Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija džiaugiasi: P.Porošenka paprašė to paties, kas nuvertė jo pirmtaką

Kai pernai lapkritį tuometis Ukrainos prezidentas paskelbė, kad atideda asociacijos sutarties pasirašymą su Europos Sąjunga, šimtai tūkstančių ukrainiečių surengė savo atsaką. Tris mėnesius žmonės šalo Maidane, kol Viktoras Janukovyčius pabėgo.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per šimtą žmonių žuvo, vėliau Ukraina neteko Krymo, o šią vasarą prarado ir Donbaso kontrolę, bet sutartį pasirašė.

Bet dabar jau naujasis Ukrainos prezidentas prašo to paties, kas nuvertė jo pirmtaką, – atidėti sutartį, nes esą Ukraina dar nepasirengusi vykdyti to, ką ji numato, – kad prekybai tarp Europos ir Ukrainos nebeliktų kliūčių, o Kijevas pagaliau imtųsi reformų, jog ukrainietiškos prekės galėtų konkuruoti Vakaruose.

Europos Sąjunga prašymą patenkino patyliukais – penktadienį po darbo valandų. Ukrainietiškoms prekėms Europos Sąjunga toliau taikys nuolaidas, o Ukraina neturės mažinti muitų europietiškoms.

Už sutartį atsakingas aukštas diplomatas Kijeve atsistatydina, bet ministras kalba apie naudą.

Už sutartį atsakingas aukštas diplomatas Kijeve atsistatydina, bet ministras kalba apie naudą.

Ukrainos spauda paskelbė 60 puslapių dokumentą, kurio 45-is puslapius sudaro Rusijos siūlomi taisymai asociacijos sutarčiai, kuri ne tik suderėta per kelerius metus ir pasirašyta, bet jau ir ratifikuota Lietuvoje bei dar keturiose šalyse.

Rusijos siūlymais siekiama išsaugoti Ukrainai galimybę prisijungti prie V.Putino sukurtos Eurazijos Sąjungos, kuri nesuderinama su Europos Sąjunga. Taigi sužlugdyti pagrindinį dokumento tikslą – išplėšti Ukrainą iš Rusijos orbitos ir įtvirtinti Europos muitų sąjungoje.

Milžiniška nuolaida Rusijai buvo jau vien tai, kad Europos Sąjunga, siekdama neigti Maskvos skundus esą ji ignoruojama, apskritai sutiko rengti tokius trišalius susitarimus kaip įvykęs penktadienį – tarp Briuselio, Maskvos ir Kijevo pareigūnų.

Dar prieš pusę metų Vilniuje Europos Sąjungos pareigūnai vienu balsu tvirtino, kad ji nepakęs pašalinių valstybių noro vetuoti susitarimus tarp Europos Sąjungos ir Ukrainos.

Dabar Europos Sąjunga pati parodė, kad V.Putinas turi veto teisę spręsti, ką gali rinktis jos kaimynės. Laimėta visos Ukrainos užsienio politikos kontrolė – tai daugiau negu prieš savaitę laimėta Donbaso kontrolė ir, pasak daugelio stebėtojų, pagrindinis viso pusmečio Kremliaus tikslas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius