Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ir Baltarusija pasirašė sutartį dėl atominės jėgainės statybos

Rusija ir Baltarusija antradienį vakare susitarė toliau įgyvendinti stringantį atominės jėgainės statybos prie rytinių Europos Sąjungos (ES) sienų projektą, kuriam prieštarauja Lietuva.
Atominė elektrinė
Atominė elektrinė / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Šis sprendimas taip pat buvo priimtas pasaulyje sustiprėjus reikalavimams atsisakyti atominės energetikos, baiminantis branduolinių krizių, panašių į tą, kuri šiuo metu krečia Japoniją.

„Projektai, dėl kurių tariamės, yra naujausios kartos technologijos, o jų saugos lygis daug aukštesnis“, – Rusijos premjeras Vladimiras Putinas sakė Baltarusijos sostinėje Minske prieš pasirašydamas sutartį dėl naujo reaktoriaus statybos.

„Japonijos reaktoriai yra 40 metų senumo amerikietiški reaktoriai“, – pabrėžė jis.

Jėgainė, kurią planuojama pastatyti Baltarusijoje, naudojant Rusijos branduolines technologijas, įsikurtų maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Lietuvos vyriausybė nedelsdama iškvietė Baltarusijos ambasadorių Vilniuje, kuriam pareikštas protestas dėl šio plano, argumentuojant, kad jis pažeidžia tarptautines sutartis, praneša Lietuvos ir Baltarusijos žiniasklaida.

Anksčiau ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris sakė, kad Europa turėtų siekti ateities be branduolinių jėgainių. Tuo tarpu Vokietija išjungė savo reaktorius, pastatytus anksčiau nei 1980 metais, susirūpinusi dėl radiacijos nuotėkių vienoje Japonijos atominėje jėgainėje, nuniokotoje galingo žemės drebėjimo.

Baltarusija buvo viena iš pirmųjų šalių, kurioje iškrito radioaktyvios nuosėdos iš debesies, pakilusio per didžiausią pasaulyje branduolinę katastrofą – 1986 metų avariją Ukrainoje esančioje Černobylio atominėje elektrinėje.

Tačiau Baltarusija turi mažai savų energetikos išteklių, todėl yra labai priklausoma nuo Rusijos tiekiamos naftos ir dujų, o Minskas siekia užsitikrinti labiau nepriklausomą energijos šaltinį. Maskva savo ruožtu siekia palaipsniui atpratinti paskutinę Europoje komandinę ekonomiką nuo subsidijų naftai bei dujoms.

2,4 tūkst. megavatų galios dviejų reaktorių AE Baltarusijoje iki 2018 metų statys Rusijos įmonė „Atomstrojeksport“.
Baltarusijos skaičiavimais, AE su infrastruktūra kainuos apie 9,4 mlrd. JAV dolerių, o vien tik branduolinė jėgainė – 6 mlrd. dolerių. Baltarusija siekia gauti iš Rusijos 9 mlrd. dolerių kreditą, tačiau finansavimo klausimai antradienį dar nebuvo išspręsti.

V.Putinas po susitarimų pasirašymo pareiškė, jog 6 mlrd. dolerių paskolos Baltarusijos AE statyti sutartį Rusija gali pasirašyti per artimiausią mėnesį. Anot jo, dėl likusios paskolos dalies kol kas nesusitarta.

Pagal susitarimą dėl lygiagretaus dviejų šalių energetikos sistemų darbo bus steigiama bendra Rusijos elektros energijos eksporto bei importo monopolininko „Inter RAO“ ir Baltarusijos „Belenergo“ bendra įmonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius