Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija: JAV suka „ydingą ratą“ dėl Šiaurės Korėjos

Rusija penktadienį paragino liautis sukus „ydingą ratą“ dėl Šiaurės Korėjos, nes griežta JAV reakcija į Pchenjano vykdomus branduolinius bandymus esą eskaluoja įtampą visame pusiasalyje.
Šiaurės Korėjos karys
Šiaurės Korėjos karys / „Scanpix“/AP nuotr.

„Siūlome pažvelgti į situaciją iš įvairių pusių, kad būtų sulaužytas ydingas įtampos ratas“, – sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Igoris Morgulovas japonų naujienų agentūrai „Jiji Press“. Jo interviu penktadienį buvo paskelbtas Rusijos URM tinklalapyje.

I.Morgulovas sakė, kad dabar „Jungtinės Valstijos ir jos sąjungininkės, reaguodamos į Šiaurės Korėjos branduolinių raketų „eksperimentus“, imasi veiksmų, kuriais skatinamos pratybos ir kitokia karinė veikla, o tai savo ruožtu stumia Pchenjaną naujų provokacinių veiksmų link“.

Šie Rusijos užsienio reikalų viceministro komentarai pasirodė po to, kai JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas Seule pareiškė, kad JAV kariniai veiksmai prieš branduolinių ginklų turintį Pchenjaną tebėra „ant stalo padėta priemonė“. Ketvirtadienį viešėdamas Tokijuje R.Tillersonas sakė, kad 20 metų trukusios pastangos paversti Šiaurės Korėją nebranduoline valstybe žlugo.

Šiaurės Korėja jau seniai siekia tapti branduoline galybe, o praėjusią savaitę šalis paleido keturias balistines raketas, kurios nukrito į jūrą netoli Japonijos krantų.

Savo ruožtu JAV ir Japonija kitą dieną pradėjo bendras karines pratybas Rytų Kinijos jūroje.

Rusija, turinti sausumos sieną su savo sovietinių laikų sąjungininke Šiaurės Korėja, nori užtikrinti „Korėjos pusiasalio problemų sprendimą taikiomis politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis“, pabrėžė I.Morgulovas.

Diplomato teigimu, ši situacija „kelia rimtą rūpestį“. Jis paragino „sukurti patikimą taikos mechanizmą, kuris pateiktų patikimas saugumo garantijas visoms be išimties regiono šalims“.

„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas stebi raketų paleidimą
„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas stebi raketų paleidimą

Anksčiau penktadienį valstybinė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo vieną šaltinį iš šalies Užsienio reikalų ministerijos, kuris sakė: „Nematome jokių alternatyvų politiniam ir diplomatiniam problemų sprendimui“ dėl Šiaurės Korėjos.

Tai buvo atsakymas į per televiziją CNN paskelbtą JAV ambasadorės Jungtinėse Tautose Nikki Haley komentarą, kad JAV „buvo ten ir viską žino“ apie šešių šalių derybas dėl Šiaurės Korėjos.

Šiomis derybomis, kurios aklavietėje atsidūrė 2009 metais, buvo siekiama nutraukti Pchenjano branduolinių ginklų programą. Kinijoje vykusiose derybose dalyvavo Pietų Korėja, Jungtinės Valstijos, Rusija bei Japonija.

I.Morgulovas dalyvaus šeštadienį Tokijuje vyksiančiose derybose, o vėliau, balandžio 15 dieną, kartu su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu bei gynybos ministru Sergejumi Šoigu Tokijuje susitiks su kolegomis iš Japonijos.

„Artėjančios derybos bus gera galimybė išdėstyti mūsų nuomonę šiais klausimais mūsų partneriams japonams“, – sakė viceministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius