Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režimas apsimeta, kad Alesiaus Beliackio problemos nėra

Baltarusijos žmogaus teisių gynėjo Alesiaus Beliackio sulaikymas sukėlė skandalą Lietuvoje, Lenkijoje ir visoje Europoje, bet Baltarusijoje nėra beveik jokio atgarsio.
A.Beliackis tapo dar vienu Baltarusijos režimo įkaitu.
A.Beliackis tapo dar vienu Baltarusijos režimo įkaitu. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Dingstimi A.Beliackį uždaryti už grotų tapo Lietuvos ir Lenkijos Baltarusijai perduoti duomenys apie žmogaus teisių gynėjo asmenines sąskaitas šių šalių bankuose. Baltarusijos valdžia, pasinaudojusi šiais duomenimis, A.Beliackį apkaltino mokesčių nemokėjimu. Kilus skandalui Lietuva, Lenkija, Europos Sąjungos ir JAV vadovai išreiškė susirūpinimą dėl A.Beliackio likimo ir pareikalavo jį paleisti. Tačiau Baltarusijos valdžia į tai nereaguoja.

600 prašymų

Baltarusijos naujienų agentūra belapan.by praneša, kad šiandien daugelyje Baltarusijos miestų, taip pat ir sostinėje Minske, buvo suplanuoti A.Beliackio palaikymo piketai, bet valdžios institucijos juos uždraudė.

Baltarusijos valdžios institucijos yra gavusios apie 600 šios šalies piliečių ir autoritetingų užsienio šalių veikėjų prašymų pakeisti A.Beliackiui skirtą kardomąją priemonę ir paleisti jį iš areštinės. Baltarusijos Helsinkio komiteto juridinės pagalbos komisijos pirmininkas Haris Pogoniaila belapan.by sakė, kad Baltarusijos valstybinės kontrolės Finansinių nusikaltimų departamento valdybos tardytojas atsisakymą paleisti A.Beliackį pagrindė taip: „Priežasčių pakeisti šią kardomąją priemonę nėra.“

Tai reiškia, kad nė vienas iš 600 asmeninio laidavimo prašymų nebuvo priimtas domėn.

„Tokie motyvai nėra pakankami, mes jų nelaikome teisėtais. Šis sprendimas priimtas be jokio pagrindo. Baudžiamojo proceso kodekse aiškiai reglamentuota, kad sulaikyti asmenį galima tik tuomet, kai surinkti įrodymai duoda pakankamai pagrindo manyti, kad įtariamasis ar kaltinamasis gali slėptis nuo tardymo ar teismo, trukdyti tyrimui ar bylos nagrinėjimui teisme ir t. t. Viso šito sprendime nėra“, – pažymėjo teisininkas.

Jo manymu, toks teisėsaugos elgesys rodo, kad A.Beliackis yra dar vienas „valdžios įkaitas“. „Valdžia bando pademonstruoti, kas atsitiks žmogaus teisių gynėjams, opozicijos veikėjams, jei jie nenutrauks savo veiklos“, – belapan.by sakė H.Pogoniaila.

Nepaisydami neigiamo atsakymo, A.Beliackio kolegos ketina toliau siekti jo išlaisvinimo. Žmogaus teisų gynėjas Vladimiras Labkovičius belapan.by pranešė, kad teikti prašymus siūlant asmeninį laidavimą galima iki pat teismo. „Mūsų veiksmai yra ne tik siekis išlaisvinti A.Beliackį, bet ir pademonstruoti solidarumą su juo“, – pažymėjo V.Labkovičius.Valdžia bando pademonstruoti, kas atsitiks žmogaus teisių gynėjams, opozicijos veikėjams, jei jie nenutrauks savo veiklos

Kaltina pajamų slėpimu

Beje, V.Labkovičius sakė, kad rugpjūčio 19 d. A.Beliackiui buvo leista susitikti su advokatu. Po susitikimo advokatas pranešė, kad A.Beliackiui neleidžiama perduoti nei jo žmonos, nei jo bendražygių laiškų.

Tarptautinės žmogaus teisių federacijos viceprezidentas, Baltarusijos valdžios uždaryto žmogaus teisių gynimo centro „Vesna“ vadovas A.Beliackis buvo sulaikytas Minske rugpjūčio 4 d. vakarą. Rugpjūčio 12 d. A.Beliackis buvo apkaltintas ypač didelės vertės pajamų slėpimu ir mokesčių nemokėjimu. Jo sulaikymo terminas pratęstas dviem mėnesiams.

Pagrindu apkaltinti A.Beliackį tapo pagal teisinės pagalbos sutartis Lietuvos ir Lenkijos Baltarusijai perduoti duomenys apie žmogaus teisių gynėjo asmenines sąskaitas šių šalių bankuose. Teigiama, jog sąskaitose buvo ne mažiau nei 200 tūkst. dolerių. A.Beliackio bendražygiai teigia, kad šie pinigai buvo naudojami žmogaus teisių gynimo centro „Vesna“ reikmėms, politiniams kaliniams bei jų artimiesiems remti, režimo skirtoms baudoms sumokėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius