-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rūkymas žmogui pakenkia jau po keliolikos minučių

Rūkymas pakenkia žmogui jau po kelių minučių, o ne metų, skelbia amerikiečių mokslininkai, kurių tyrimų rezultatas buvo paskelbtas leidinyje „Chemical research in Toxicology“.
Rūkymas
Rūkymas
Temos: 1 Cigaretės

Kaip skelbiama šiame tyrime, kurį cituoja BBC, jau po kelių cigaretės dūmų užtraukimų organizme ima kauptis chemikalai, sukeliantys vėžinius susirgimus.

Apie ilgalaikį rūkymo poveikį, pasireiškiantį nuo širdies ligų iki vėžio, buvo žinoma ir anksčiau, tačiau naujas tyrimas parodo, kad nepataisoma žala organizmui gali būti padaryta surūkius vos vieną cigaretę.

Mokslininkai tyrė policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekį 12 pacientų kraujyje. Angliavandelinių buvo įdėta į tyrimo dalyvių cigaretes – paaiškėjo, kad organizmas šiuos cheminius junginius perdirbdavo ir paversdavo kita medžiaga, kuri pažeidžia DNR ir sukelia vėžį. Visas šis procesas eksperimento metu truko vos 15–30 minučių.

Mokslininkai teigia, kad šis tyrimas yra unikalus, nes pirmą kartą ištirtas policiklinių aromatinių angliavandenilių poveikis organizmui, įkvepiant juos su cigaretės dūmais. Anot tyrėjų, tai turėtų būti rimtas perspėjimas bet kam, kas ketina pradėti rūkyti. „Baisiausia šio tyrimo išvada yra tai, kad jis parodo, kaip greitai prasideda kelias vėžio link – tai trunka ne 30 metų, o pusvalandį po pirmos cigaretės“, – teigė mokslininkas Martinas Dockrellas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius