Radikalias permainas žadantis naujasis Italijos premjeras laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo

Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi paragino imtis „radikalių ir skubių permainų“ nuo recesijos smarkiai nukentėjusioje valstybėje – šį raginimą jis paskelbė pristatydamas savo kabineto reformų darbotvarkę Senate, kuris netrukus po to per svarbų balsavimą antradienį paryčiais išreiškė jam pasitikėjimą.
Italijos vyriausybės vairą perėmė Matteo Renzi.
Italijos premjeras Matteo Renzi. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jauniausias visų laikų Italijos premjeras energingame ir emocionaliame kreipimesi į parlamentą pakartojo, jog ketina skubiai pertvarkyti mokesčių sistemą, darbo rinką ir viešąjį valdymą, siekiant spręsti negaluojančios ekonomikos problemas.

„Jei neatlaikysime šio išbandymo, tai bus mano kaltė. Niekas daugiau nebeturi alibi“, – sakė 39 metų politikas ugningoje kalboje, kurią lydėjo opozicijos parlamentarų garsios replikos ir įžeidimai.

„Tai galimybių Italija, fundamentalių permainų Italija“, – sakė M.Renzi, pabrėžęs „skubą“ įgyvendinti reformas „užleistoje šalyje... apimtoje nerimo“.

M.Renzi, kuris atėjo į valdžią padėjęs nušalinti savo pirmtaką Enrico Lettą, nesugebėjusį imtis iš esmės spręsti opių ekonominių problemų, kiek vėliau laimėjo svarbų balsavimą dėl pasitikėjimo.

„Tai galimybių Italija, fundamentalių permainų Italija“, – sakė M.Renzi, pabrėžęs „skubą“ įgyvendinti reformas „užleistoje šalyje... apimtoje nerimo“.

Kaip paskelbė Senato pirmininkas Pietro Grasso, už pasitikėjimo pareiškimą balsavo 169 Senato nariai, „prieš“ pasisakė 139.

Savo kalboje M.Renzi žadėjo peržiūrėti bedarbiams mokamas socialines pašalpas, įsteigti garantijų fondą mažoms įmonėms ir iš esmės peržiūrėti teisingumo sistemą.

Jis taip pat žadėjo per artimiausius mėnesius „dviženkliu skaičiumi“ sumažinti mokesčių naštą ir padengti viešojo valdymo skolas.

Prognozuota, kad buvęs Florencijos meras laimės balsavimą dėl pasitikėjimo, pasitelkęs savo centro kairiųjų Demokratų partijos ir jos koalicijos partnerių – centristų bei Naujosios centro dešinės (NCD) partijos – paramą.

Antradienį M.Renzi taip pat laukia balsavimas dėl pasitikėjimo žemuosiuose parlamento rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius