Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reintegracija – pagalba migrantams ir jų šalims

Sakoma, kad visur gerai, bet namuose geriausia. Tačiau kartais tuos namus labai sunku surasti. Kai kuriuos žmones likimas pasmerkia ilgoms klajonėms po svetimas šalis ir nesibaigiančioms namų paieškomis. Kartais jų paieškos ima atrodyti beviltiškos. Geresnio gyvenimo ieškantis žmogus kartais pakliūna į situacijas, iš kurių, regis, nėra išeičių. Migrantai kirsdami sienas tikisi geresnio gyvenimo svetimoje šalyje, bet neretai susiduria tik su dar didesnėmis problemomis. Tokiomis akimirkomis kito pagalba tampa aukso vertės.

Tarptautinės migracijos organizacija (TMO) siekia migracijos procesus paveikti taip, kad jie būtų naudingi tiek patiems migrantams, tiek visuomenėms. Veikdama kartu su partneriais organizacija ieško atsakymų į naujai iškylančius iššūkius, didina visuomenių supratimą apie migracijos keliamas problemas ir teikiamas galimybes, bei teikia tiesioginę pagalbą tiems, kurie migruodami atsidūrė sunkioje padėtyje.

Bendros migracijos tendencijos

Pasauliniu mastu migracijos skaičiai vis auga, o pasirinkimą migruoti sąlygoja labai įvairios priežastys. Paprastai sakoma, kad migracija yra įtakota „stūmimo“ ir „traukos“ veiksnių: verčiančių žmones palikti savo įprastinę gyvenamąją vietą ir skatinančių migruoti dėl tam tikrų geresnių ar palankesnių gyvenimo sąlygų. Tad traukos veiksniai – tai tikslo šalies politinė ir socio-ekonominė gerovė: didesnės įsidarbinimo galimybės, politinis stabilumas, geresnis priėjimas prie socialinių – medicininių paslaugų, galimybė išvengti stichinių nelaimių ir pan. Migruoti žmones verčiantys, „stūmimo“ veiksniai – karo veiksmai,didelis nusikalstamumas, badas, skurdas. Tik labai nedidelė dalis migraciją renkasi dėl smalsumo ar noro pasinaudoti mobilumo galimybe.

Silpno ekonominio išsivystymo šalyse pasirinkimas migruoti dažnai tampa dideliu ir svarbiu įvykiu migranto šeimai, artimiesiems ir net vietos bendruomenei. Dažnai tam, kad bent vienas šeimos narys turėtų galimybę migruoti, yra parduodamas sukauptas turtas –  žemė, namai, daiktai. Tikimasi, kad migrantui įsitvirtinus tikslo šalyje prie jo (-s) pavyks prisijungti kitiems artimiesiems, o migranto siunčiamos piniginės perlaidos pagerins namuose likusių artimųjų gyvenimus.

Neretai, jau kelionės metu, migrantai patiria įvairių sunkumų ir ypač tais atvejais, kai vyksta be tinkamų dokumentų. Atvykus į tikslo šalį migrantų laukia kiti iššūkiai – siekiama gauti prieglobstį, darbo ir gyvenimo leidimus ir pan. Visgi ne visiems „legalizuotis“ pavyksta. Pavyzdžiui, nors Lietuva labai retai būna prieglobsčio prašytojų tikslo šalis, per metus čia tarptautinės apsaugos prašosi apie 500 – 600 žmonių, ir vos 35 proc. apsauga yra suteikiama.

Paprastai tokiems žmonėms, kurie neturi galimybės gauti prieglobsčio, nebeatitinka buvimo Lietuvoje sąlygų ir privalo įvykdyti prievolę išvykti iš Lietuvos teritorijos, tačiau neturi lėšų išvykti savarankiškai, TMO Vilniaus biuras teikia savanoriško grįžimo pagalbą. Savanoriškas grįžimas suteikia galimybę trečiųjų, ne ES šalių piliečiams, grįžti saugiai ir oriai namo bei išvengti išsiuntimo iš Lietuvos Respublikos.

Reintegracijos pagalba – galimybė užtikrinti tvarų grįžimą

Taigi, kaip galima išspręsti nesėkmingos migracijos problemas ir išvaduoti žmones iš nesibaigiančio, dažnai tragiško, emigravimo – deportacijos – emigravimo ciklo? Akivaizdu, kad priverstinis išsiuntimas iš šalies problemos nesprendžia ir negali spręsti. Pačios priežastys, dėl kurių žmogus ryžtasi rizikuoti niekur nedingsta. Pastaraisiais metais vis svarbesniu migracijos problemų sprendimo komponentu ES kontekste tampa savanoriško grįžimo ir reintegracijos programų įgyvendinimas.

Siekiant užkirsti kelią pakartotinei neteisėtai ar nesėkmingai migracijai, TMO migrantams, nusprendusiems sugrįžti į gimtinę, bet tam paprasčiausiai neturintiems pinigų ir galimybių, suteikia galimybę grįžti ir įsitvirtinti savo kilmės šalyje. Esant poreikiui, po grįžimo į kilmės šalį skiriama papildoma reintegracijos parama. Reintegracijos pagalba visada teikiama tik natūra, bendradarbiaujantsu TMO biurais kilmės šalyse, ir dažniausiai yra orientuota į veiklas, kurios generuoja pajamas. Kiekvienu konkrečiu atveju atsižvelgiama į pagalbos reikalingumą grįžtančiajam, pateikto reintegracijos plano įgyvendinamumą bei pagalbos prašytojo motyvaciją.

Išskirtinais atvejais parama gali būti tiekiama susirandant laikiną būstą ar gaunant medicininę pagalbą, jeigu migrantas turi rimtų sveikatos problemų. 

Sėkmės istorijų netrūksta

Gruzinė Meriam (49 m.) jau ketveri metai užsiima sūrių gamyba
Gruzinė Meriam (49 m.) jau ketveri metai užsiima sūrių gamyba

Programa vykdoma jau nuo 2010-ųjų metų. Per juos sukaupta ir nemažai sėkmės istorijų. TMO suteikta pagalba padėjo migrantams įsitvirtinti savo kilmės šalyse – Rusijoje, Armėnijoje, Moldovoje, Azerbaidžane, Gruzijoje, Afganistane, Kirgizijoje, Tadžikijoje, Irake ir kt. Padedant TMO biurams kilmės šalyse, dauguma migrantų, gavusių reintegracijos paramą, ėmėsi smulkaus verslo įkūrimo, kuris užtikrintų bent minimalias pajamas jiems ir jų šeimų nariams. Reintegracijos pagalba – tai pagalba ir migrantų vietos bendruomenėms, nes prisideda prie kilmės šalių vystymosi, užtikrina socialinę gerovę ir skatina ekonomikos augimą.

Sėkmingai savo tėvynėje iš naujo įsitvirtinusių migrantų istorija ne viena. Pavyzdžiui, gruzinė Meriam (49 m.) jau ketveri metai užsiima sūrių gamyba. Grįžusi į Gruziją, padedant TMO, ji įsigijo dvi karves ir du veršelius, ir šiandien smulkus ūkis užtikrina jai nedideles, bet pastovias pajamas.

Irakiečio Serbesto (32 m.) elektros prekių parduotuvė
Irakiečio Serbesto (32 m.) elektros prekių parduotuvė

Irakietis Serbestas (32 m.) jau treji metai gimtajame Rwanduzo miestelyje turi savo elektros prekių parduotuvėlę. Lietuvoje su žmona jis atsidūrė 2009-aisias, bet pora metų Pabradėje pralaukęs sprendimo dėl prieglobsčio ir nematydamas ateities perspektyvų, jis su šeima nusprendė pasinaudoti TMO parama ir grįžti namo. Šiandien jo krautuvėlė sėkmingai veikia ir išlaiko šeimą.

Azerbaidžianietis Amilas (56 m.) migruoti nusprendė norėdamas susikaupti pinigų senatvei. Iš pradžių jis keliavo į Austriją, kur jau įsitvirtinęs jo sūnus. Visgi įleisti šaknų ten jam nepavyko ir vyras grįžo namo. Tačiau noras geriau gyventi paskatino jį išvykti darsyk. Tąkart atsidūręs Lietuvoje ir supratęs, kad pasilikti Lietuvoje jam nebus suteikta galimybė, nerimaudamas dėl savo amžiaus ir namie likusios žmonos ir nebeturėdama jokios kitos išeities, vyras apsisprendė kreiptis į TMO Vilniaus biurą dėl savanoriško grįžimo ir reintegracijos. Iš TMO gautą paramą vyras panaudojo arbatinei atidaryti. Šis smulkus verslas, prie kurios prisideda ir Amilo brolis, yra vienintelis šeimos pajamų šaltinis, padedantis po truputį grąžinti skolas, prisikaupusias dar prieš arbatinės atidarymą.

Iš TMO gautą paramą vyras panaudojo arbatinei atidaryti
Iš TMO gautą paramą vyras panaudojo arbatinei atidaryti

Šiais metais į Šri Lanką su TMO pagalba grįžęs Nishan Dhanushka (22 m.) nusprendė TMO paramą panaudoti turizmo ir viešbučių administravimo studijų įmokai padengti. Baigęs mokslus, Nishan Dhanushka tikisi lengviau susirasti darbą gimtinėje ir taip padėti savo sunkiai besiverčiančiai šeimai.

Taigi, savanoriško grįžimo ir reintegracijos parama užtikrina grįžimų tvarumą – suteikia galimybę migrantams atsitiesti, susikurti tinkamas gyvenimo sąlygas kilmės šalyse ir taip sumažinti jų pakartotinės (nelegalios) migracijos tikimybę.

Nuo 2010 metų TMO Vilniaus biuras jau yra padėjęs 246 migrantams grįžti į 32 kilmės šalis, o reintegracijos pagalba suteikta 47 asmenims.

Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius