Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija pasiūlė Venesuelai pagalbą vystant branduolinę energetiką

Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas pareiškė, kad Rusija sutiko padėti jo šaliai parengti atominės jėgainės statybos planus.
Hugo Chavezas
Hugo Chavezas. / „Scanpix“ nuotr.

Branduolinė energetika buvo viena iš daugelio galimo bendradarbiavimo sričių, kurias Rusijos premjeras Vladimiras Putinas penktadienį aptarė per savo pirmąjį vizitą šioje Lotynų Amerikos šalyje.

„Esame pasiruošę pradėti rengti pirmosios branduolinės jėgainės planą. Be abejo, siekdami taikių tikslų“, – nurodė H.Chavezas.

Venesuelos lyderis jau anksčiau yra paskelbęs planuojantis prašyti Rusijos pagalbos vystant branduolinę energetiką. Tačiau jis išsamiau nekomentavo, kiek į šią sritį Venesuela yra pasiryžusi investuoti ir kiek laiko truktų tokio projekto įgyvendinimas.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narė Venesuela ir didžiausia nepriklausanti OPEC naftos tiekėja Rusija pastaraisiais metais išplėtė bendradarbiavimą energetikos ir karinėje srityse – Karakasas perka iš Rusijos ginklus, o Rusijos bendrovėms suteikiama galimybė parengti gavybai didžiulius naftos telkinius šios Lotynų Amerikos šalie rytuose.

H.Chavezas taip pat sakė, kad Maskva pasiūlė Venesuelai pagalbą kuriant nuosavą kosminių technologijų pramonę, taip pat pastatyti kosmodromą, iš kurio startuotų palydovus į orbitą skraidinančios raketos.

V.Putinas per vienos dienos vizitą taip pat pažadėjo tęsti ginkluotės pardavimą Venesuelai.

H.Chavezo vyriausybė nuo 2005 metų jau įsigijo Rusijoje pagamintos ginkluotės už daugiau nei 4 mlrd. JAV dolerių. Karakasas iš Maskvos pirko sraigtasparnių, naikintuvų ir 100 tūkst. Kalašnikovo automatų.

JAV mano, kad ginklų pirkimas Rusijoje gali destabilizuoti padėtį regione, bet H.Chavezas teigia, kad Venesuela siekia gynybos tikslų.

„Mes toliau remsime Venesuelos gynybos pajėgumų vystymą“, – pabrėžė Rusijos premjeras.

V.Putinas pridūrė, kad Maskva sutiko paskolinti Venesuelai iki 2,2 mlrd. JAV dolerių papildomos ginkluotės pirkimams, taip pat sakė, kad Karakasas kol kas nepasinaudojo šiomis lėšomis.

H.Chavezas savo ruožtu sakė, kad abiejų šalių vyriausybės tariasi dėl naujos ginkluotės pirkimų, tačiau jokių detalių nepateikė.

Per V.Putino vizitą buvo pasirašytas iš viso 31 susitarimas dėl glaudesnio šalių bendradarbiavimo įvairiose srityse, pradedant oro susisiekimu ir baigiant žemės ūkiu.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius