-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Putiniškas būdas apsisaugoti nuo Maidano Rusijoje: politiniai konkurentai kišami už grotų

Buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus išvertimas iš posto daug ko išmokė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Maidano kovotojai privertė V.Janukovyčių sprukti iš šalies, Rusijoje imtasi visais būdais slopinti bet kokią opoziciją, rašo „Bloomberg“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Štai vienas iš Rusijos opozicionierių 48 metų Glebas Fetisovas šiuo metu su žiniasklaida bendrauja iš penktojo Maskvos tardymo izoliatoriaus kameros. Čia su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka lyginamas milijardierius V.Putino kritikas pateko iškart po to, kai Kijeve valdžią iškovojo Maidano kovotojai.

Jam buvo pateikti kaltinimai finansinėmis machinacijomis ir gresia dešimtmetis kalėjime. Keista, bet kaltinimai G.Fetisovui pareikšti dėl tų įmonių veiklos, kuriose jis pats nebeturėjo jokios įtakos.

Sukdamas į politiką G.Fetisovas pardavė savo įmonių akcijų už 1,4 mlrd. JAV dolerių. Taip jis pasielgė norėdamas stiprinti savo partiją, kuri pernai susijungė su gerai žinoma opozicijos partija, organizavusia antiputiniškas protesto akcijas.

G.Fetisovas buvo sulaikytas Domodedovo oro uoste šių metų vasario 28 d. Vos prieš kelias dienas V.Janokovyčius pralaimėjo kovą dėl valdžios Ukrainoje ir buvo priverstas bėgti į Rusiją.

Baiminantis nudegti buvo nuspręsta imtis atsargumo priemonių nieko nelaukiant, – sako G.Fetisovas.

„Kremlius nenorėjo ieškoti skirtumų tarp radikalios opozicijos Maidane ir finansiškai stabilios Maskvos opozicijos. Baiminantis nudegti buvo nuspręsta imtis atsargumo priemonių nieko nelaukiant“, – žurnalistams per advokatus perduotame atsakyme rašo G.Fetisovas.

Į V.Janukovyčiaus pralaimėjimą ir Ukrainos suartėjimą su Europos Sąjunga Rusija atsakė okupuodama Krymą, taip pat įskeldama neramumus Rytų Ukrainoje. Pačioje Rusijoje imtasi griežtų priemonių prieš opoziciją, apribota galimybė skaityti nepriklausomą žiniasklaidą internete. Tuo tarpu teismai į kalėjimus siuntė antiputiniškų protestų dalyvius, o opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui pratęsė namų areštą.

Kaltina pavogus tai, kas nebe jo

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tvirtina, kad kaltinimai G.Fetisovui niekaip nesusiję su jo politine veikla.

„Tai, ką jis sako, yra visiška nesąmonė. Mes kalbame apie ekonominius kaltinimus, paremtus įtarimais dėl finansinių machinacijų“, – telefonu iš Maskvos sakė D.Peskovas.

Šiuo metu G.Fetisovo suėmimas pratęstas iki lapkričio 22 d., kad prokurorai suspėtų parengti bylą.

Rusijos tyrimų komitetas, pagarsėjęs kaip Kremliaus įrankis baudžiamosioms byloms kurpti, G.Fetisovą kaltina „My Bank“ klientams ir akcininkams padarius 555 mln. rublių vertės žalą ir pagrobus įmonės „Altimo“ akcijas.

G.Fetosovas vadinamas rusiškuoju P.Porošenka.

G.Fetisovas savo turtus pradėjo auginti, kai 1995 m. prisijungė prie Michailo Fridmano „Alfa“ grupės ir padėjo sukurti „Altimo“ – koncerną, kuris dabar kontroliuoja vieną iš septynių didžiausių pasaulyje bevielio interneto operatorių ir 13 procentų didžiausio Turkijos mobiliojo ryšio operatoriaus.

Vien šios dvi įmonės vertinamos mažiausiai 28 mlrd. dolerių.

Tačiau įtarimų sulaukė tik G.Fetisovas, o ne dabartinė „Altimo“ vadovybė.

2001 iki 2009 m. senatoriumi buvęs G.Fetisovas jam mestus kaltinimus neigia. Jis pabrėžia, kad „My Bank“ yra pardavęs dar pernai investuotojų grupei, kurioje yra ir valdžios atstovų.  

Banką uždarė

Tuo tarpu Rusijos centrinis bankas šių metų sausį sustabdė „My Bank“ licenciją, nes jis esą buvo nelikvidus. Kremliaus atstovas D.Peskovas sako, kad daugybė jo draugų bankrutavus bankui prarado viską, mat Rusijoje per indėlių draudimą galima atgauti tik po 19 tūkst. dolerių už kiekvieną sąskaitą.

Rusijos Žaliųjų sąjungos nuotr./Glebas Fetisovas
Rusijos Žaliųjų sąjungos nuotr./Glebas Fetisovas

Tą patį sausį, bet prieš „My Bank“ bankrotą, G.Fetisovo vadovaujama „Žaliųjų sąjunga“ susijungė su Rusijos socialdemokratų partija, kurios vadovas Genadijus Gudkovas 2011 m. prisidėjo prie antiputiniškų protesto akcijų organizavimo.

Po protestų G.Gudkovas, kuris, kaip ir V.Putinas, ilgai dirbo KGB, neteko Dūmos nario mandato, nes kolegos jį apkaltino interesų supainiojimu. Pats G.Gudkovas kategoriškai neigė, kad būdamas parlamentaru kartu plėtojo verslą, ir kaltinimus vadino provokacija. 2012 m. jis pranešė visą savo šeimos verslą pardavęs.

Lyginamas su P.Porošenka

G.Fetisovas teigia, kad jis yra augančio V.Putino autoritarizmo auka. Anot opozicionieriaus, V.Putinas dabar daro viską, kad Rusijoje opozicija nesustiprėtų ir jai nekiltų minčių apie rusišką Maidaną.

G.Fetisovas sako, kad jo tikslas nėra rusiškas Maidanas ar V.Putino pašalinimas iš prezidento posto. Jis tvirtina norintis tik to, kad rinkimai Rusijoje būtų demokratiniai.

Tuo tarpu turtingas ir į politiką įsitraukęs G.Fetisovas laikomas tokiu, kuris galėtų tapti rusiškuoju P.Porošenka. Kaip ir Ukrainos prezidentas, 48 metų G.Fetisovas yra turtingas ir aktyviai reiškiantis kritiką valdžiai.

„Rusijos valdžiai, kaip suprantu, nėra jokio skirtumo tarp P.Porošenkos ir  manęs“, – teigia G.Fetisovas.

Rusijos politikos analitikė Maria Lipman tikina, kad G.Fetisovas gali būti įkalintas tik dėl to, kad jam praeitų bent menkiausias noras politikuoti. Tuo labiau bendradarbiauti ir finansiškai remti protestus, kuriuose V.Putino režimas malamas į miltus.

G.Gudkovas sako, kad neduoti pinigų opozicijai G.Fetisovo reikalavo pati valdžia.

Pats G.Fetisovas sako, kad jo tikslas nėra rusiškas Maidanas ar V.Putino pašalinimas iš prezidento posto. Jis tvirtina norintis tik to, kad rinkimai Rusijoje būtų demokratiniai, ir besiviliantis, kad žalieji Dūmoje tuomet galės turėti savo frakciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius