Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rožinio tanko mįslė: tai – ne Europos feminisčių dovana Ukrainai, o „Pride“ renginys

Internete pasirodžiusi rožinio tanko nuotrauka supainiojo kai kuriuos interneto vartotojus. Prorusiškuose kanaluose teigta, kad tai yra Europos feminisčių dovana besiginančiai Ukrainai, bet iš tiesų nieko panašaus nebuvo. Nuotrauka padaryta per 2007 m. vykusias „Pride“ eitynes.
Tai – vaizdas iš vieno „Pride“ renginio prieš keliolika metų, ne Ukrainai skirta parama
Tai – vaizdas iš vieno „Pride“ renginio prieš keliolika metų, ne Ukrainai skirta parama / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Fotografijoje matomas rožine spalva nudažytas tankas su keliomis ant jo sėdinčiomis jaunomis moterimis.

Šalia rusiškai paaiškinta, kad Europos feministės surinko pinigų ir nupirko Ukrainai tanką. Jį tariamai nudažiusios rožine spalva, nes žalia buvo pernelyg įžeidžianti, ir nupjovusios vamzdį, nes atrodė seksistiškai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia, esą Europos feministės surinko pinigų Ukrainai paremti ir už juos nupirko tanką, paplito plačiai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia, esą Europos feministės surinko pinigų Ukrainai paremti ir už juos nupirko tanką, paplito plačiai

Tą pačią nuotrauką ar vien prie jos surašytą komentarą platino įvairūs interneto vartotojai (čia, čia, čia, čia). Kai kurių įrašų su šia nuotrauka socialiniame tinkle „Facebook“ jau nebėra (čia, čia).

Atvirkštinė vaizdo paieška rodo, kad iš tiesų tankas buvo nufotografuotas 2007 m. vykusiame Mančesterio „Pride“ renginyje.

Su šiuo tanku pasirodė transseksualų labdaros organizacija „Sparkle“. Šiomis nuotraukomis, padarytomis renginio metu, pasidalino ne vienas „Flickr“ programėlės vartotojas (čia, čia, čia).

Jokių įrašų apie feministes, nupirkusias tanką Ukrainai, jokiuose patikimuose informacijos šaltiniuose nėra. Informacijos apie tai galima rasti tik rusiškuose forumuose ir socialiniuose tinkluose (čia, čia), kuriuose nenurodomas joks šaltinis.

Šis paveiksliukas su komentaru apie feminisčių tariamai nupirktą tanką internete imtas aktyviai platinti sausį.

Jo autorius yra įvairiausiose rusiškuose platformose pasireiškiantis vartotojas pseudonimu „expensive_hurma“. Jis ar ji šia informacija pasidalijo savo kanale „Telegram“ ir paskyroje „Vkontakte“.

Iš pradžių „Telegram“ komentaruose pasirodė rožinio tanko nuotraukos. Vėliau forumuose prie jos buvo pridėtas ir tekstas.

profilio „Vkontakte“ galima matyti, kad šis asmuo yra Kremliaus interesų gynėjas.

Panašiomis nuotraukomis, kuriose taip pat matomi rožiniai tankai, buvo dalijamasi ir anksčiau. Pernai vasarį buvo teigiama, esą Braitono „Pride“ renginyje pasirodęs rožinis tankas yra Europos Sąjungos parama Ukrainai.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rožinės karinės technikos kaip esą Ukrainai skirtos paramos nuotraukos platinamos jau seniai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rožinės karinės technikos kaip esą Ukrainai skirtos paramos nuotraukos platinamos jau seniai

Viena „Twitter“ vartotoja pernai, dvi dienos po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios, paskelbė dviejų rožinių tankų nuotraukas ir pakomentavo: „Pirmieji NATO tankai atvyksta į Ukrainą kovoti su Rusija.“

Rožinis tankas „važinėjo“ ir 2005 m. vykusiame Londono „Pride“ renginyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius