Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija perkels raketas į Kaliningrado sritį (atnaujinta 17.06 val.)

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pažadėjo Lietuvos pašonėje dislokuoti raketinius kompleksus „Iskander“.
Rusijos raketiniai kompleksai „Iskander“ bus dislokuoti Lietuvos pašonėje.
Rusijos raketiniai kompleksai „Iskander“ bus dislokuoti Lietuvos pašonėje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuos raketinės ginkluotės perkėlimo planus Rusijos vadovas trečiadienį atskleidė savo pirmajame metiniame pranešime, adresuotame Federaliniam susirinkimui, kurį transliavo televizijos kanalas „Vesti“. D.Medvedevo teigimu, tai būtų Rusijos atsakas į amerikietiškos priešraketinės gynybos sistemos dislokavimą netoli jos sienų.

D.Medvedevas pareiškė, kad Rusija atsisakė planų išformuoti tris raketinės divizijos pulkus, šiuo metu dislokuotus Kalugos srityje, Koziolske. Anksčiau diviziją ketinta išformuoti iki 2010 metų. Dabar tokių planų atsisakyta ir divizijos daliniai rengiami perkėlimui į Rusijos anklavą tarp Lenkijos ir Lietuvos. D.Medvedevas neužsiminė, ar Kaliningrado srityje atsidursiančios raketos bus apginkluotos branduolinėmis galvutėmis.

D.Medvedevas neužsiminė, ar Kaliningrado srityje atsidursiančios raketos bus apginkluotos branduolinėmis galvutėmis.D.Medvedevas taip pat atskleidė, kad Rusija ketina būsimą NATO priešraketinę gynybą slopinti radioelektroninėmis priemonėmis. Prie šios kompleksinės sistemos bus prijungtos ir karinio laivyno, dislokuoto Kaliningrado srityje, pajėgos.

Raketų perdislokavimą Rusijos vadovas įvardijo kaip „priverstinį“ veiksmą, tačiau pabrėžė, kad Rusija nesiekia pradėti „ginklavimosi varžybas“.

„Atsakomosios priemonės – priverstinės, – pabrėžė D.Medvedevas. – Mes ne kartą visiems savo partneriams sakėme, kad esame pasirengę pozityviam bendradarbiavimui, norime prieš bendras grėsmes veikti kartu. Bet mūsų, didžiam apgailestavimui, klausyti nenori“.

JAV ketina Lenkijos teritorijoje iki 2013 metų dislokuoti 10 priešraketinių kompleksų „Patriot-2“, o į Čekiją iki 2011 metų perkelti priešraketinės gynybos radarą, kuris dabar eksploatuojamas Ramiojo vandenyno regione.

D.Medvedevas, kaip praneša lenta.ru, išreiškė viltį, kad naujoji JAV administracija imsis veiksmų, kad būtų pagerinti jos santykiai su Rusija. Po antradienį JAV vykusių rinkimų paaiškėjo, kad sausį respublikoną George'ą Bushą Baltuosiuose rūmuose pakeis demokratas Barackas Obama.

V.Adamkus Rusijos planų nesupranta

Prezidentas Valdas Adamkus vadina nesuprantama Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo paskelbą žinią apie planus Kaliningrado srityje dislokuoti artimojo nuotolio raketų sistemas „Iskander“, rašoma Prezidentūros pranešime.

„Sunku suprasti Rusijos Prezidentą Dmitrijų Medvedevą, kuris savo kalboje prieštarauja pats sau. Prezidentas kalba apie norą drauge veikti prieš bendras grėsmes ir siunčia savo raketas į Kaliningradą JAV priešraketinės gynybos sistemai neutralizuoti“, – sakė valstybės vadovas.

Prezidentas V.Adamkus pabrėžė, kad JAV priešraketinės gynybos sistema nėra nukreipta prieš Rusiją.

Prezidentas V.Adamkus pabrėžė, kad JAV priešraketinės gynybos sistema nėra nukreipta prieš Rusiją.

„Tačiau ši JAV sistema yra nukreipta ne prieš Rusiją, o prieš galimus išpuolius iš nedraugiškų šalių, kuriose prieglobstį randa teroristai. Rusija tai gerai žino, - sakė Lietuvos Prezidentas. – Kyla klausimas: „Prieš ką siekia veikti Rusijos Prezidentas?“ Aišku viena – kovos su terorizmu Kaliningrado raketos tikrai nesustiprins“.

Politologas: neprotingas žingsnis

D.Medvedevo pareiškimus apie raketų dislokavimą Kaliningrade neprotingais vadina ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

„Rusija supranta, kad priešraketinės gynybos skydas nenukreiptas prieš Rusiją ir nekelia jai pavojaus. Todėl toks pareiškimas patvirtina Rusijos kritikų nuomonę, kad Rusijos politika tampa nereikalingai agresyvi, provokuojanti ir kontrproduktyvi“, – trečiadienį sakė K.Girnius.

Anot jo, anksčiau pasigirdę panašūs Rusijos grasinimai turėjo ne tokį poveikį, kokio tikėtasi. Rusijos atstovams ne vieną kartą teigiant, jog jų raketos galėtų būti nukreiptos į JAV priešraketinio skydo elementus Čekijoje ir Lenkijoje, pastarosios šalys buvo, K.Girniaus tvirtinimu, „ne įbaugintos, o papiktintos“.

„Vidaus politikoje taip naudinga palaikyti kovingiausius elementus, bet užsienio politikoje poveikis bus neigiamas“, – kalbėjo apžvalgininkas.

Saugumas nukentės

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigia, kad Maskva neteisingai vertina JAV priešraketinės gynybos planus ir pažymi, kad daugiau ginkluotės pakenks saugumo situacijai ir Lietuvoje, ir Rusijoje.

J.Olekas trečiadienį sakė, kad pareiškęs apie „Iskander“ dislokavimą Kremlius nieko naujo nepasakė, nes jis ir anksčiau kalbėjo apie planus modernizuoti ginkluotąsias pajėgas, buvo užsiminęs apie galimybę „Iskander“ dislokuoti Baltarusijoje.

Pasak ministro, Rusija šių raketų dislokavimą sieja su JAV priešraketinės gynybos planais Lenkijoje, tačiau jie nėra nukreipti prieš Rusiją ir nekelia grėsmės jai.

„Manau, tai nėra tas kelias, kuriuo Rusijai reikėtų eiti, nes PRG nenukreipta prieš Rusiją. Mes manome, kad yra kitas kelias, susitarimų, bendrų sprendimų, o ne priešpriešos kelias. Kuo daugiau ginkluotės dislokuojama, tuo labiau nukenčia saugumo situacija regione. Ne tik Lietuvoje, bet ir Kaliningrade“, – kalbėjo J.Olekas.

KAM vadovas sakė manantis, kad tai yra tiesiog jėgos demonstravimas Rusijos viduje, pateisinant agresyvias ambicijas.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus sakė, jog apgailestauja dėl tokio Rusijos sprendimo ir tikisi tarptautinės bendruomenės bei NATO reakcijos į raketų „Iskander“ dislokavimą.

Juozas Olekas teigia, kad Maskva neteisingai vertina JAV priešraketinės gynybos planus.

„Tikiuosi, jog tarptautinė bendruomenė ir NATO atitinkamai reaguos“, – sakė V.Tutkus, kaip ir ministras pažymėjęs, jog tokios ginkluotės atsiradimas Kaliningrade nepagerintų saugumo situacijos regione.

Lietuva turi rimtai žiūtėti į krašto gynybą

Konservatorių siūloma kandidatė į krašto apsaugos ministres Rasa Juknevičienė įsitikinusi, jog, Rusijai įgyvendinus ketinimus Kaliningrade dislokuoti artimojo nuotolio raketas, NATO turėtų skirti ypatingą dėmesį šiam regionui.

„Jeigu Rusija taip iš tiesų elgsis, tai dar vienas ženklas, kad Lietuva su savo kaimynais turi labai rimtai žiūrėti į krašto gynybą, ir svarbiausias dalykas, kad NATO šitai teritorijai skirtų ypatingą dėmesį ir kad žmonės jaustųsi ramūs čia gyvendami“, – BNS Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo pareiškimus komentavo R.Juknevičienė.

„Nemanau, kad JAV priešraketinės gynybos skydas yra priežastis, nes Lenkijoj, Čekijoj dislokuojama priešraketinė gynyba nėra puolamoji, ji nėra nukreipta prieš Rusiją, ji skirta tam, kad būtų atmušamos tolimojo nuotolio raketos, dislokuotos toli nuo šių kraštų, tai yra Iranas, Šiaurės Korėja, ir Rusija yra pakviesta dalyvauti kartu, stebėti ir būti proceso dalyve“, – sakė R.Juknevičienė.

Tuo tarpu Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė sakė, kad Maskva buvo ne kartą patikinta, jog PRG jai grėsmės nekelia, pranešė Lietuvos radijas.

Ji apgailestavo, kad į Vilniaus siūlomą karininį pasitikėjimą ir skaidrumą Rusija nesureagavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius