Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 10 /07:42

Rinkimai JAV: Bernie Sandersas sutriuškino Hillary Clinton ir pateko į istoriją

JAV prezidento rinkimų procese – netikėtumas. Nors pergalė Naujajame Hampšyre Demokratų stovykloje ir buvo prognozuota Bernie Sandersui, atotrūkis tarp jo ir Hillary Clinton nustebino politikos apžvalgininkus. B.Sandersas taip pat pateko į istoriją kaip pirmasis nekrikščionis ir pirmasis žydas, laimėjęs pirminį balsavimą. Iš Respublikonų daugiausiai balsų surinko Donaldas Trumpas.
Bernie Sandersas
Bernie Sandersas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors ši valstija yra maža, Naujasis Hampšyras dėl savo padėties rinkimų kalendoriuje yra labai svarbus, prasidėjus pirminiams balsavimams atskirose valstijose. 

Didžiausias balsavimo netikėtumas – užtikrinta Vermonto senatoriaus B.Sanderso pergalė prieš buvusią valstybės sekretorę Hillary Clinton. Demokratiniu socialistu save vadinantis B.Sandersas pelnė net 59,7 proc. balsų (suskaičiavus 82 proc. balsų).

Balsavusiųjų apklausos rodo, kad vienintelė grupė, labiau palaikiusi H.Clinton, buvo 65-erių ir vyresni.

B.Sandersas per savo kalbą dėkojo savo jaunųjų rėmėjų entuziazmui ir susijaudinimui. „Kartu mes pasiuntėme žinią, kuri nuskambės pradedant Volstrytu ir baigiant Vašingtonu, pradedant Meinu ir baigiant Kalifornija, – kalbėjo jis. – Ir ji yra ta, kad mūsų didžios šalies valdžia priklauso visiems žmonėms, o ne tik saujelei turtingų rėmėjų.“

Skaudžiai pralaimėjusi H.Clinton neprarado ūpo ir pripažino, kad dar turės daugiau pasistengti, rinkimų kampanijai judant į pietus.

Pirminiais duomenimis (suskaičiavus 82 proc. balsų), daugiausiai balsų iš Respublikonų surinko Donaldas Trumpas, gerokai atsiplėšęs nuo antrosios vietos, dėl kurios vyko įnirtinga kova. Kiek netikėtai joje – Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas, už jo rikiuojasi Teksaso senatorius Tedas Cruzas ir buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas po pralaimėjimo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

J.Kasichui šis rezultatas gali būti kritiškai svarbus, „Didžiajai senajai partijai“ sukant galvą, kuris nuosaikesnių pažiūrų kandidatas galėtų sėkmingai mesti iššūkį nekilnojamojo turto magnatui D.Trampui.

Pastarasis, kuris atrodo užsitikrinęs daugiau negu dvigubai didesnį palaikymą, palyginti su artimiausiais varžovais, padarė viską, ką galėjo: pasiekė tvirtą pergalę po to, kai apmaudžiai liko antras Ajovoje, sukeldamas klausimų dėl savo šoumeniškos strategijos ir pareiškimų, kad yra nugalėtojas iš prigimties.

Dar viena staigmena – Floridos senatorius Marco Rubio, Ajovoje laimėjęs trečią vietą, gavo tik 10 proc. balsų ir Naujajame Hampšyre lieka tik penktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius