Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai balsuoja parlamento rinkimuose, per kuriuos turėtų sumažėti Vladimiro Putino partijos persvara

Rusai sekmadienį balsuoja rinkimuose, po kurių valdančioji Vladimiro Putino partija turėtų likti su mažesne persvara parlamente ir kuriuos lydi įtarimai, jog valdžia imasi nesąžiningo žaidimo, kad išlaikytų savo dominavimą.
Rusijoje vyksta Valstybės Dūmos rinkimai.
Rusijoje vyksta Valstybės Dūmos rinkimai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šie rinkimai į žemuosius parlamento rūmus – 450 vietų Valstybės Dūmą – laikomi rimtu V.Putino galimybės išsilaikyti valdžioje išbandymu, jam rengiantis per kovą įvyksiančius prezidento rinkimus vėl siekti aukščiausio posto Kremliuje.

Prognozuojama, kad V.Putino partija vis tiek turės aiškią daugumą naujos sudėties parlamente, bet visuomenės apklausos rodo, kad, palyginti su 2007 metais, jis gaus maždaug 10-čia proc. mažiau balsų.

Per 2007-ųjų rinkimus partija gavo 64,3 proc. balsų ir 315 vietų Dūmoje.

Rinkimų proceso maratonas didžiausioje pasaulio valstybėje prasidėjo Ramiojo vandenyno pakrantės regionuose ir turi baigtis 21 valanda vėliau, rinkimų apylinkių Kaliningrado srityje – Europos Sąjungos (ES) pasienyje už devynių laiko zonų – uždarymu.

Kai kurie rusai sakė, kad parems V.Putino „Vieningąją Rusiją“, o kiti pažymėjo, kad kol kas iš jos nesulaukė nieko, tik tuščių pažadų.

Anastasija Levčenko, buvusi „Vieningosios Rusijos“ šalininkė iš Vladivostoko Tolimuosiuose Rytuose sakė, kad valdančioji partija per pastaruosius ketverius metus iš esmės nieko nepadarė.

„Esu nusivylusi“, – sakė ši 62 metų pensininkė ir pridūrė, kad balsavo už kairiosios pakraipos partiją „Teisingoji Rusija“.

Tačiau Nikolajus Ponomariovas, karininkas iš povandeninių laivų naikinimo laivo „Maršal Šapošnikov“, dislokuoto šiame Ramiojo vandenyno uoste, sakė, kad balsavo už V.Putino partiją, nes mato pokyčius į gera.

„Jau šį pavasarį mano šeima gaus butą naujame rajone“, – sakė jis ir pažymėjo, kad V.Putino partija gina armijos interesus. Be to, jis tikisi nuo sausio gauti didesnį atlyginimą.

Kai kurie rusai sakė, kad parems Vladimiro Putino „Vieningąją Rusiją“, o kiti pažymėjo, kad kol kas iš jos nesulaukė nieko, tik tuščių pažadų.

„Sieju šiuos pokyčius su „Vieningosios Rusijos“ darbu“, – sakė N.Ponomariovas, uniformuotiems jo kolegoms anksti sekmadienį laukiant eilėje prie rinkimų apylinkės.

V.Putinas, kuris neseniai, po vienos imtynininkų kovos, išgirdo precedento neturintį tribūnų švilpimą Maskvos arenoje, ir prezidentas Dmitrijus Medvedevas yra aiškiai pasakę, kad nenori nuolat besikivirčijančio parlamento – tokio, koks buvo 10-ajame dešimtmetyje, valdant Borisui Jelcinui.

„Jei kas nori žiūrėti šou, jiems reikia eiti į cirką, kinus ar teatrą“, – vienoje Sankt Peterburgo laivų statykloje darbininkams sakė V.Putinas, ragindamas rusus balsuoti už jo partiją.

D.Medvedevas atidavė balsą per rinkimus į Valstybės Dūmą

Rusijos prezidentas D.Medvedevas ir jo žmona Svetlana sekmadienį Maskvoje jau pabalsavo rinkimuose į Valstybės Dūmą.

10 val. Medvedevai atėjo į 1118-ąją mokyklą A.Dovženkos gatvėje. Balsavimo kambaryje jie gavo biuletenius ir įėjo į balsavimo kabinas.

Rinkimų apylinkėje, kur balsavo prezidentas su žmona, įrengtas automatinis rinkimų balsalapių skaičiavimo aparatas.

„Sveiki, jūsų biuletenis priskaičiuotas“, – sakė mašina, kai D.Medvedevas įmetė biuletenį į balsadėžę. „Dėkoju“, – šypsodamasis padėkojo D.Medvedevas.

Atsisveikindami Dmitrijus ir Svetlana Medvedevai palinkėjo sėkmingų rinkimų komisijos nariams ir stebėtojams, kurių šioje apylinkėje yra iš kiekvienos rinkimuose dalyvaujančios partijos.

Jiems išeinant iš mokyklos Maskvos Vakarų administracinės apygardos prefektas padovanojo Svetlanai Medvedevai rožių puokštę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius