-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojas Jaroslavas Melnikas: ukrainiečiams prabudo kazokų genas

Ukrainiečių kilmės lietuvių rašytojas Jaroslavas Melnikas, kurio knyga „Tolima erdvė“ pernai tapo metų knyga Ukrainoje, buvo Maidane prasidėjus neramumams. Jo nuomone, ukrainiečiai kovos iki galo – tol, kol pasieks pergalę.
Jaroslavas Melnikas
Jaroslavas Melnikas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Ukrainiečiai – tai ne rusai ir ne baltarusiai. Jie turi anarchizmo tradiciją, einančią nuo kazokų laikų, kada jie negalėjo būti vergais. Manau, dabar V.Janukovyčiui nieko neišeis, nes ukrainiečiai – kito žmogaus archetipas.  Čia ne rusai – jie negyvens baimėje“, – Žinių radijo laidoje „Aktualioji valanda“ penktadienį sakė J.Melnikas.

Jeigu ukrainiečiai turėtų tą pačią taktiką, kaip Sausio 13-ąją turėjo lietuviai, tai jau seniai turėtų pergalę.  Lietuviai į tai pažiūrėjo rimtai – jie ne šiaip sau išėjo į gatves.

„Žmogus negali atsisakyti savęs.  Ukrainiečiai jaučia ryšį su kazokais, kurie kaip archetipai gyvena dabar protestuotojų pasąmonėje“, – tęsė rašytojas.

Pasak jo, Ukrainos prezidentas Viktoras  Janukovyčius tikrai nesitrauks, nes tokiu atveju būtų pripažintas nusikaltėliu. Ukrainiečiai, savo ruožtu, taip pat nesitrauks: „Jie visi galvoja, kad reikia stovėti iki galo ir nepasitrauks. Jie pasiruošę mirti.“

J.Melnikas, dalyvavęs ir  1991 metų Sausio 13-osios įvykiuose Lietuvoje, sako, kad ukrainiečiai turėtų pasielgti taip pat kaip anuomet lietuviai – taip esą greičiau pasiektų pergalę: „Jeigu ukrainiečiai turėtų tą pačią taktiką, kaip Sausio 13-ąją turėjo lietuviai, tai jau seniai turėtų pergalę. Lietuviai į tai pažiūrėjo rimtai – jie ne šiaip sau išėjo į gatves.“

Rašytojo prognozė Maidano protestuotojams – šviesi, nors kovos, jo manymu, greičiausiai pareikalaus gyvybių: „Čia greitai nepasibaigs. Pora mėnesių tikrai tas konfliktas mažiausiai vyks. Norėčiau, kad nebūtų daugiau aukų, bet turbūt bus, bet pabaiga bus gera“, – nurodė J.Melnikas.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą žiūrėkite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius