-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Putinas ekonominiuose ginčuose su Baltarusija laikosi amerikietiško stiliaus politikos

Pasaulinio saugumo instituto Rusijos ir Azijos programų direktorius Nikolajus Zlobinas mano, kad Rusijos premjeras Vladimiras Putinas Minskui taiko tą politiką, kuri visiškai atitinka Vakarų diplomatijos tradiciją.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Putinas vienas pirmųjų posovietinėje erdvėje pasirinko cinišką, gerąja prasme, poziciją, skelbiančią, kad kiekviena šalis turi paisyti savo nacionalinių interesų“, – pareiškė agentūrai N.Zlobinas, Minske dalyvaujantis tarptautinėje žurnalistų vasaros mokykloje.

Pasak politologo, „šios ciniškos, gerąja prasme, filosofijos esmė – tu neturi paisyti kaimynų interesų. O jeigu paisai kaimynų interesų – išduodi savo šalies interesus“.

„Tai ciniškas, tačiau vakarietiškas, normalus ir labai populiarus amerikiečių požiūris. Sveikas pragmatizmas politikoje“, – pažymėjo N.Zlobinas.

Jis įsitikinęs, kad „šia prasme Putinas – Vakarų modelio politikoje pasekėjas, kur užsienio politikoje aiškiai pastebimas nacionalinis egoizmas“.

„Tuo atveju (Rusijos vadovybė) į Baltarusiją žiūri taip: taip, mes remsimės Rusijos interesais, o Baltarusija remsis savo interesais. Tačiau tegu ji nesitiki, kad Rusija paisys Baltarusijos interesų. Mes taip pat nesitikime, kad Baltarusija paisys Rusijos interesų“, – pateikė politologas savo Rusijos politikos vertinimą.

Pasak jo, Rusija tapo stipresnė ir pradėjo naudoti metodus, primenančius amerikiečių politikos stilių. N.Zlobinas mano, kad Rusijos vadovybė samprotauja taip: „Rusija šiandien stipresnė. Ir mus to išmokė amerikiečiai. Mus išmokė konkuruoti politikoje, ir mes politiškai konkuruojame su Baltarusija. Mes galime spausti, ir mes spausime“.

„Jis (Putinas), be abejonės, Vakarų mokinys. Jis voliuntaristas gerąja šio žodžio prasme. Tačiau, kita vertus, jis taip gina Rusijos interesus“, – sakė N.Zlobinas.

Politologas mano, kad V.Putino užsienio politika sulaukia pritarimo JAV politikos aukščiausiuose sluoksniuose.

„Amerikos politinėje kultūroje egzistuoja įdomus fenomenas: jie nemėgsta, kai jų prezidentą girtų kitose šalyse. Amerikiečiai įsitikinę, kad jeigu JAV prezidentą giria užsienyje, reiškia, jis nelabai tvirtai gina savo šalies interesus. Todėl amerikiečiai šiuo atžvilgiu Putiną vertins normaliai: jis gina Rusijos interesus. Nieko blogo amerikiečiai apie tai nepasakys“, – pažymėjo N.Zlobinas.

Jis pabrėžė, kad V.Putinas Baltarusijos ir Rusijos ekonominiuose ginčuose „veikia ne gaudamas nurodymus iš JAV, o greičiau vadovaudamasis ten (JAV) parašytomis knygomis“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius