-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojas Borisas Akuninas: „Rusiją okupavo priešai“

Garsiam rusų rašytojui Borisui Akuninui atrodo, kad Rusija yra okupuota priešų, kuriuos palaiko vietiniai gyventojai. Tai jis pareiškė interviu Didžiosios Britanijos visuomeniniam transliuotojui trečiadienį Londone, kur vyksta rusų literatūros festivalis „Slovo“.
Borisas Akuninas
Borisas Akuninas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

BBC rusiškos tarnybos apžvalgininko kultūros klausimais Aleksandro Kano paklaustas, ar šiuo metu už Rusijos ribų daugiausia gyvenantis rašytojas dažnai lankosi Maskvoje, jis atsakė: „Dabar aš kalbėsiu apie liūdnus dalykus.“

„Aš Rusijoje visiškai nustojau lankytis. Ir tol, kol ten nepasikeis atmosfera ir klimatas, aš ten važiuoti neketinu. Aš nusprendžiau, kad man pakaks, aš noriu išvažiuoti, aš taip nusprendžiau kažkada vasaros pabaigoje, praėjusio rudens pradžioje“, – sakė B.Akuninas, kurio tikrasis vardas ir pavardė yra Grigorijus Čchartišvilis. 

„Mane apėmė tvirtas jausmas, kad mano šalis yra priešo okupuota. Visa, kas gyvenime visuomet buvo man priešiška, visa, kas man buvo neapkenčiama, visa tai dabar karaliauja. Šovinizmas, ksenofobija, agresyvus melas, netoleravimas kitaip mąstančių, visa tai dabar užpildė visą erdvę aplinkui“, – kalbėjo jis.

„Koks tokioje situacijoje būtų pasirinkimas? – klausia rašytojas. – Arba išvažiuoji iš šitokios erdvės, arba, nežinau, meti savo taikią profesiją, imi šautuvą į rankas ir eini į partizanus kautis su okupantais. Bet partizanams galima kautis su okupantais, jeigu juos palaiko taikūs gyventojai. O jei partizano nepalaiko apylinkės kaimai, už ką jis, tiesą sakant, partizanauja?“.

„O tokio jausmo, kad taikūs gyventojai laikosi tokio pat požiūrio kaip aš, visiškai nejaučiau. Priešingai, visi aplink kažkaip baisiai džiaugėsi, jiems buvo viskas puiku. Nuvažiavau žiemos pradžioje į Rusiją dar kartą, pažiūrėti, ar nepasidarė geriau. Pasidarė dar blogiau“, – tęsė B.Akuninas.

„Aš puikiai suprantu, kaip šis mechanizmas sudarytas. Aš suprantu, kodėl tai vyksta. Gana prarasta receptūra. Imamas senstelėjęs imperinis kompleksas, tūnantis masių sąmonėje, įjungiamas televizorius visu garsu, ir štai rezultatas. Bet dėl to, kad aš tai suprantu, man nėra linksmiau“, – pažymėjo jis.

„Scanpix“ nuotr./Maskva, Kremlius
„Scanpix“ nuotr./Maskva, Kremlius

„Apskritai, dabar man toks laikotarpis, žinote, kai būna, kad nutariama išvažiuoti ir patikrinti savo jausmus būnant atskirai“, – pridūrė rašytojas.

A.Kanas paklausė, ar problema glūdi ne tiek valdžioje kiek gyventojų palaikyme jai.

„Pagrindinė problema – ne žmogus vardu Vladimiras Putinas. Pagrindinė problema – gyventojų smegenyse. Kol žmonės nesupras, kad jie kvailinami, kol jie nesubręs, kol nepradės mąstyti savarankiškai.... Jeigu aš galėčiau kažkaip padėti..., bet aš galiu tai padaryti tik žodžiu. Dabar mane yra apėmęs toks jausmas, kad Rusijos politikos laikotarpis laikinai baigėsi. Tai tokia tyla, bet bijau, kad tai tyla prieš audrą“, – sakė B.Akuninas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius