Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 16 /17:32

R.T.Erdoganas: „Jūs praradote Turkiją kaip draugę“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį pareiškė olandų premjerui Markui Rutte, kad šis prarado Turkiją kaip draugę, nors ir laimėjo parlamento rinkimus prieš kraštutinius dešiniuosius.
Recepo Tayyipo Erdogano plakatas Stambule
Recepo Tayyipo Erdogano plakatas Stambule / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sveiki, Rutte! Jūs regis iškilote rinkimuose kaip pirmoji partija, bet privalote žinoti, kad jūs praradote Turkiją kaip savo draugę“, – sakė R.T.Erdoganas per televiziją transliuotoje kalboje, kai tarp Ankaros ir Hagos tebetvyro diplomatinė krizė dėl turkų ministrų kampanijos blokavimo Nyderlanduose.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu anksčiau yra sakęs, kad nėra „jokio skirtumo“ tarp valdančiųjų liberalų Olandijoje ir prieš imigrantus nusiteikusio „fašistinio“ politiko Geerto Wilderso.

M.Cavusoglu net prognozavo, kad dėl kraštutinių dešiniųjų iškilimo Europoje prasidės „religiniai karai“.

Turkijos ir Europos diplomatinis kivirčas prasidėjo, Nyderlandams ir Vokietijai neleidus Turkijos ministrams dalyvauti mitinguose ir agituoti šalyje gyvenančią turkų bendruomenę dalyvauti kito mėnesio referendume ir pasisakyti už Turkijos prezidento galių išplėtimą.

R.T.Erdoganas pasišaipė iš M.Ruttės, kuris, anot turkų pareigūnų sakęs ministrui pirmininkui Binali Yildirimui, kad abi šalys gali užglaistyti nesutarimus per bendrus pietus.

„Jis sako, kad mes galime pietauti su ministru pirmininku po rinkimų. Nėra tokio ministro pirmininko. Jūs praradote Turkiją“, – sakė R.T.Erdoganas.

R.T.Erdoganas kaltina ES pradėjus „kryžiaus karą“ prieš islamą

R.T.Erdoganas apkaltino ES aukščiausios instancijos teismą pradėjus „kryžiaus karą“ prieš islamą – mat teismas leido Europos įstaigoms uždrausti savo darbuotojams nešioti religinius arba politinius simbolius, kaip, pavyzdžiui, musulmonių ryšima skarelė.

„Europos Sąjungos teismas, Europos Teisingumo Teismas, mano gerbiami broliai, pradėjo kryžiaus karą prieš (musulmonišką) pusmėnulį“,– pareiškė R.T.Erdoganas, kalbėdamas per televiziją.

„Kur yra religijos laisvė?“ – klausė jis, kalbėdamas apie teismo praėjusią savaitę priimtą nutartį.

„Gėda dėl Europos Sąjungos teisės aktų! – pareiškė R.T. Erdoganas. – Gėda dėl jūsų vertybių. Gėda dėl jūsų įstatymų ir teisingumo!“

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas nurodė, kad jei įmonėje galios vidaus taisyklė, draudžianti nešioti „bet kokius politinius, filosofinius ar religinius simbolius“ – tai nereikš „tiesioginės diskriminacijos“.

Praėjusį mėnesį Turkija pranešė naikinanti draudimą moterims pareigūnėms ryšėti musulmoniškas skareles oficialiai pasaulietiškose ginkluotosiose pajėgose, kurios buvo paskutinė institucija, kurioje šis draudimas galiojo.

F.Hollande'as ir A.Merkel smerkia R.T.Erdogano pareiškimus apie nacius

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai ketvirtadienį pasmerkė Turkijos prezidento R.T.Erdogano „nepriimtinus“ pareiškimus, kuriuose jis kaltino Vokietiją ir Nyderlandus elgiantis kaip „naciai“.

Francois Hollande'as ir Angela Merkel „palyginimus su naciais ir agresyvius pareiškimus prieš Vokietiją ir kitas (ES) valstybes laiko nepriimtinais“, sakoma bendrame po pokalbio telefonu priimtame pareiškime, apie kurį pranešė Prancūzijos prezidentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius