-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Putinas grįžta į Kremlių?

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas į prezidento postą gali grįžti jau kitais metais, remdamasis Kremliui artimu šaltiniu ketvirtadienį rašo vienas laikraštis, tačiau paties premjero atstovas sakė, kad šis pranešimas yra neteisingas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / RIA Novosti/Scanpix nuotr

Trečiadienį pateiktas V.Putino proteguoto prezidento Dmitrijaus Medvedevo pasiūlymas prezidento kadenciją pailginti nuo ketverių iki šešerių metų vėl pakurstė spėliones, kad V.Putinas, kuris iš valstybės vadovo posto šiais metais pasitraukė pasibaigus jo kadencijų limitui, galbūt rengiasi sugrįžti.

Laikraštis „Vedomosti“ pranešė, kad pasiūlytas kadencijos pailginimas yra įtrauktas į planą, kurį parengė D.Medvedevo administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas Vladislavas Surkovas ir kuriuo siekiama pirmalaikių prezidento rinkimų, kad juose galėtų dalyvauti V.Putinas.

„Pagal tą scenarijų, Medvedevas dėl konstitucijos pakeitimų gali atsistatydinti pirma laiko, o tada, 2009 metais, gali įvykti prezidento rinkimai“, – rašo laikraštis, remdamasis minėtu Kremliui artimu šaltiniu, kurio pavardė nenurodoma.

Kol kas D.Medvedevas gali stumti nepopuliarias socialines reformas ir konstitucijos pakeitimus prezidento kadencijai pailginti, kad „Putinas galėtų ilgesniam laikui grįžti į Kremlių“, rašo „Vedomosti“. Straipsnyje teigiama, kad tada V.Putinas galėtų prezidento poste dirbti dvi šešerių metų kadencijas, nuo 2009-ųjų iki 2021-ųjų.

„Tai tik to laikraščio svarstymai, šis pranešimas yra visiškai be pagrindo, – telefonu sakė V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas. – Rusijos Federacijos prezidentas yra Dmitrijus Medvedevas, kuris buvo išrinktas konkrečiam laikotarpiui“.

Būtinybę pailginti prezidento terminą pusantro karto iki šešerių metų, o deputatų – iki penkerių, ir papildyti Dūmos įgaliojimus kasmete vyriausybės ataskaita D.Medvedevas motyvavo plačiais planais ir dideliu šalies vadovybės užimtumu.

„Šiandien, kai vykdomi ilgalaikės raidos planai, ... reikia spręsti daugybę sunkiausių klausimų“, – sakė D.Medvedevas. Jo pirmtakas V.Putinas savo aštuonerius metus trukusį prezidentavimą pradėjo valdžios vertikalės stiprinimu, kurio išdava kritikai nurodo geroką pilietinių laisvių Rusijoje sumažėjimą.

„Scenarijus, kad priėmus konstitucijos pataisas bus paskelbti pirmalaikiai prezidento ir Valstybės Dūmos rinkimai, atrodo šiandien labiausiai tikėtinas... Medvedevas aiškiai duoda suprasti visiems Rusijos piliečiams: „Mes atėjome visiems laikams, ir apie jokią alternatyvą mūsų kursui negali būti nė kalbos“, – sakoma Jungtinio pilietinio fronto vadovo Gario Kasparovo pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius