-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rasinių riaušių krečiamame Misūrio mieste įvesta komendanto valanda

Apie 200 demonstrantų nepaisė komendanto valandos, sekmadienį paryčiais įsigaliojusios Fergusono mieste Misūrio valstijoje, kuriame prieš kelias dienas įvykęs incidentas, per kur kurį policininkas nušovė neginkluotą juodaodį paauglį, sukėlė rasinių riaušių bangą.
Neramumai Fergusone
Neramumai Fergusone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Misūris

Misūrio gubernatorius Jay Nixonas paskelbė nepaprastąją padėtį ir įvedė komendanto valandą nuo sekmadienio vidurnakčio iki 5 val. vietos (8–13 val. Lietuvos) laiku Sent Luiso priemiestyje Fergusone, kur rugpjūčio 9-ąją policija nušovė 18-metį Michaelą Browną.

Kaip praneša vietos žiniasklaida, įsigaliojus komendanto valandai didžiojoje Fergusono dalyje buvo gana ramu, tačiau apie 200 protestuotojų susirinko toje vietoje, kur buvo nušautas M.Brownas, ir atsisakė išsiskirstyti.

Gerai ginkluoti riaušių policininkai, palaikomi šarvuotų mašinų, leido ašarines dujas ir lėtai artėjo prie demonstrantų, mėgindami juos išvaikyti. Žiniasklaidos paskelbti vaizdai atrodo dramatiškai, bet apie jokius smurto incidentus pranešimų nebuvo.

J.Nixonas sakė nurodęs imtis priemonių, „apsaugoti žmonėms ir turtui Fergusone“, kai plėšikautojai nusiaubė kai kurias parduotuves ir susirėmė su policija naktį iš penktadienio į šeštadienį.

Tomis priemonėmis siekiama „sutramdyti tuos, kurie nustelbia žmonių balsą savo veiksmais“, J.Nixonas sakė per spaudos konferenciją, surengtą šeštadienį vietos bažnyčioje.

Kaip pranešama, įpykę klausytojai ne kartą nutraukė gubernatoriaus pasisakymą, protestuodami dėl akivaizdaus nenoro reikalauti atsakomybės iš policijos, kurioje dauguma pareigūnų yra baltaodžiai, už M.Browno žūtį rajone, kuriame gyvena daugiausiai juodaodžiai.

„Atsiprašau, gubernatoriau, bet jums reikia pateikti kaltinimus dėl nužudymo tam policijos pareigūnui“, – pareiškė vienas iš klausytojų, turėdamas omenyje M.Browną nušovusį policininką.

Daugelis kitų žmonių pritardami sušuko „Taip!“

Riaušių policija taip pat leido ašarines dujas ir įsitraukė į susirėmimus su plėšikautojais naktį iš penktadienio iš šeštadienį, praėjus kelioms valandoms po to, kai policija įvardijo M.Browną įtariamuoju dėl apiplėšimo vienoje Fergusono parduotuvėje.

Paauglio šeima ragino išsaugoti ramybę, bet kaltino pareigūnus mėginant „klastingai“ apjuodinti jų sūnų, kai policija paskelbė apsaugo kamerų padarytą to parduotuvės apiplėšimo vaizdo įrašą.

Vaizdo įraše matoma, kaip jaunas juodaodis mėgina išsinešti iš parduotuvės cigarų ir nustumia kitą vyrą, mėginusį jį sulaikyti.

Policija nurodė, kad M.Browną nušovė 28 metų Darrenas Wilsonas, jau ketverius metus policijoje dirbantis pareigūnas, kuris kol kas neturėjo jokių drausminių nuobaudų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius