Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Putino sėkmės Sirijoje formulė: elgtis taip, kaip Čečėnijoje

„The Washington Post“ komentatorius Jacksonas Diehlas net neabejoja, kad Vakarų lyderiai ir politikos komentatoriai neatkreipia dėmesio į Vladimiro Putino sėkmės modeliu tapusią Čečėnijos karo kampaniją.
Ramzanas Kadyrovas ir Vladimiras Putinas
Ramzanas Kadyrovas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

1999 metų rugsėjo mėnesį Vladimiro Putino organizuota karinė kampanija prieš Čečėniją, po kurios į šio regiono sostą pasodintas buvo Kremliui ištikimas Ramzanas Kadyrovas, užmiršta Vakaruose. Tiesa, Rusijoje ji vis dar prisimenama kaip karinės šlovės akimirka ir net „šalies vizitinė kortelė“.

J.Diehlas išvardina sėkmės Čečėnijoje priežastis, kurios, pasak jo, taikomos ir Sirijoje. „Pirmiausia, apibrėžkite visus prieš jus kovojančius opozicijos karius kaip teroristus“, – sako J.Diehlas.

„Sirijoje šiuo metu nuosaikių opozicijos atstovų nėra daug, tačiau 1999 metais Čečėnijoje jų buvo apstu. Tuometinis šalies lyderis Aslanas Maschadovas islamistų oponentą nugalėjo demokratiškuose rinkimuose. Jo pirmtakas Džocharas Dudajevas buvo sekuliarių pažiūrų ir vargiai žinojo, kada musulmonai meldžiasi“, – teigė J.Diehlas.

Apžvalgininkas primena, kad visi nuosaikūs Čečėnijos lyderiai, reikalavę derybų dėl regiono nepriklausomybės buvo išžudyti. Pats V.Putinas A.Maschadovą lygino su Osama bin Ladenu bei į Vakarų priekaištus atsakydavo griežtais pasisakymais terorizmo atžvilgiu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Džocharas Dudajevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Džocharas Dudajevas

Anot J.Diehlo, nenuostabu, kad pirmieji Rusijos kariniai oro antskrydžiai vyko būtent prieš opozicijos pajėgas. Šios grupės galėjo būti realia alternatyva Basharo al-Assado režimui, tad turėjo būti sunaikintos pirmiausia.

Anot J.Diehlo, nenuostabu, kad pirmieji Rusijos kariniai oro antskrydžiai vyko būtent prieš opozicijos pajėgas. Šios grupės galėjo būti realia alternatyva Basharo al-Assado režimui, tad turėjo būti sunaikintos pirmiausia.

Nenuostabu ir tai, kad Rusijos bombardavimai nusinešė daugybės civilių gyvybes. Viena iš priežasčių – bauginimas bei reikalavimas paklusti Kremliui prielankaus B.al-Assado reikalavimams.

J.Diehlas pastebi ir tai, kad pats dabartinis Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas paprašė V.Putino leidimo atsiųsti 20 tūkstančių savo kovotojų pajėgas. Tai tik dar labiau primintų kovos su Čečėnijos nuosaikiąja opozicija akimirkas.

J.Diehlo teigimu, B.al-Assado gali laukti R.Kadyrovo likimas. Maskvai prielankus ir V.Putinui nuolankus lyderis bus išsaugotas poste, bet turės demonstruoti visišką lojalumą.

Komentatoriaus teigimu, JAV prezidento Baracko Obamos perspėjimai dėl Rusijos nesėkmės Sirijoje negali atbaidyti V.Putino nuo veiksmų. Jis jau tai yra girdėjęs. Vakarų lyderiai ištisą dešimtmetį įtikinėjo Rusijos vadovą, kad karas Čečėnijoje turi tik politinį sprendimą, tačiau dešimtis tūkstančių gyvybių nusinešęs konfliktas galiausiai baigėsi Kremliaus lemiamu žodžiu.

J.Diehlas daro prielaidą, kad panašus scenarijus gali pasikartoti ir Sirijoje, kurioje aukų skaičių privers pamiršti V.Putino troškimas įrodyti savo galią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius