Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija didina dujų tiekimą į Europą (atnaujinta 13.54 val.)

Pranešama apie sumažėjusius dujų kiekius į kai kurias ES šalis, tiekimą iš Rusijos gaunančių per Ukrainą. „Gazprom“ didina dujų tiekimą Europai per Baltarusiją, nuo iki šiol buvusių 74 mln. kubinių metrų iki 95 mln. kubinių metrų per parą, siekdama kompensuoti tranzitines dujas per Ukrainos teritoriją, šeštadienį pranešė „Gazprom“ atstovas, praneša Lietuvos radijas.
„Gazprom“ kreipėsi į Stokholmo arbitražą.
Rusija didina dujų tiekimą į Europą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maskva taip pat didina dujų tiekimą 6 mln. kubinių metrų per parą į Turkiją ir Lenkiją, o tiekimai iš saugyklų Europoje bus padidinti 20 mln. kubinių metrų per parą.

Lenkija šeštadienį pranešė, kad Rusijos dujų, tiekiamų per Ukrainos teritoriją apimtis sumažėjo 11 proc., bet iš Baltarusijos ateinančios dujos padeda išvengti dujų tiekimo pertrūkių vartotojams Lenkijos teritorijoje.

Lenkija kasmet sunaudoja apie 14 mlrd. kubinių metrų dujų, du trečdalius jų perka iš Rusijos ir 40 proc. jų iš Rusijos gauna per Ukrainą.

Kaip rašo portalas vz.lt, Rusijos ir Ukrainos ginčas dėl rusiškų dujų kainų gilėja, naujų susitikimų deryboms nenumatoma.

Ukrainos derybų komanda liko Kijeve ir nepranešė, kada ketina grįžti į Maskvą, žurnalistams penktadienį pranešė Sergėjus Kuprijanovas, „Gazprom“ atstovas.

Derybos dėl Ukrainai pristatomų dujų kainos 2009 m. žlugo gruodžio 31 d., sausio 1 d. „Gazprom“ nutraukė dujų tiekimą Ukrainai.

Rusija, kuri Europai tiekia ketvirtadalį reikalingų dujų, 80 proc. jų per Ukrainą, siekia išvengti grėsmės reputacijai po 2008 m. rugpjūčio karo su Gruzija.

Ukraina atsisakė „Gazprom“ siūlomos kainos

„Gazprom“ siūlymas tiekti Ukrainai 2009 metais dujas po 418 dolerių už 1000 kubinių metrų prieštarauja ankstesniam Kijevo ir Maskvos susitarimui, šeštadienį pareiškė Ukrainos valstybinis holdingas „Naftogaz Ukrainy“.

„Naftogaz Ukrainy“ tai pat pareiškė, jog nori sugrįžti prie buvusio iki 2006 metų dujų tranzito per Ukrainos teritoriją apmokėjimo ir gauti kaip mokestį už tranzitą pačias dujas, kad reikėtų mažiau pirkti dujų iš Rusijos už pinigus.

„Naftogaz Ukrainy“ vadovas Olehas Dubyna šeštadienį pareiškė, kad bet kuriuo laiku yra pasirengęs skristi į Maskvą ir pasirašyti naują sandorį su „Gazprom“.

„Naftogaz Ukrainy“ tai pat pareiškė, jog nori sugrįžti prie buvusio iki 2006 metų dujų tranzito per Ukrainos teritoriją apmokėjimo ir gauti kaip mokestį už tranzitą pačias dujas.

Tuo tarpu „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksandras Medvedevas pranešė agentūrai „Reuters“, kad „Naftogaz Ukrainy“ siūlymas gauti dujų už tranzitą „neatitinka jokios ekonominės logikos“.

Dujos, importuojamos iš Rusijos į Ukrainą, 2008 metais kainavo 179,5 dolerių už 1000 kubinių metrų, tai yra kur kas mažiau nei kaina Europos rinkose.

Spalį Ukrainos ministrė pirmininkė Julija Tymošenko per derybas su kolega iš Rusijos Vladimiru Putinu sutiko, kad kainos išaugtų iki rinkos lygio per trejus metus.

Tuo pat metu Ukrainos valdžia sako, kad jeigu Maskva ir Kijevas nesusitars dėl dujų kainos artimiausiomis dienomis, problemos dėl Rusijos dujų tranzito per Ukrainos teritoriją padidės.

„Jeigu per 10 ar 15 dienų situacija nebus sureguliuota, gali kilti rimtų problemų ir prasidėti dujų tiekimo per Ukrainos teritoriją pertrūkiai“, – sakė Ukrainos prezidento įgaliotinis energetikos saugumo klausimais Bohdanas Sokolovskis.

Kilus Kijevo ir Maskvos konfliktui dėl dujų, jau sumažėjo dujų tiekimas į Europą: Rumunija, Vengrija, Lenkija ir Bulgarija pranešė, kad sumažėjo gaunamų iš Rusijos dujų kiekis. Maskva dėl to kaltina Ukrainą, kuri neva vagianti tranzitui skirtas dujas.

Po to, kai Rusiją prieš kelias dienas nutraukė dujų tiekimą Ukrainai, Europoje vėl buvo prisiminti svarstymai, ar Rusija gali būti patikimu energijos tiekėju.

„Gazprom“ sako, kad jis didina dujų tiekimą į Europą alternatyviais keliais bei iš saugyklų Europoje 52 mln. kub. m per dieną, kad kompensuotų kiekius, kurios Ukraina neva pasiima sau.

15min.lt primena, kad Rusijos dujų gigantė „Gazprom“ apkaltino Ukrainą vagiant dujas, skirtas kitoms Europos valstybėms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius