Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pussy Riot“: pažvelkit už olimpinės šventės triukšmo

Rusijos protestų pankgrupė „Pussy Riot“ antradienį savo kampaniją prieš Vladimiro Putino vykdomą pilietinių laisvių varžymą tęsė Niujorke, kur turi pasirodyti toje pačioje scenoje kaip Madonna.
Maria Alyokhina ir Nadezhda Tolokonnikova
Marija Aliochina ir Nadežda Tolokonikova / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV popmuzikos superžvaigždė trečiadienį pristatys 25 metų Mariją Aliochiną ir 24 metų Nadeždą Tolokonikovą per žvaigždėmis žėrėsiantį „Amnesty International“ koncertą, kuriame taip pat pasirodys Bobas Geldofas ir „Blondie“.

Jungtinės Valstijos yra paskutinė „Pussy Riot“ staigaus tarptautinio turo stotelė. Gruodį išėjusios į laisvę po metų ir devynių mėnesių kalėjimo Rusijoje, merginos jau lankėsi Azijoje ir Europoje.

Jų protesto akcija Maskvos katedroje, teismo procesas ir kalėjimas pavertė šias patrauklias moteris drąsos ir taikaus nesutikimo Rusijoje simboliais, kuriais žavimasi užsienyje.

Jos žadėjo savo laisve pasinaudoti tam, kad įsteigtų žmogaus teisių gynimo organizaciją, kalbėtų už feminizmą, gėjų teises, politinį skaidrumą ir geresnį elgesį su kaliniais.

„Norėtume, kad amerikiečiai iš tikrųjų pažvelgtų į Rusiją ir pamatytų Rusiją anapus olimpinių objektų ir pastatų vaizdų“, – sakė M.Aliochina

Per spaudos konferenciją „Amnesty International“ biure Niujorke jų buvo paklausta, ką jos norėtų pasakyti JAV prezidentui Barackui Obamai ir Rusijos prezidentui V.Putinui.

N.Tolokonikova kalbėjo trumpai.

Ji paprašė B.Obamos „nebijoti viešai išsakyti savo minčių apie tai, kas, kaip jaučiate, vyksta Rusijoje, kai būsite ten per savo kitą vizitą“.

„Klausimas Vladimirui Putinui yra: ar jums nuo viso to nebloga?“ – sakė ji.

Jos komentarus vertė jos vyras Piotras Verzilovas.

Penktadienį prasidedant Sočio žiemos olimpiadai, moterys pakartojo savo mantrą užsienio lankytojams nepamiršti problemų Rusijoje, kurias užtušavo šventė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maria Alyokhina ir Nadezhda Tolokonnikova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maria Alyokhina ir Nadezhda Tolokonnikova

„Norėtume, kad amerikiečiai iš tikrųjų pažvelgtų į Rusiją ir pamatytų Rusiją anapus olimpinių objektų ir pastatų vaizdų“, – sakė M.Aliochina.

„Šie objektai neturi ryšio su Rusija. Tai svetimi objektai Rusijoje“, – pridūrė ji.

Abi aktyvistės trečiadienį turi pasirodyti toje pačioje „Barclays Center“ Brukline scenoje kaip ir Madonna, ir perskaityti kalbą apie iššūkius žmogaus teisėms Rusijoje.

Madonna parėmė jas per savo koncertą Maskvoje 2012 metų rugpjūtį, kai jos buvo teisiamos, – ant nuogos nugaros pademonstravo užrašą „Pussy Riot“ ir pasakė, kad meldėsi už jų paleidimą

Madonna parėmė jas per savo koncertą Maskvoje 2012 metų rugpjūtį, kai jos buvo teisiamos, – ant nuogos nugaros pademonstravo užrašą „Pussy Riot“ ir pasakė, kad meldėsi už jų paleidimą.

Prieštaringai vertinama „Pussy Riot“ akcija – protesto prieš V.Putiną daina – įvyko Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje 2012 metų vasarį.

Šios mažų vaikų turinčios moterys buvo nuteistos dėl chuliganizmo iš religinės neapykantos ir išsiųstos kalėti į kolonijas.

Antradienį jos dėkojo „Amnesty International“ už paramą joms laiškais jų kalėjimo metu.

„Kas verčia tave gyventi, net kai esi už kalėjimo grotų, – tai tas solidarumo jausmas ir užuojauta, kurie prasiskverbia net pro storas kalėjimo sienas“, – sakė N.Tolokonikova.

Trečioji grupės narė, 31 metų Jekaterina Samucevič, buvo nuteista lygtinai ir paleista 2012 metų spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius