Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Referendumų virusas: apie balsavimą prabilo ir Turkijos prezidentas

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasiūlė surengti referendumą, ar šalis turi tęsti seniai stringančias pastangas įstoti į Europos Sąjungą.
Turkijos prezidentas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Piktai užsipuolęs Bendrijos elgesį su Ankara, R.T.Erdoganas sakė, kad Turkija galėtų surengti referendumą, panašų į ketvirtadienį vykstantį Britanijoje, kurios rinkėjai sprendžia, ar jų šalis turi likti ES nare, ar palikti šį bloką.

„Galim atsistoti ir atsiklausti žmonių, kaip tai daro britai“, – Anatolijos naujienų agentūra citavo R.T.Erdogano žodžius, išsakytus vėlai trečiadienį, kai prezidentas nutraukė Ramadano pasninką.

„Paklaustume: „Ar tęsime derybas su Europos Sąjunga, ar jas užbaigsime?“ Jeigu žmonės atsakys „Tęskime“, tuomet toliau dėtume pastangas“, – pridūrė jis.

Prezidentas kaltino ES, kad ji nenori priimti Turkijos, „musulmonų daugumą turinčios šalies“.

R.T.Erdoganas priminė, kad Turkijai narystė buvo pažadėta dar 1963-aisiais, bet praėjus 53 metais nebuvo beveik jokios pažangos šioje srityje.

„Kodėl jūs vilkinat?“ – klausė jis.

1963 metais Ankara ir Briuselis pirmąkart pasirašė asociacijos sutartį, kurioje skelbiama, kad Turkija sieks tapti Bendrijos nare.

Pateikusi oficialų prašymą 1987-aisiais, Turkija 2005 metais pradėjo derybas dėl stojimo į ES, bet tos pastangos strigo dėl įvairių problemų.

Per Britanijos referendumo kampaniją buvo keliamas ir potencialios Turkijos narystės klausimas, o Ankarą supykdė Londono pareiškimai, kad ši šalis neturi realių galimybių įstoti į bloką per vidutinės trukmės laikotarpį.

Per šią kampaniją Britanijos premjeras Davidas Cameronas sakė, kad Turkijos narystė nėra planuojama artimiausioje ateityje ir kad jos stojimas gali užsitęsti netgi iki 3 000-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius