Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija rengia karinius mokymus dėl naftos ir dujų eksporto maršrutų apsaugos

Rusijos armija dalyvauja pirmose didelio masto kariniuose mokymuose, kurių tikslas – pasirengti apsisaugoti nuo, pasak Maskvos, galimų teroristinių atakų prieš gyvybiškai svarbius naftos ir dujų eksporto maršrutus, trečiadienį pranešė kariškiai ir žiniasklaida.
Rusų kariai
Rusų kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didelio masto pratybos Sibiro karinėje apygardoje, kurių operacijų teatras apima šimtus kilometrų nuo Irkutsko iki Buriatijos netoli Baikalo ežero, vyksta nuo pirmadienio, o trečiadienį prasidėjo jų aktyvioji fazė.

„Pagrindinis dėmesys pratybų metu skiriamas apmokymams, kaip efektyvioms ir prevencinėms priemonėms kovoti su terorizmu ir veikti po nepaprastųjų situacijų, taip pat avarijų, susijusių su angliavandenilių transportavimu, atveju“, – nurodė gynybos ministerija savo tinklalapyje www.mil.ru.

Rusija, kuri užima antrą vietą pasaulyje pagal naftos eksporto apimtis, tiesia naftotiekį, kuriuo nafta iš naujų milžiniškų telkinių Rytų Sibire bus tiekiama energijos išteklių stokojančioms Azijos rinkoms, įskaitant Kiniją. Tai leis Maskvai diversifikuoti savo energetikos išteklių eksportą už tradicinių Europos rinkų.

Gynybos ministerija nurodė, kad kariškiai šioms pratyboms suvienijo jėgas su kitomis Rusijos saugumo struktūromis, tačiau išsamiau to nekomentavo.  Tačiau ministerija pažymėjo, kad mokymų metu bus skiriamas dėmesys geležinkelių ir „kitų svarbių Sibiro karinės apygardos objektų“ apsaugai.

Dienraštis „Nezavisimaja Gazeta“ pranešė, kad analogiškos pratybos rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje bus surengtos šiaurinėje ir šiaurės vakarinėje Rusijos dalyse. Jų metu pagrindinis dėmesys bus skirtas galimoms grėsmėms Rusijos dujų eksporto į Vakarus maršrutui.

Laikraštis nurodė, kad šiose pratybose dalyvaus Leningrado karinės apygardos, Rusijos Juodosios jūros ir Baltijos laivynų bei sąjungininkės Baltarusijos kariniai daliniai.

Siekdama diversifikuoti savo dujų eksporto į Europą maršrutus ir apeiti neprognozuojamą posovietinę dujų tranzito partnerę Ukrainą, Maskva nori nutiesti dujų vamzdyną „Nord Stream“, kuris turėtų pradėti veikti 2011 metais.

Baltijos jūros dugnu planuojamu tiesti 1,2 tūkst. km ilgio dujotiekiu Vokietija ir kiti Europos Sąjungos vartotojai kasmet turėtų gauti po 55 mlrd. kubinių metrų rusiškų dujų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius