-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rexas Tillersonas apie Rusiją kalba kietai – senatoriai kratosi abejonių

Išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo būsimuoju valstybės sekretoriumi pasirinktas Rexas Tillersonas kitą savaitę sės ant karštosios kėdės Senate. Jo nariai kamantinės buvusį „Exxon Mobil“ vadovą, 2013 metais Rusijoje apdovanotą Tautų draugystės ordinu, dėl jo požiūrio į Kremlių. Vis dėlto kol kas – privačiuose susitikimuose – R.Tillersonas klaidų nedaro, rašo „The Washington Post“.
Rexas Tillersonas
Rexas Tillersonas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Žinoma, R.Tillersonas Senate sausio 11–12 dienomis sulauks klausimų apie daugelį svarbiausių JAV užsienio politikos gairių.

Vis dėlto didžiajai daliai senatorių ir stebėtojų aktualiausia, ką jis sakys apie JAV ir Rusijos santykius. R.Tillersonas anksčiau yra ne kartą sakęs, kad nepritaria Vašingtono paskelbtoms sankcijoms Kremliui.

Be to, šis naftininkas anksčiau reguliariai lankydavosi Sankt Peterburgo ekonominiame forume, kur trindavosi nugaromis tiek su Vladimiru Putinu, tiek su kitais buvusiais KGB agentais, kurie dabar užima aukščiausias pozicijas Rusijos valdžioje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas 2011 m.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas 2011 metais.

Koks R.Tillersono požiūris į V.Putino Rusiją? Kol kas, atrodo, bent privačiuose pokalbiuose su respublikonų ir demokratų senatoriais jis apie Maskvą kalba „teisingai“ – nedraugiškai. Tiesa, išsisukinėdamas.

Blaiviai ir kietai

„The Washington Post“ žurnalistas Joshas Roginas bendravo su keliais senatoriais ir jų padėjėjais, jau bendravusiais su R.Tillersonu. Anot jų, šis verslininkas kaip įmanydamas stengėsi įtikinti, kad į Rusiją ir V.Putiną žvelgia „blaiviai ir kietai“.

R.Tillersonas per diskusijas leido suprasti puikiai suprantantis, kokią grėsmę bendrąja prasme Rusija kelia JAV ir jų sąjungininkams.

Tiesa, jis esą nenorėjo komentuoti galimų D.Trumpo administracijos veiksmų Kremliaus atžvilgiu.

„Jis pasakė: „Žiūrėkite, aš suprantu, kad V.Putino Rusija yra smėlio dėžės chuliganė, kuri gerbia tik jėgą. Tad su jais (Rusija, – red.) reikia bendrauti iš jėgos pozicijų, kitaip bus daug problemų.“ Tiesa, spaudžiamas dėl sankcijų jis apie konkrečią kryptį nekalbėjo“, – J.Roginui teigė vieno senatorių komandos narys.

Kitas senatorius teigė, kad R.Tillersonas per diskusijas leido suprasti, kad jis puikiai suvokia, kokią grėsmę bendrąja prasme Rusija kelia JAV ir jų sąjungininkams.

Bet ir vėl – naftininkas esą neatsakė į visus konkrečius klausimus dėl D.Trumpo kivirčo su šalies žvalgybos bendruomene, kuri vieningai sutaria, kad Rusija valstybiniu mastu kišosi į JAV prezidento rinkimų procesą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas.

„Paklausiau jau: „Ar manote, kad Rusija kišosi į mūsų rinkimus? Ką dėl to galvojate daryti? Jis pirmiausia iš esmės pasakė: „Aš turiu pakalbėti su D.Trumpo žmonėmis“, – tvirtino senatorius.

Kamantinės dvi dienas

Užkulisiuose respublikonai ir demokratai toliau stumdosi dėl R.Tillersono nominacijos. Būtent Senato demokratai išsiprašė, kad klausymai vyktų dvi dienas – jie tikisi užduoti R.Tillersonui daugiau klausimų.

Tiesa, respublikonai, vedini Senato užsienio reikalų komiteto pirmininko Bobo Corkerio, atsilaikė prieš demokratų reikalavimus, kad R.Tillersonas paviešintų savo mokesčių deklaraciją.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./JAV Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas Bobas Corkeris
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./JAV Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas Bobas Corkeris

Trečiadienį R.Tillersonas susitiko su minėtame komitete dirbančiais demokratais Benu Cardinu ir Christopheriu Coonsu bei respublikonu Cory Gardneriu. Ch.Coonsas prieš susitikimą teigė, kad jo balsas tvirtinant R.Tillersono kandidatūrą priklausys nuo pastarojo pasisakymų apie Rusiją.

„Aš noriu žinoti, ar jis aiškiai mato V.Putino Rusijos agresiją „nulaužiant“ mūsų rinkimus, Kryme ir Rytų Ukrainoje, skerdynėse Alepe. Jei jis bus valstybės sekretorius, noriu iš jo išgirsti aiškumo“, – tvirtino Ch.Coonsas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexo Tillersono ir senatoriaus Christopherio Coonso susitikimas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexo Tillersono ir senatoriaus Christopherio Coonso susitikimas

C.Gardneris neatsiliko: „Noriu suprasti, kaip būsimoji administracija sustiprins mūsų aljansus su sąjungininkais.“

R.Tillersono atstovai Senato užsienio reikalų komitetui jau perdavė daugybę duomenų – pavyzdžiui, visų jo pasakytų kalbų tyrimų centruose ir įvairiuose korporaciniuose renginiuose nuorašus. Tose kalbose, anot senatorių padėjėjų, R.Tillersonas rodė realistišką, bet vis dėlto klasikinį požiūrį į tarptautinius santykius.

Pavyzdžiui, vienoje kalbų R.Tillersonas aiškino, kad JAV reikia bendrauti su Rusija, kadangi ši šalis yra „pasaulinė energijos tiekėja“. Jis taip pat teigė, kad Europai didžiausią grėsmę kelia „terorizmas, pabėgėliai ir ekonominė stagnacija“.

Nuoširdžiai nori mokytis

D.Trumpo pereinamojo laikotarpio komandos atstovai diskusijų dėl R.Tillersono nekomentuoja. Tačiau žinoma, kad šis naftininkas kruopščiai ruošiasi klausymams Senate ir susitinka su įvairių sričių ekspertams.

Pavyzdžiui, jis visiškai nesusipažinęs su Izraelio ir palestiniečių konfliktu, tad bent šiuo atveju reikia pradėti nuo pradžių.

Kapitolijuje manoma, kad M.Rubio nenorės tapti respublikonu, kurį bus galima kaltinti sužlugus tvirtinimo procedūrai.

Vis daugiau senatorių esą gerai vertina tai, kad R.Tillersonas supranta savo silpnybes ir gerbią faktą, jog jam reikia daug išmokti. Galiausiai net skeptiški respublikonai jau teigia, kad ne R.Tillersonas gali būti pagrindinė problema kalbant apie D.Trumpo administraciją ir Rusiją.

„Jis tikrai labai protingas ir kompetentingas asmuo, kuris labai sėkmingai vadovavo kompanijai. Toks mano įspūdis“, – teigė respublikonų senatorius, Žvalgybos komiteto narys Jamesas Rischas, kuris yra laikomas „vanagu“ Rusijos atžvilgiu.

Senate yra trys respublikonai, kurie viešai abejoja R.Tillersono kandidatūra – Lietuvoje neseniai lankęsi Johnas McCainas ir Lindsey Grahamas bei Marco Rubio. Tačiau Užsienio reikalų komitete dirba tik M.Rubio.

Jis neatskleidė, kaip balsuos tvirtinant R.Tillersono kandidatūrą, bet Kapitolijuje manoma, kad M.Rubio nenorės tapti respublikonu, kurį bus galima kaltinti sužlugus tvirtinimo procedūrai.

Skeptikai sučiaups lūpas

Aišku, komiteto pirmininkas B.Corkeris dar gali perleisti balsavimą dėl nominacijos visam Senatui, bet čia jau yra demokratas Joe Manchinas, kuris dar gruodžio viduryje pareiškė paremsiantis R.Tillersono kandidatūrą.

„Tikiuosi, kad kas nors bendraus su V.Putinu, nes mes nesikalbame su rusais ir man neramu, kad su jais neturi visiškai jokio ryšio“, – teigė J.Manchinas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Manchinas dangoraižyje „Trump Tower“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Manchinas dangoraižyje „Trump Tower“

Tad daugiausia, ko gali tikėtis R.Tillersono kandidatūra abejojantys senatoriai, yra išsamūs jo atsakymai į visus su Rusija susijusius klausimus.

„Jam teks pasakyti kelis sunkius dalykus ir prisiimti įsipareigojimų. O tada net tie, kurie nenori už jį balsuoti, pasakys, kad gavo nuolaidų, o tada užsimerks ir praleis jį į postą“, – „The Washington Post“ teigė vienas šaltinis Senate.

Bene įdomiausia tai, kas bus, kai tiek D.Trumpas, tiek R.Tillersonas pradės eiti pareigas. Juk Kongresas tikrai nenutrauks abi partijas apimančios iniciatyvos ištirti Rusijos veiksmus per prezidento rinkimų kampaniją.

Jei R.Tillersono privatūs pasisakymai atspindi tikrąją jo nuomonę, jis parems Kongreso pastangas. O čia jau kvepia galimu konfliktu su naujuoju prezidentu“, – D.Trumpo atsisakymą pripažinti Rusijos programišių nuotykius JAV primena J.Roginas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius