Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rinkimai Šiaurės Airijoje vyks kovo 2 dieną

Šiaurės Airijoje kovo 2 dieną vyks rinkimai, pasitraukus vienam pagrindinių valdžios pareigūnų ir neradus jam įpėdinio, paskelbė pirmadienį Britanijos vyriausybės ministras, atstovaujantis šiai provincijai.
Šiaurės Airijos „taikos sienos“
Šiaurės Airija / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Aš siūlau paskirti rinkimų datą ketvirtadienį, kovo 2 dieną“, – pareiškė Šiaurės Airijos reikalų sekretorius Jamesas Brokenshire'as per televiziją Belgfaste, ragindamas partijas veikti kartu.

Dėl provincijoje susidariusios politinės aklavietės praėjusią savaitę atsistatydino pirmosios ministrės pavaduotojas Martinas McGuinnessas, priklausantis opozicinei partijai „Sinn Fein“.

Politinė krizė, kurią sukėlė atsinaujinančios energijos subsidijavimo planas, inicijuotas pirmosios ministrės Arlene Foster iš probritiškos Demokratinės junionistų partijos (DUP), kai ji dar buvo ekonomikos ministrė, tęsiasi jau kelis mėnesius.

A.Foster ne kartą yra atsisakiusi laikinai pasitraukti, kad būtų ištirtas minėtas nevykęs planas. Praėjusią savaitę atsistatydinęs M.McGuinnessas apkaltino A.Foster „giliai įsišaknijusia arogancija“.

Šiaurės Airijos valdžią besidalijanti vyriausybė ir asamblėja buvo suformuotos pagal 1998 metų Belfasto susitarimą, užbaigusį tris dešimtmečius trukusį politinį smurtą šioje provincijoje.

Šiaurės Airijos smarkiai susiskaldžiusi visuomenė per artėjančius rinkimus gali išlaikyti savo įprastą balsavimo modelį ir balsuoti už tas pačias partijas, todėl tikėtina, kad iš dabartinės aklavietės nepavyks išeiti.

Jei dvi didžiausios partijos, kaip prognozuojama, sugrįš į valdžią, bet priešprieša išliks ir per tris savaites nuo balsavimo nebus suformuota vyriausybė, būtų organizuojami pakartotiniai rinkimai.

Kita galimybė būtų Britanijos parlamento Londone tiesioginis valdymas.

Per „Brexit“ referendumą 56 proc. Šiaurės Airijos gyventojų norėjo likti ES. DUP vienintelė iš pagrindinių partijų pasisakė už pasitraukimą iš Bendrijos.

Didėja nerimas, kad tuo atveju, jeigu nebeliktų Šiaurės Airijos asamblėjos, provincija turėtų itin menką balsą per artėjančias „Brexit“ derybas arba į jos nuomonę apskritai nebūtų atsižvelgiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius