Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 24 /2017 03 25

NATO skubant gelbėti derybas, Rexas Tillersonas susitiks su sąjungininkais

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, kuris planavo nedalyvauti NATO ministrų susitikime, kitą savaitę Briuselyje susitiks su šio aljanso nariais, penktadienį sakė pareigūnai, NATO diplomatams stengiantis suplanuoti datą.
Rexas Tillersonas
Rexas Tillersonas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Šiuo metu planuojame NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą surengti kovo 31 dieną. Sąjungininkų konsultacijos dėl tvarkaraščio tęsiasi“, – Briuselyje sakė vienas NATO pareigūnas.

NATO užsienio reikalų ministrų susitikimas buvo planuojamas balandžio 5 dieną, bet antradienį dėl to kilo chaosas, nes R.Tillersonas paskelbė, kad nedalyvaus.

Dabar JAV pareigūnai sako, kad R.Tillersonas į Briuselį nuvyks kitos savaitės penktadienį.

„Valstybės sekretorius aplankys NATO Briuselyje“, – sakė Valstybės departamento atstovo pareigas einantis Markas Toneris, kuris jokių detalių apie planuojamus susitikimus neatskleidė.

Seniai planuotos derybos

Pareigūnai užsiminė, kad komplikuojantis veiksnys galėtų būti britų užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono darbotvarkė: jis galbūt negalės atvykti į Briuselį kovo 31 dieną.

„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas
„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas

Antradienį R.Tillersonas privertė sunerimti Vašingtono sąjungininkes Europoje, nes jo biuras paskelbė, kad jis negalės dalyvauti Aljanso susitikime balandžio 5-6 dienomis.

Balandžio pradžioje JAV prezidentą Donaldą Trumpą Jungtinėse Valstijose turi aplankyti Kinijos lyderis Xi Jinpingas ir R.Tillersonas tikriausiai turėtų dalyvauti jų susitikimuose.

Tačiau jo biuras to dar nepatvirtino, o R.Tillersono atsisakymas dalyvauti seniai planuotose NATO derybose iškėlė klausimų dėl JAV įsipareigojimų savo sąjungininkėms.

NATO narės Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu jau paskelbė, kad tikisi ketvirtadienį, kovo 30 dieną susitikti su R.Tillersonu Ankaroje.

M.Toneris sakė, kad R.Tillersonas šio vizito metu taip pat susitiks su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir „aptars kelią į priekį mūsų kampanijai dėl ISIS („Islamo valstybės“, IS) nugalėjimo Sirijoje ir Irake“.

JAV įsipareigojimai

R.Tillersonas dar nepaskyrė jokių pavaduotojų, dažniausiai vengia žiniasklaidos ir dirba su mažu vidiniu patarėjų ratu.

Beveik du mėnesius dirbantis R.Tillersonas dar nepaskyrė jokių pavaduotojų, dažniausiai vengia žiniasklaidos ir dirba su mažu vidiniu patarėjų ratu.

Tuo tarpu administracija stengėsi patvirtinti savo įsipareigojimus JAV kariniams aljansams, D.Trumpui per prezidento rinkimų kampaniją suabejojus jų naudingumu.

Praėjusią savaitę po susitikimo su kanclere Angela Merkel D.Trumpas pareiškė, kad Vokietija skolinga „didžiules sumas pinigų NATO ir Jungtinėms Valstijoms“, atgaivindamas savo kaltinimą, kad sąjungininkės nesusimoka už save.

Per rinkimų kampaniją D.Trumpas nustebino pareiškęs susižavėjimą Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir pavadinęs NATO „atgyvenusiu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius