-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 30 /16:33

Rasta daugiau nei prieš metus dingusio Malaizijos lėktuvo sparno nuolauža

Indijos vandenyne rasta lėktuvo sparno nuolauža, kuri priklauso 2014 metų kovą dingusiam Malaizijos lėktuvui „Boeing 777“, pirmines tyrimo išvadas paskelbė aviacijos ekspertai, praneša BBC.
Nešama rasta nuolauža
Nešama rasta nuolauža / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 16.33 val. Kaip skelbia „NBC News“, prancūzų pareigūnai patvirtino, kad rasta lėktuvo sparno nuolauža bus tiriama Prancūzijoje.

Papildyta 15.55 val. Prancūzijai priklausančioje Reunjono saloje netoli anksčiau rastos lėktuvo nuolaužos pastebėtas kažkokio lagamino gabalas.

„Tas lagamino gabalas buvo ten ir vakar, bet niekas į jį neatkreipė dėmesio“, – sakė Johnny Begue'as, paplūdimio valymo darbų bendrovės narys, radęs ilgą nuolaužą, kuri, manoma, yra lėktuvo sparno dalis.

Rastajame lagamino fragmente matyti užtrauktukas. „Labai paslaptinga, mane ima drebulys“, – tarė J.Begue'as.

Lagamino gabalą ketvirtadienį paėmė vietinės oro transporto policijos pareigūnas tyrinėjęs lėktuvo nuolaužą.

Papildyta 12.43 val. BNS informacija.  Prancūzijos, Malaizijos ir Australijos pareigūnai pradėjo aiškintis rasto objekto kilmę. Malaizija informavo savo ekspertų komandą į tą salą pasiųsianti ketvirtadienį.

„Malaysia Airlines“ pranešime sakoma: „Šiuo metu oro bendrovei būtų per anksti spėlioti dėl to flaperono kilmės“

„Kad ir kokia nuolauža yra rasta, ją reikia patikrinti, kad galėtume patvirtinti, ar ji priklauso MH370“, – susisiekimo ministras Liowas Tiongas Lai sakė žurnalistams Niujorke, pridūręs, kad tikisi sulaukti atsakymo „kiek įmanoma greičiau“.

Susisiekimo viceministras Abdul Azizas Kaprawi sakė, kad ekspertų grupę sudarys Malaizijos civilinės aviacijos departamento ir „Malaysia Airlines“ pareigūnai, prie kurių prisidės JAV bendrovės „Boeing“, dingusio lainerio „Boeing 777-200“ gamintojos, atstovai.

Vienas liudininkas Reunjono saloje sakė, kad rastoji nuolauža buvo „pasidengusi kriauklelėmis“, o tai rodo, kad ji ilgą laiką buvo vandenyje.

Aviacijos saugumo ekspertas Xavier Tytelmanas sakė vietos žiniasklaidai, kad iš to objekto nuotraukų galima įžvelgti „neįtikėtinų panašumų“ su „Boeing 777“ sparno detale, vadinama flaperonu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuolauža yra maždaug dviejų metrų ilgio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuolauža yra maždaug dviejų metrų ilgio

Tačiau optimizmą mažina faktas, kad tame regione anksčiau sudužo keli kiti lėktuvai – tarp jų oro bendrovės „South African Airways“ laineris „Boeing 747“, kuris nukrito į vandenyną netoli Mauricijaus salos 1987 metais. Tąsyk žuvo visi 159 tuo laineriu skridę žmonės.

„Air Australia“ mechanikas, apžiūrėjęs rastą nuolaužą, teigė, kad jis yra 99,9 proc. įsitikinęs, jog nuolauža yra dalis „Boeing 777“ sparno

„Malaysia Airlines“ pranešime sakoma: „Šiuo metu oro bendrovei būtų per anksti spėlioti dėl to flaperono kilmės.“

Papildyta 11.46 val. Vietinė žiniasklaida skelbia, kad žmonės, radę lėktuvo nuolaužą, iš pradžių net neįdarė, koks svarbus gali būti šis daiktas. Teigiama, kad jie ketino sparno dalį tiesiog išdžiovinti saulėje ir eksponuoti turistams kaip dekoraciją, bet vėliau susiprato, kad galbūt jų atradimas yra reikšmingas ir svarbus.

Papildyta 10.43 val. „Air Australia“ mechanikas, apžiūrėjęs rastą nuolaužą, teigė, kad jis yra 99,9 proc. įsitikinęs, jog nuolauža yra dalis „Boeing 777“ sparno.

Rasta nuolauža bus gabenama į Prancūziją, kur šios šalies ir Malaizijos ekspertai ją ištirs. Tyrime žada padėti ir Ausralija, kuri aktyviai ieškojo lėktuvo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuolauža yra maždaug dviejų metrų ilgio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuolauža yra maždaug dviejų metrų ilgio

Papildyta 9.13 val. Skrydžių saugumo tyrėjai, tarp jų vienas bendrovės „Boeing“ atstovas, atpažino detalę, rastą netoli Prancūzijai priklausančios Reunjono salos Indijos vandenyno Vakaruose. Nustatyta, kad tai „Boeing 777“ flaperonas – horizontalioji valdymo plokštuma, esanti sparno užpakalinėje dalyje, sakė JAV pareigūnas.

Dingusiųjų artimieji atsargiai vertina žinią apie rastą lėktuvo nuolaužą

Jeigu bus patvirtinta, kad rasta būtent ta detalė, ir žinant, kad nėra jokio kito dingusio „Boeing 777“, būtų beveik neabejotinai patvirtinta, kad ta nuolauža yra pernai kovo 8-ąją dingusio MH370 reiso lėktuvo dalis. Tame laineryje, skridusiame iš Kvala Lumpūro į Pekiną, buvo 239 žmonės.

Tokiu atveju taip pat būtų patvirtinta pagrindinė teorija, pagrįsta iš palydovų gautais duomenimis, kad lėktuvas pasuko į pietus, Indijos vandenyno link, kai dingo iš radarų ekranų. Tuo pačiu būtų paneigtos kitos teorijos, kad užgrobtas laineris skrido į šiaurę arba kur nors nusileido.

Rastoji nuolauža tyrėjams gali suteikti užuominų, kaip sudužo lėktuvas. Kol kas neaišku, ar ji padės paieškų komandoms tiksliai nustatyti lainerio sudužimo vietą, nes nuo lainerio dingimo praėjo daug laiko, o tą nuolaužą galėjo nešioti įvairiomis kryptimis tekančios srovės Indijos vandenyno pietuose.

Papildyta ​8.50 val.  Malaizijos ekspertai ketina įvertinti rastą nuolaužą. Manoma, kad jie išvadas paskelbs per dvi dienas.

Papildyta: 8.33 val. Dingusiųjų artimieji atsargiai vertina žinią apie rastą lėktuvo nuolaužą.

„Manau, kad dar per anksti vertinti. Rasta tik maža dalis. Per anksti manyti, kad ji priklauso MH370 reiso lėktuvui. Dar anksti teigti, kad esame arčiau tiesos“, – sako K.S. Narendranas, kurio žmona buvo dingusiame lėktuve.

Sarah Bajc, kurios draugas skrido šiuo reisu, sako, kad jei ekspertai patvirtins informaciją, žlugs paskutinė viltis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuolauža yra maždaug dviejų metrų ilgio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuolauža yra maždaug dviejų metrų ilgio

„Jei tai dingusio lėktuvo sparno dalis, tada dings paskutinė maža viltis išvysti juos gyvus. Tačiau aš, kaip ir kiti artimieji, privalau tikėti, kad visi jie grįš“, – sunkiai tramdydama ašaras CNN kalbėjo moteris.

Nuolauža rasta Reunjono saloje

Pasak ekspertų, rasta lėktuvo sparno nuolauža priklauso „Boeing 777“ modelio lėktuvui. Manoma, kad tai yra dingusio Malaizijos lėktuvo, kuris iš radarų prapuolė 2014 metų kovą, dalis. Šis lėktuvas skrido iš Kvala Lumpūro į Pekiną, jame buvo 239 žmonės.

Maždaug dviejų metrų ilgio nuolauža rasta trečiadienį, apie 600 kilometrų į rytus nuo Madagaskaro esančios Reunjono saloje.

Šiame regione, kaip skelbia BBC, yra buvęs ir daugiau lėktuvų katastrofų, tačiau MH370 skrydis kaip tik buvo atliekamas su „Boeing 777“ modelio lėktuvu.

2014 metų kovo 8 dieną, 41 minutė po vidurnakčio, „Boeing 777“ lėktuvas pakilo iš Tarptautinio Kvala Lumpūro oro uosto ir nuskrido Pekino link.

Lėktuve buvo 12 įgulos narių ir 227 keleiviai, iš kurių bent du keliavo su vogtais pasais. Lėktuvas maždaug dvi valandas skrido numatytu maršrutu, šiaurės-šiaurės rytų kryptimi. Jis kirto Malaizijos pusiasalį ir virš Pietų Kinijos jūros nuskrido pietinio Vietnamo galo link.

Netrukus ryšys su lėktuvu dingo. Dispečeriai negavo jokio pavojaus signalo. 

Dingus lėktuvui ir pradėjus jo paiešką buvo pasirodę keletas pranešimų apie neva rastas jo nuolaužas, tačiau nei viena iš jų nepriklausė „Boeing 777“ lėktuvui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius