Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija pareikalavo, kad Vakarai leistų Maskvai su jos kaimynėmis daryti, ką nori

Prezidento atstovas spaudai Didžiosios Britanijos visuomeniniam transliuotojui BBC pareiškė, kad reikia šimtaprocentinių garantijų, kad Ukraina netaps NATO nare, o Aljansas nebeartės prie Rusijos sienos. Rusijos užsienio reikalų ministras dėl krizės apkaltino Vakarus, neva sulaužiusius pažadą neplėsti NATO.
Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prireikė dešimties karo mėnesių ir daugiau kaip keturių tūkstančių aukų, kad Rusija oficialiai įvardytų tai, apie ką iki šiol tik kalbėjo ekspertai, – kad jos tikslas yra užsitikrinti, jog kaimyninės šalys liktų jos įtakos sferoje.

„Norėtume išgirsti šimtaprocentinę garantiją, kad niekas nė negalvotų apie Ukrainos prisijungimą prie NATO. Norėtume išgirsti, kad NATO nustos artėti prie Rusijos sienų. Deja, šių žodžių neišgirdome, ir tai mus verčia nervintis, tai verčia mus bijoti“, – sako Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Norėtume išgirsti šimtaprocentinę garantiją, kad niekas nė negalvotų apie Ukrainos prisijungimą prie NATO. Norėtume išgirsti, kad NATO nustos artėti prie Rusijos sienų, – sako Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Gretimoje salėje D.Peskovo viršininkas kalbėjo priešingai – kartojo, ką yra sakęs ir anksčiau: Rusija nebijanti Amerikos.

„Jie ne pažeminti mus nori, jie nori mus palenkti, nori mūsų sąskaita išspręsti savo problemas, pajungti mus savo įtakai. Niekam per santykių su Rusija istoriją tai niekada nepavykdavo ir niekam nepavyks“, – tikino Vladimiras Putinas.

Iki šiol Maskva niekada oficialiai nebuvo pasiūliusi Vakarams užtikrinti, kad Rusijos kaimynės negalės laisvai apsispręsti dėl ateities. Neaišku, kaip Maskva įsivaizduoja tokias garantijas, kai pati sulaužė net kelias tarptautines sutartis, tarp jų ir tas, kuriomis įsipareigojo ginti Ukrainos teritorijos vientisumą.

„Ukrainos krizę sukėlė Vakarų politika per pastaruosius 25-erius metus stiprinti savo saugumą kitų šalių saugumo sąskaita. NATO plėtėsi, nepaisant pažadų aukščiausiu lygiu“, – teigia Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusija nuolat kartoja, kad Vakarai sulaužė pažadą Sovietų vadovybei neplėsti NATO į Rytus – esą jis duotas mainais į Maskvos pritarimą Vokietijų suvienijimui. Tačiau ne tik nėra jokio teisinio dokumento, kur tai būtų įrašyta, bet ir pats Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas pripažino, kad tokių pažadų negavo, Vakarai tik įsipareigojo nesteigti NATO bazių buvusios Rytų Vokietijos teritorijoje.

2008-aisiais NATO valstybių vadovai oficialiai įsipareigojo, kad Ukraina ir Gruzija taps Aljanso narėmis, bet datos nenurodė. Dabar, kai Rusija abiejose šiose šalyse pradėjo karus ir atplėšė teritorijas, jų narystės niekas NATO nebesvarsto. Tačiau Rusija neatlyžta.

„Kuo ilgiau mūsų nacionaliniams interesams bus pavojus, tuo ilgiau į jį atsakinėsime“, – tvirtina D.Peskovas.

Stebėtojai klausia, o ko realistiškai gali tikėtis Kremlius: teisinių garantijų Vakarai duoti vis vien negalės, o asmeniniais kokių nors lyderių užtikrinimais nepatikės pati Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius