-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusija ruošiasi olimpiadai: Sočyje juodadarbiai atliko savo darbą ir turi dingti negavę užmokesčio

Olimpinėms žaidynėms skirti objektai Rusijos Sočyje yra praktiškai baigti. Todėl gubernatoriaus įsakymu mieste atliekami patikrinimai, kurių metu iš miesto vejami juodadarbiai iš Vidurinės Azijos ir Šiaurės Kaukazo, rašo wyborcza.pl.
Sočis jau ruošiasi būsimai olimpiadai. Ar ne per anksti?
Sočis ruošiasi būsimai olimpiadai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jau apie du mėnesius šiame Juodosios jūros kurorte, kuriame kitų metų vasario 7 dieną prasidės XXII Žiemos olimpinės žaidynės, vyksta savotiški valymai. Policija, Migracijos tarnybos pareigūnai ir regiono administracijos finansuojami kazokai jau patikrino 11,5 tūkst. butų, statybų aikštelių, turgaviečių. Buvo sugauta ir deportuota arba specialiuose centruose apgyvendinta daugiau nei 1,5 tūkst. „nelegalų“. Taip vadinami atvykėliai iš užsienio, kitų Rusijos regionų, kurie nėra registruoti Sočyje arba neturi leidimų dirbti.

Rugsėjo pradžioje tokiems žygiams leidimą davė Krasnodaro krašto gubernatorius Aleksandras Tkačovas, garsėjantis savo nacionalistinėmis pažiūromis, rašo wyborcza.pl.

Ypač didelis dėmesys skiriamas zonai, kurioje vyks žaidynės. O vadovaujamasi „ne pasu, bet snukiu“, kitaip tariant, sprendžiama pagal tai, kaip sulaikytasis atrodo. Todėl gaudomi daugiausia tamsaus gymio brunetai, čia vadinami tiesiog „juodukais“. Tarp tokių pateko net diplomatas iš Tadžikistano, atvykęs į savo šalies produktų mugę. Patruliai jį tiesiog sulaikė ir nuvežė į komisariatą, kadangi jo išvaizda liudijo apie neslavišką kilmę, o pareigūnai nelabai turėjo supratimą apie tokią šalį, kaip Tadžikistanas. Diplomatas laisvę atgavo tik įsikišus jo šalies Užsienio reikalų ministerijai.

Vadovaujamasi „ne pasu, bet snukiu“, kitaip tariant, sprendžiama pagal tai, kaip sulaikytasis atrodo. 

Sočio juodadarbių teises ginantys asmenys pasakoja, kad pareigūnai ieško mažiausios priežasties, kad galėtų šiuos žmones išvaryti iš miesto. Tarkim, jei leidimas dirbti baigėsi vos vakar, tai jau yra priežastis žmogų deportuoti.

Miesto teismai dirba visu pajėgumu – kasdien išduodama po 30-40 leidimų deprotuoti. 

Sočį nuo pat pradžių Olimpinėms žaidynėms ruošė būtent atvykėliai juodadarbiai. Skaičiuojama, kad net 70 tūkst. iš 80 tūkst. darbininkų, kurie statė sporto objektus, viešbučius, tiesė kelius, buvo atvykėliai iš artimojo užsienio, t. y., iš buvusių sovietinių respublikų. Nes būtent jie taikstosi su mažais atlyginimais, dirba po 12 valandų per parą, turi vos vieną laisvadienį ir niekam nesiskundžia.

Astrachanės gyventojas taip pat buvo sulaikytas Sočyje dėl „neslaviškos“ išvaizdos. Vėliau jis pasakojo, kad kartu areštinėje sėdėjo iš keliasdešimt uzbekų, kirgizų ir ukrainiečių. Visi jie esą turėjo leidimus dirbti, tačiau jiems liepta išvažiuoti net negavus uždirbtų pinigų.

Dalis darbininkų patys išvažiuoja iš Sočio, nors darbo kurorte vis dar yra labai daug. Tad miesto valdžiai tenka skubiai ieškoti darbo jėgos. Pirmadienį vien oficialiame Kransnodaro krašto administracijos interneto puslapyje buvo siūloma 13,4 tūkst. darbo vietų, daugiausia – paprastiems darbininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius