Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radiacijos lygis jūroje ties Fukušimos elektrine normą viršija 1250 kartų

Radiacijos lygis jūroje prie Fukušimos 1-osios atominės elektrinės Japonijoje sparčiai didėja. Šiuo metu radiacija ten 1250 kartų viršija normą.
Fukušimos-1 atominė elektrinė
Fukušimos-1 atominė elektrinė / Kadras iš „YouTube“

Taip smarkiai radiacija užteršto vandens mėginiai buvo paimti atviroje jūroje, 300 metrų nuo kranto. Prieš savaitę radiacijos lygis toje pačioje vietoje buvo aštuonis kartus mažesnis, praneša BBC interneto svetainė.

Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“ pažymi, kad tokia jodo 131 koncentracija didina tikimybę, jog bus užteršti jūros produktai, kuriuos japonai vartoja dideliais kiekiais. „Išgėrus 50 mililitrų vandens su tokia jodo 131 koncentracija, į organizmą pateiktų leistina metinė radiacijos norma“, – nurodo agentūra.

Mes stengiamės, kad situacija nepablogėtų, – sakė Japonijos ministras pirmininkas.

Japonijos branduolinio saugumo agentūros atstovai pripažįsta, kad dabartinis radiacijos lygis jūroje yra „santykinai aukštas“, tačiau tvirtina, kad jos poveikis jūros gyvūnijai bus minimalus. Esą jūroje rasta radiacija išsisklaidys ir pavojaus nebekels po aštuonių dienų.

Tiesa, taip pat pranešama, kad pastarosiomis dienomis Fukušimos atominės elektrinės aplinkoje radioaktyviojo jodo lygis sumažėjo per pusę, o radioaktyviojo cezio koncentracija 80 kartų viršija leistiną normą.

Dėl minėtų priežasčių Japonijos valdžia nurodė griežčiau kontroliuoti žuvų ir kitų jūros produktų, gaunamų Ramiajame vandenyne prie Japonijos krantų, kokybę.

Radioaktyvaus vandens šiuo metu yra keturiuose Fukušimos 1-osios atominės elektrinės reaktoriuose. Baiminamasi, kad radiacija patenka į gruntinį vandenį.

Šeštadienį skelbiama, kad kaistančius elektrinės reaktorius bus bandoma aušinti ne jūros, o gėlu vandeniu. Manoma, kad aušinimas gėlu vandeniu duos didesnį efektą. Tačiau Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas pripažino, kad situacija yra nenuspėjama. „Mes stengiamės, kad situacija nepablogėtų. Dabar turime išlikti itin akyli“, – sakė N.Kanas.

Elektrinės operatorius anksčiau pranešė, kad gali būti pažeista vieno reaktoriaus šerdis, tačiau, kaip skelbia Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“, tai neigia Japonijos branduolinio saugumo agentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius