvo užversta atliekomis. Ten mane parklupdė ant kelių, pririšo prie apšvietimo stulpo, užlaužė galvą ir kelis kartus smogė į papilvę. Po to man pradingo bet koks noras priešintis arba šaukti. Pražiodė mane ir paeiliui išprievartavo. Kai atgavau sąmonę, jau gulėjau ant nedidelės pakylos, padarytos iš poros lentų, pakeltų ant plytų. Siaubingai išsigandau, kažką murmėjau, prašiau paleisti, bet, man atrodo, kad taip tik dar labiau įkaitinau savo prievartautojus. Po to tris dienas pragulėjau karantine, tiesiog kareivinėse. Vėliau vėl prasidėjo prievarta“, – papasakojo Ilja.

Kai kurie šauktiniai, neištvėrę prievartos, nusižudo. Karinė administracija savižudybes nurašo ant „nestabilios kareivių psichikos“.

2007 metais į žmogaus teisių gynimo organizaciją „Peterburgo karių motinos“ kreipėsi kareivis iš karinės dalies 3727, įsikūrusios Sankt Peterburge. Ši dalis dislokuota prie pat garsiojo Ermitažo.

Pasak kario, „seniai“ ne tik atiminėjo bet kokį turtą, kankino elektra, mušė metalinėmis taburetėmis, bet ir vertė naujokėlius užsiimti prostitucija. „Seniai“ nuolat reikalaudavo atnešti jiems pinigų. Jeigu naujokai pinigų neturėdavo, „seniai“ siųsdavo juos į miestą elgetauti. Jeigu naujokai prielgetaudavo per mažai, „seniai“ mušdavo ir siūlydavo užsidirbti pinigų „paprasčiau“ – užsiimti prostitucija.

Kaip radijo stoties „Echo Moskvy“ eteryje pareiškė žmogaus teisių gynėjas Ruslanas Lynkovas, vidaus kariuomenės štabo vadovybė ir karinė prokuratūra žinojo, kas vyksta šioje karinėje dalyje. Kuriant homoseksualių lytinių paslaugų klientų tinklą dalyvavo ir aukšti karinės dalies karininkai. R.Lynkovas pareiškė, kad karių-prostitučių klientais buvo net vidaus kariuomenės generolai ir Federalinės saugumo tarnybos (FST) darbuotojai. Kaip papildė Ela Poliakova, viena iš „Peterburgo karių motinų“ organizacijos vadovių, klientūros sąraše buvo „FST pulkininkai ir atsargos generolai“.

Klientus dažniausiai aptarnauja naujokai, Rusijos armijoje žargonu vadinami „salagomis“. Prievarta užsiimti prostitucija dažniausiai verčiami aukštosiose mokyklose studijavę kariai.Vidaus kariuomenės spaudos tarnyba informaciją apie karių prostituciją vienoje Leningrado karinės apygardos dalyje pavadino neįtikima ir „skirta diskredituoti karinę tarnybą kaip karinį institutą“.

„Gyvulių ūkis“

Žurnalas „Forbes“ Rusijos kariuomenę palygino su George'o Orwello „gyvulių ūkiu“, praneša newsru.com. „Alkani, nuolat neišsimiegoję, mušami karininkų ir tarnybos draugų, gali būti, kad net užsiimantys prostitucija, kad pramistų“, – taip amerikiečių žurnalas aprašo Rusijos karius.

Žurnalistas Dmitrijus Sidorovas primena apie šią savaitę nuskambėjusį skandalą. Antradienį Rusijos tyrėjai pripažino, kad keturi Rusijos kariai įtariami pasisavinę vieno žuvusio Lenkijos pareigūno banko korteles, kurias jie rado tarp Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo nuolaužų. Įtariamieji – būtinosios tarnybos šauktiniai, saugoję katastrofos vietą. Paaiškėjo, kad trys iš jų anksčiau buvo teisti už vagystes ir pinigų padirbinėjimą.

Jeigu Lenkijos pareigūno pinigus pavogę kariai bus teisiami teisme, neišvengiamai kils klausimas apie žmogiškumą ir žmogaus teises Rusijos kariuomenėje, mano D.Sidorovas.

Vokietijos leidinys „Sueddeutsche Zeitung“ pažymi, kad pastaruoju metu į Rusijos kariuomenę pašaukiama vis daugiau buvusių nuteistųjų. Laikraštis klausia, kaip tai dera su Rusijos kariuomenės, kurią sudaro tik „didvyriai ir išvaduotojai“, įvaizdžiu.

„Rusijos gyventojų skaičius nesulaikomai mažėja, tūkstančiai šaukiamojo amžiaus jaunuolių yra arba ligoti, arba priklausomi nuo narkotikų. Tad Gynybos ministerija priversta papildyti kariuomenės gretas jaunais vyrais, kurie turi kriminalinę praeitį“, – konstatuoja autorius, pridurdamas, kad dėl tokios tendencijos susikūrė sprogstamasis užtaisas, pasireiškiantis prievartos pliūpsniais armijoje.

Vadinamoji „diedovščina“, nestatutiniai santykiai, yra viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurios jauni rusai nenori eiti tarnauti į kariuomenę, savo ruožtu rašo kitas Vokietijos leidinys, „Der Standard“. Laikraštis pažymi, kad neretai „senių“ patyčios, kurias priversti kentėti naujokai, baigiasi sunkiais sužalojimais arba net mirtimis.

Dėl to šaukiamojo amžiaus jaunuolių šeimos pasiryžusios bet kam, kad tik sūnūs išvengtų tarnybos kariuomenėje. Pasak leidinio, neoficialiais kanalais gauta netinkamumo atlikti karinę tarnybą pažyma gali kainuoti daugiau nei 10 tūkst. dolerių.

Pateikiame pačios Rusijos televizijos kanaluose demonstruotus reportažus apie patyčias ir „diedovščiną“ šios šalies armijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius