Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 15 /15:09

Protesto Volstrite akcija tampa pasauline

Protestuotojai šeštadienį pradėjo dideles demonstracijas prieš stambiojo verslo godumą ir nedarbą per akciją, kuri apims 951 miestus 82 šalyse.
Protestuotojai Tokijuje
Protestuotojai Tokijuje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Protestas

Įkvėpti JAV judėjimo „Užimkime Volstritą“ ir Ispanijos „Pasipiktinusiųjų“ judėjimo demonstracijų, žmonės šeštadienio rytą išėjo į gatves Sidnėjuje, Honkonge ir Tokijuje, prasidėjus precedento neturinčiai protesto akcijai.

Šis judėjimas susikūrė gegužės 15 dieną, kai Madrido centrinėje Saulės Vartų aikštėje įvykęs mitingas įžiebė protestus, išplitusius kitose šalyse, o pastaroji akcija tapo iki šiol didžiausia jo jėgos demonstracija.

Protestuotojai piktinasi dėl didelio nedarbo ir nesąžiningo finansų elito politikos; šios demonstracijos vyksta tuo metu, kai Paryžiuje prasidėjo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) ministrų susitikimas, kuriame daugiausiai bus diskutuojama dėl euro zonos skolų krizės.

Tačiau aktyvistų reikalavimai ir nuotaikos įvairiuose miestuose gana skirtingos.

Azijos miestuose į gatves išėjo šimtai piliečių, o demonstracijose Romoje gali dalyvauti apie 200 tūkst. protestuotojų, įtūžusių ant Italijos premjero Silvio Berlusconi vyriausybės veiksmų sprendžiant šalies įsiskolinimo krizę.

Apie 500 žmonių susirinko Honkongo finansų rajone išlieti savo pykčio dėl nelygybės ir laisvosios rinkos kapitalizmo ekscesų, o Tokijuje demonstrantai reiškė pasipiktinimą dėl Fukušimos atominės jėgainės avarijos.

Aktyvistų organizacijai „Kairė 21“ priklausantis demonstrantas Wong Weng-chi sakė, kad judėjimo „Occupy Central“ mitinge Honkonge veikiau reiškiamas solidarumas su rugsėjį Jungtinėse Valstijose prasidėjusiais protestais prieš Volstritą.

VIDEO: Al Jazeera surveys 'occupy protests' in Asia
„Honkongas yra Azijos finansų ašis; jame įsikūrę daug tarptautinių finansų institucijų. Tai bazė, kuri padeda daugeliui kapitalistų ir elitui monopolizuoti turtą“, – jis aiškino naujienų agentūrai AFP.

Septynis milijonus gyventojų turintis Honkongas garsėja čia gyvenančiais itin turtingais verslo magnatais, mažais mokesčiais ir klestinčiais komerciniais rajonais.

Sidnėjuje apie 600 demonstrantų įkūrė stovyklą prie Australijos centrinio banko. Šioje šalyje prie finansinių problemų prisideda rūpesčiai dėl australų aborigenų teisių ir gausiai plūstančių pabėgėlių.

Japonijos sostinėje apie 100 protestuotojų žygiavo gatvėmis, skanduodami „Užimkime Tokiją!“ Žygiuojant pro energetikos bendrovės „Tokyo Electic Power Co.“ (TEPCO), kuri eksploatuoja avarijos ištiktą Fukušimos atominę jėgainę, būstinę, taip pat buvo skanduojami šūkiai prieš branduolinę energetiką.

22 metų Hosei universiteto studentė Tomoko Horaguchi sakė, jog ją sujaudino protestai prieš Volstritą.

„Jaučiu tokį patį pyktį, – sakė ji. – Ypač pykstu dėl branduolinių elektrinių. Tik vienas procentas žmonių nori, kad jos toliau veiktų.“

Organizatoriai, kurie protesto akcijoms koordinuoti aktyviai naudoja socialinius tinklus „Facebook“ ir „Twitter“, sakė, jog demonstracijos vyks 951 mieste 82 šalyse – Europoje, Šiaurės ir Lotynų Amerikoje, Azijoje bei Afrikoje.

Pirmieji „Pasipiktinusiųjų“ judėjimo protestai prasidėjo Ispanijoje, kur nedarbas siekia 20,89 proc., o 16-24 metų jaunimo grupėje 46,1 procento. Tuomet aktyvistai mėnesį buvo įsitvirtinę stovykloje, įkurtoje Saulės Vartų aikštėje.

Vėliau šie protestai išplito kitose Europos šalyse, ypač krizės prislėgtose valstybėse, tokiose kaip Graikija. Tarptautiniu tapęs judėjimas praeitą mėnesį pasiekė pasaulinę kapitalizmo sostinę – Volstritą.

Nuo rugsėjo 17 dienos keli šimtai žmonių budi stovykloje, įkurtoje vienoje Niujorko finansų rajone esančioje nedidelėje privačioje aikštėje.

Penktadienio rytą protestuotojai šventė pergalė, kai Niujorko pareigūnai paskutinę minutę atidėjo sprendimą iškeldinti šią stovyklą.

Improvizuotos triumfo eitynėse į netoliese esantį Volstritą baigėsi susirėmimais ir 14 protestuotojų areštu, kai aktyvistai nepakluso policijos nurodymams eiti tik šaligatviais ir netrukdyti eismui.

Dar per 30 protestuotojų buvo suimti Denveryje, Siatle ir San Diege.

Organizatoriai paragino surengti mitingą Taimso aikštėje Niujorke 17 val. vietos (sekmadienio vidurnaktį Lietuvos) laiku, sakydami, kad ši akcija taps tarptautinių protestų ašimi.

Madride penkerios eitynės susijungs Kibelės aikštėje apie 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku, o vėliau protestuotojai žygiuos į Saulės Vartų aikštę, kurioje ketina likti visą naktį.

VIDEO: Occupy Wall Street 951 cities 82 countries October 15
Italijoje 70 autobusų atveš protestuotojų į Romą iš kitų šalies regionų. Ši demonstracija turėtų prasidėti 12 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku.

Per 100 rašytojų, įskaitant Salmaną Rushdie ir Pulitzerio premiją pelniusį romanistą Michaelą Cunninghamą, pasirašė internetinę peticiją, reikšdami solidarumą su šiais protestais.

Internete sklandantys raginimai spalio 15-ąją visiems pasaulio žmonėms išeiti į gatves ir aikštes bei taikiomis demonstracijomis reikalauti valdžią atiduoti žmonėms buvo išgirsti ir Vilniuje. Tinklalapio http://71354.lt kūrėjai kviečia lietuvius šeštadienį 15 val. rinktis Kudirkos aikštėje Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius