-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Romoje – Didžiojo penktadienio iškilmės

Popiežius Pranciškus penktadienį vadovaus katalikų pasaulio Didžiojo penktadienio renginiams: aukos Kristaus kančios mišias Šventojo Petro bazilikoje ir dalyvaus Kryžiaus kelio ceremonijoje Romos koliziejuje. Didžiosios savaitės renginius pontifikas pradėjo tradiciniu kojų mazgojimo ritualu, bet per Didįjį ketvirtadienį vėl buvo galima išvysti ir žaismingąją jo asmenybės pusę.
Popiežius Pranciškus 12-ai žmonių nuplovė kojas
Popiežius Pranciškus 12-ai žmonių nuplovė kojas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dvylika neįgalių jaunuolių ir senolių iš socialinės priežiūros centro Romos priemiestyje – pontifikas kojų mazgojimo ritualui tarp jų pasirinko ir moterį iš Etiopijos bei musulmoną iš Libijos. Primindamas, kaip Jėzus mazgojo apaštalų kojas prieš nukryžiavimą, popiežius Pranciškus sakė, kad Dievas, virtęs tarnu, dirbo vergo darbą, ir tai yra jo palikimas: tarnauti kitiems iš meilės. Viename iš svarbiausių Italijos priežiūros centrų šventasis tėvas gyrė pastangas eiti į visuomenės pakraščius ieškoti žmonių, kuriems reikia pagalbos dėl to, kad negalia paliko juos užmirštus ir bejėgius.

Pernai, kai jaunimo kalėjime pirmąkart pasirinko mazgoti moters ir musulmono kojas, Pranciškus parodė, kad iš tiesų skiriasi nuo pirmtakų. Ankstesni popiežiai šį ritualą atlikdavo tik vienoje iš dviejų bazilikų ir paprastai dvylikai katalikų kunigų.

Prieš tai Šventojo Petro bazilikoje Didžiosios savaitės iškilmes jis pradėjo mišiomis, kur dešimčiai tūkstančių maldininkų kartojo temą, nuo kurios pradėjo pontifikatą: kad kunigai turėtų gyventi kuo paprastesnį gyvenimą ir padėti tiems, kam labiausiai reikia – nusidėjusiems, benamiams, sergantiems.

Šią dieną, kai Jėzus, kaip tikima, paskutinį kartą vakarieniavo su apaštalais, kunigai atnaujina per ordinaciją duotus įžadus ir šventinamas aliejus, visus metus naudojamas sakramentui. Šventojo Petro įpėdinis ragino kunigus nesiekti materialinės gerovės ar kilimo hierarchijos laiptais.

Dar nuo kunigystės Buenos Airėse laikų garsėjantis paprastumu ir lengvai bendraujantis, Pranciškus ir Didįjį ketvirtadienį nudžiugino jaunuosius katalikus. Po mišių važiuodamas per Šventojo Petro aikštę ir sveikindamas maldininkus – o iš vieno priimdamas net dovanojamą bulvių traškučių maišelį, – jis pastebėjo didelę mokinių grupę ir nusprendė su jais pasisveikinti. Bet ne tik – du vaikus pasikvietė į papamobilį. Atrodo, kad tokie susitikimai išties pakelia 77-erių metų pontifiko ūpą: jis atrodė gerokai žvalesnis negu per Verbų sekmadienio iškilmes. 

Jo dar laukia ir trejos mišios Didįjį penktadienį ir Šeštadienį, Velykų renginiai, o po to nepavyks, kaip įprasta, atsipūsti, nes į Romą ims plūsti maldininkai, laukdami kitą sekmadienį numatyto popiežių Jono Pauliaus antrojo ir Jono 23-ojo skelbimo šventuoju. Šių moksleivių Pranciškus klausė, ar jiems patiko pasivažinėjimas – argi jie galėtų tikėtis, kad dar kada nors gyvenime pasitaikys tokia proga?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius