-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ragina Vakarus paremti „federalinį“ sprendimą dėl Ukrainos

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį paragino Vakarus paremti pasiūlymą suteikti Ukrainos regionams, kuriuose gyvena daug rusų, didesnius įgaliojimus pagal „federalinę“ struktūrą.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu mūsų partneriai Vakaruose yra pasirengę, tuomet Rusija, JAV ir Europos Sąjunga (ES) galėtų suformuoti paramos grupę dėl Ukrainos ir suformuluoti bendrus raginimus tiems, kurie dabar yra valdžioje Kijeve“, – sakė S.Lavrovas interviu Rusijos valstybinei televizijai.

Tai esą sudarytų sąlygas deryboms tarp „visų Ukrainos politinių jėgų be išimties, natūraliai išskyrus ginkluotus radikalus“, ir baigtųsi nauja konstitucija, kuria būtų numatyta „federalinė struktūra“ su didesne regionų autonomija.

Taip būtų apsaugotos teisės tų, kurie gyvena Ukrainoje, pirmiausia, žinoma, rusų populiacijos, kuri mums yra svarbi.

Interviu buvo transliuotas prieš paskubomis surengtą S.Lavrovo susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, numatytą sekmadienį Paryžiuje.

Rusija didesnės regionų autonomijos idėją remia dėl to, kad milijonai Ukrainos rusų yra susikoncentravę rytiniuose regionuose ir Kryme.

„Taip būtų apsaugotos teisės tų, kurie gyvena Ukrainoje, pirmiausia, žinoma, rusų populiacijos, kuri mums yra svarbi“, – sakė S.Lavrovas.

Jis pripažino, kad jo pirmosios derybos su Ukrainos laikinuoju užsienio reikalų ministru Andrijumi Deščycia praėjusią savaitę baigėsi be jokio susitarimo dėl Maskvos siūlomo federalizacijos plano.

„Andrijus Deščycia sakė, kad mūsų pasiūlymas yra nepriimtinas, nes federalizacija prieštarauja pagrindiniams Ukrainos valstybės struktūros principams, – sakė S.Lavrovas. – Nesuprantu, kodėl. Nežinau jokių tokių principų.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas

Jis pridūrė, kad A.Deščycia taip pat atmetė pasiūlymą paskelbti rusų kalbą antrąja oficialia kalba Ukrainoje.

Kalbėdamas apie nuogąstavimus dėl to, kad Rusija telkia savo pajėgas prie Ukrainos sienų, S.Lavrovas sakė: „Mes nevykdome jokių blogio schemų ir, kaip anksčiau, esame atviri garbingoms deryboms. Tačiau niekas neatšaukė teisės, kurią turi kiekviena valstybė, perdislokuoti pajėgas savo pačios teritorijoje.“

Šeštadienį transliuotame interviu S.Lavrovas sakė, kad Rusija neturi „absoliučiai jokių ketinimų“ kirsti Ukrainos sieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius