Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reakcija į Osamos bin Ladeno sunaikinimą: nuo pasmerkimo iki raginimų JAV trauktis iš regiono

Pasaulio lyderiai skirtingai reaguoja į žinią, kad buvo nužudytas Osama bin Ladenas. Gazos vadovas pasmerkė tokius veiksmus, Irano atstovai teigia, jog Jungtinės Valstijos dabar nebeturi ką veikti regione, o Indija atkreipė dėmesį, kad teroristai randa prieglobstį Pakistane.
O. bin Ladenas
Osama bin Ladenas / „Scanpix“ nuotr.

Gazos ruožą kontroliuojančios islamistų judėjimo „Hamas“ vyriausybės vadovas Ismailas Haniya pasmerkė O.bin Ladeno sunaikinimą per JAV pajėgų reidą Pakistane.

„Mes smerkiame bet kokio šventojo kario, musulmono ar arabo nužudymą ir meldžiame Dievo būti gailestingam žuvusiajam“, – sakė I.Haniya per susitikimą su žurnalistais Gazoje.

„Jei ši žinia teisinga, tai ji tik patvirtina arabų ir musulmonų priespauda bei kraujo praliejimu paremtos Amerikos politikos tęstinumą“, – pridūrė jis.

I.Haniya taip pat sakė smerkiąs O.bin Ladeno nužudymą, „nepaisant tam tikrų mūsų skirtumų vertinant dalykus.“

Iranas: JAV nebeturi dingsties būti regione

Iranas pareiškė, kad O.bin Ladeno sunaikinimas atėmė iš Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių „bet kokią dingstį“ dislokuoti pajėgas Artimuosiuose Rytuose, pasiteisinant kova su terorizmu.

„JAV ir jų sąjungininkės daugiau nebeturi jokio pasiteisinimo pajėgų dislokavimui Artimuosiuose Rytuose kovos su terorizmu dingstimi“, – sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Raminas Mehmanparastas, kurio žodžius cituoja anglų kalba transliuojančio Irano televizijos „Press TV“ kanalo interneto svetainė.

Pasak Irano atstovo, Teheranas tikisi, kad šie įvykiai padės „įsigalėti taikai ir saugumui regione.“

R.Mehmanparastas taip pat pridūrė, kad Iranas laikosi politikos „griežtai smerkti terorizmą visame pasaulyje.“

Indija atkreipė dėmesį į Pakistano problemą

O.bin Ladeno sunaikinimas netoli Islamabado yra dar vienas įrodymas, kad teroristai randa  „prieglobstį“ Pakistane, pareiškė Indijos vidaus reikalų ministras P.Chidambaramas.

„Esame labai susirūpinę dėl tos pareiškimo dalies, kurioje prezidentas Barackas Obama sako, kad susišaudymas, per kurį žuvo O.bin Ladenas, vyko Abotabade „Pakistano gilumoje“, – sakė P. Chidambaramas savo pareiškime.

„Šis faktas tik sustiprina mūsų susirūpinimą, kad įvairioms organizacijoms priklausantys teroristai randa prieglobstį Pakistane“, – sakė jis.

Primindamas, jog Indijos nuomone, 2008 metų išpuolio Mumbajuje vykdytojai – Pakistane įsikūrę kovotojai – toliau slapstosi toje šalyje, ministras paragino Islamabadą suimti įtariamuosius, kuriuos yra nurodžiusios Indijos žvalgybos tarnybos.

Delis jau seniai kaltina Pakistaną, kad šis suteikia prieglobstį ir logistinę pagalbą Indijos teritorijoje išpuolius rengiančioms kovotojų grupuotėms.

Per išpuolius, kuriuos Mumbajuje skirtingose miesto vietose įvykdė 10 savižudžių, žuvo 166 žmonės. Po išpuolių Indija nutraukė taikos derybas su Islamabadu.

Indijos užsienio reikalų ministras S.M.Krishna savo ruožtu pareiškė, kad O.bin Ladeno žūtis yra „istorinis pasiekimas ir pergalingas įvykis.“ Ministras, akivaizdžiai kalbėdamas apie Pakistaną, taip pat pabrėžė būtinybę sunaikinti kovotojų prieglaudas Pietų Azijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius