Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rusija paskelbė atverianti humanitarinius koridorius į Sirijos miestą Alepą

Rusija ketvirtadienį paskelbė pradėjusi „didelio masto humanitarinę operaciją“ kartu su Sirijos vyriausybe aplink kautynių nuniokotą Alepo miestą, siekdama atverti koridorius civiliams ir besitraukiantiems kovotojams.
Sergejus Šoigu ir Vladimiras Putinas
Sergejus Šoigu ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gynybos ministras Sergejus Šoigu sakė Rusijos naujienų agentūroms, kad bus atverti trys humanitariniai koridoriai, siekiant „suteikti pagalbą taikiems piliečiams, tapusiais teroristų įkaitais, taip pat kovotojams, sutikusiems sudėti ginklus“.

Dar vienas koridorius bus atvertas į šiaurę nuo miesto – juo galės atsitraukti ginkluoti sukilėliai.

„Noriu pabrėžti, kad šį žingsnį atliekame vien norėdami užtikrinti Alepo gyventojų saugumą“, – pridūrė S.Šoigu.

„Atsižvelgdamas, kad partneriai amerikiečiai mums nepateikė duomenų apie (džihadistų grupuotės) „Jabhat al Nusra“ (al Nusra Front) ir Sirijos laisvosios armijos atskyrimą, Alepo šiaurėje ... (nurodau) įkurti ketvirtą koridorių saugiam ginkluotų kovotojų perėjimui“, – įpareigojo ministras.

Trijuose koridoriuose, skirtuose civiliams ir ginklus sudėjusiems kovotojams, bus įkurti medicinos pagalbos ir maisto dalijimo taškai, nurodė S.Šoigu.

Opozicijos kontroliuojami Alepo rajonai buvo faktiškai apsiausti režimo pajėgų, padedamų Rusijos aviacijos, nuo liepos 7 dienos, kai vyriausybės pajėgos priartėjo šūvio atstumu nuo vienintelio sukilėlių aprūpinimo kelio rytuose.

„Ne kartą raginome kovojančias šalis paskelbti paliaubas, bet kaskart kovotojai jas nutraukdavo, apšaudydavo gyvenvietes, atakuodavo vyriausybės pajėgų pozicijas. Dėl to Alepo mieste ir jo priemiesčiuose susiklostė sudėtinga humanitarinė padėtis“, – pabrėžė S.Šoigu.

Ministras paragino Sirijos vyriausybę pasiūlyti amnestiją besitraukiantiems sukilėliams, o valstybinė žiniasklaida pranešė, kad prezidentas Basharas al Assadas iškart sutiko tai padaryti.

Alepas, buvusi Sirijos ekonomikos jėgainė, nuo 2012 metų vidurio buvo kontroliuojamas sukilėlių, įsitvirtinusių daugiausiai rytiniuose rajonuose, ir vyriausybės pajėgų, užėmusių vakarinę dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius