Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Respublikonų partija raukosi ir jau nori pamiršti šiuos rinkimus. Kas toliau?

Ar Donaldo Trumpo skrydis į Respublikonų partijos nominaciją JAV prezidento rinkimuose reiškia artėjantį šios politinės jėgos žlugimą? Tuo jau neabejoja garsus nuosaikių centristinių pažiūrų žurnalistas Fareedas Zakaria. O „The Washington Post“ po trečiųjų debatų paskelbė, kad sveiko proto respublikonus baigia nustelbti pakraščio rėksnių minios diktatas.
Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton debatai
Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton debatai / „Scanpix“/AP nuotr.

Žinoma, lapkričio 8-ąją vyks ne tik prezidento rinkimai, kuriuos beveik neabejotinai laimės Hillary Clinton. Virs ir atkaklus mūšis dėl Kongreso kontrolės. Šį kol kas kontroliuoja respublikonai, desperatiškai siekiantys išsilaikyti daugumoje.

Kol kas sunku pasakyti, kas valdys Atstovų rūmus, tačiau Senatą, panašu, atsikovos demokratai – galinga neapykantos D.Trumpui banga gali nuplauti bet kokius palankumo kitiems, padoresniems kandidatams likučius.

Įsiutusių, itin konservatyvių aktyvistų ir radikalių dešiniųjų žiniasklaidos kokteilis taip greitai neišsivadės.

Bet kokiu atveju akivaizdu, kad šias lenktynes dėl prezidento posto respublikonai norės kuo greičiau pamiršti ir atversti naują lapą. Bet žaizdos partijos vienybėje kitą rytą po rinkimų neužgis.

Įsiutusių, itin konservatyvių aktyvistų ir radikalių dešiniųjų žiniasklaidos kokteilis taip greitai neišsivadės. Strategai, įkvėpę nacionalistišką, sąmokslo teorijų pritvinkusią D.Trumpo kampaniją, pasiryžę perimti Respublikonų partijos kontrolę – bet kokia kaina.

D.Trumpo rėmėjai niekur nedings

Ypač skaudžiu smūgiu respublikonams gali tapti per trečiuosius debatus nuskambėjęs D.Trumpo atsisakymas pripažinti prezidento rinkimų rezultatus. „Imsiuosi to atėjus laikui. Palaikysiu jus įtampoje. Tai, ką mačiau, yra labai blogai“, – pareiškė milijardierius.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton debatai
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton debatai

Nuolatiniai D.Trumpo tikinimai, esą rinkimai yra ir bus klastojami, JAV dešiniuosius jau kankina kaip didžiausias košmaras, o pastarasis gali užsitęsti ne mėnesius, o metus.

Vašingtonas gali būti paralyžiuotas aktyvių ir agresyvių D.Trumpo šalininkų.

Juk tokie pareiškimai drebina ilgametes Amerikos politines normas, o Vašingtonas gali būti paralyžiuotas aktyvių ir agresyvių D.Trumpo šalininkų. Apie tokius bandymus jau kalbama, o pirmuoju taikiniu greičiausiai taps Atstovų rūmų pirmininkas Paulas Ryanas.

„Fox News“ laidų vedėjas ir D.Trumpo gerbėjas, žurnalistu save vadinantis Seanas Hannity po debatų jau pareiškė, kad P.Ryanas, kuris vengia aktyviai remti D.Trumpą, yra „diversantas, kurį reikia pasmerkti ir pakeisti“.

„Partijoje vykstantis sukilimas, kuris atvedė D.Trumpą ten, kur jis dabar yra, nenuslops, – „The Washington Post“ teigė politinis strategas Patrickas Caddellas, konsultuojantis milijardierių aktyviai remiantį tinklalapį „Breitbart“. – Atvirkščiai, jis dar labiau suintensyvės.

Jei respublikonai mano, kad jų rinkėjai nustos kovoti su politiniu elitu, jie gyvena svajonių pasaulyje. Tai, kas jau nutiko, tęsis ir toliau. Amerikos žmonės niekur nepasitrauks.“

Bus sunku vėl atrasti vidinę pusiausvyrą

„Jiems tikrai bus sunku. Prisiminkime 2012 metus ir respublikonų autopsiją po pralaimėtų rinkimų – strategai suko galvą, kaip partijai išlikti svarbiai ir įtakingai, aprėpti daugiau rinkėjų, sudominti afroamerikiečius, ispanakalbius.

Tarsi atrodė, kad partija žengia į priekį, turi Marco Rubio, Tedą Cruzą. Bet tada viskas sugriuvo.

Ateina kandidatas, kuris per pirminius rinkimus surenka rekordinį balsų skaičių, nors elgiasi visiškai priešingai nei buvo numatyta strategijoje“, – 15min aiškino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) ekspertas Linas Kojala.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kojala
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kojala

Anot analitiko, „Respublikonų partijoje dabar vyrauja visiškas chaosas“. Jis neabejoja, kad tikėtino D.Trumpo pralaimėjimo atveju šis kandidatas bus atribotas nuo partijos, tačiau pastebi, kad respublikonams bus labai sunku nuraminti milijardieriaus ir jo stiliaus gerbėjus, kurie bus labai nepatenkinti.

„Atrasti naują vidinį balansą bus labai sunku. Žmonių, galinčių sutelkti partiją, galbūt yra – tas pats Paulas Ryanas (Atstovų rūmų pirmininkas, – red.). Bet yra Arbatėlės judėjimas, D.Trumpo judėjimas – bus nelengva pasikeisti“, – pridūrė L.Kojala.

Reiks iš naujo vilioti rinkėjus

Tuo metu Kęstutis Girnius, taip pat dirbantis VU TSPMI, siūlo palaukti ir pažiūrėti, ar respublikonams pavyks išlaikyti Senato kontrolę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Girnius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Girnius

„Jei jiems tai pavyks, jie galės neutralizuoti H.Clinton. Jie dar nėra nurašę šių rinkimų, manau, kad dabar iki pat rinkimų bus skiriamos didžiulės lėšos siekiui išlaikyti Senatą.

Vis dėlto partijos problemos yra didžiulės ir nelengvai išsprendžiamos. Juk yra apie 20 proc. JAV gyventojų, kurie yra labai nepatenkinti padėtimi Amerikoje – jų gyvenimas blogėja, jie mano, kad šalis eina velniop.

Visi jie dabar balsuos už D.Trumpą ir yra ne apatiški, o labai aktyvūs ir vaidina neproporcingai didelį vaidmenį Respublikonų partijoje. Metas svarstyti, kaip tuos žmones kažkiek nustumti į paribį“, – 15min teigė K.Girnius.

K.Girnius mano, kad respublikonai gali rasti „atsargų“ tarp amerikiečių, kurie nemėgsta H.Clinton ir apskritai demokratų politikos.

Jo teigimu, tai bus labai sunku, nes „ir patys respublikonų lyderiai neracionaliai puolė prezidentą Baracką Obamą ir skatino tokias tendencijas, kokias matome“. Esą jei tendencijų nepavyks įveikti, partijai gresia dar blogesni laikai.

Kita vertus, K.Girnius mano, kad respublikonai gali rasti „atsargų“ tarp amerikiečių, kurie nemėgsta H.Clinton ir apskritai demokratų politikos. Tokių žmonių JAV yra daug.

„Net tarp radikalesnių respublikonų D.Trumpas sukelia pasibjaurėjimą. Jis per daug atgrasus, kad už jį būtų galima balsuoti. Dabar respublikonams reikės įtikinti balsuosiančius už D.Trumpą žmones, kad reikia elgtis racionaliau ir vengti kraštutinumų.

Tiems 20 proc. labai padėtimi šalyje nepatenkintų ir D.Trumpą palaikančių amerikiečių respublikonų vadovybė turi pasakyti: „Mes nesame H.Clinton rėmėjai, mums nepatinka demokratai, mes norime įvairių pokyčių, bet turime pažiūrėti, kurie pokyčiai įmanomi. O kad jie būtų įmanomi, reikia, kad ramiau laikytumėtės“, – svarstė K.Girnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius